Bia maakt kleding ontwerpen persoonlijk: ‘Als je iets anders wil, dan maak ik dat gewoon’

Kledingontwerpster en ondernemer Bia Almeida (Foto: Layla Pansier)

Ooit weleens een leuke broek, rok of jas gezien, die je net even anders zou willen? In een andere kleur bijvoorbeeld, of van een andere stof. Of misschien wel net iets korter of juist langer. Bij Bia Design kan het. Sterker nog, dat is nu precies de bedoeling van Bia Almeida, kledingontwerpster en eigenaresse van de winkel. “Iedere klant moet tevreden de winkel uitlopen.”

Bia doet niets liever dan nieuwe outfits ontwerpen en maken. Als klein meisje deed ze dit al voor haar poppen en later ging ze kleding maken voor verschillende productiebedrijven. Nu heeft ze haar eigen winkel in Schiedam, Bia Design, en werkt ze volgens een uniek concept.

Passende kleding

“Alles wat je hier in de winkel ziet is te koop. Maar de belangrijkste vraag die ik een klant altijd stel, is: ‘Wat past er het beste bij jou?’,” vertelt Bia terwijl ze tevreden rondkijkt in haar winkel. “Is dat deze rok of broek, maar ben je op zoek naar een andere kleur, of iets met een hogere taille omdat dit beter past bij jouw figuur, dan zorg ik daar voor.”

Precies goed

Een soort kleermaker en ontwerper in één, zou je kunnen zeggen. “Misschien wel een beetje. Maar ik pas geen kledingstukken aan. Ik pas het ontwerp aan en maak vervolgens het kledingstuk dan opnieuw. Zodat het precies goed om het lichaam valt,” vertelt Bia. “Ik laat een klant dan ook nooit de deur uit gaan voordat zij helemaal tevreden is.”

De belangrijkste vraag voor mijn klanten is: ‘Wat past er bij jou?’

De Schiedamse kledingontwerper heeft haar zin nog niet afgemaakt en er komt een dame de winkel in lopen, om een voorbeeld te leveren. De vrouw blijkt een vaste klant en is op zoek naar een broek voor onder een tuniek. “Niet te wijd, maar ook weer niet te strak. Zoiets als dit, maar ik denk dat dit te klein is,” wijst ze naar een broek in een van de kledingrekken. “Oh maar dan maken we die toch even,” is de reactie van Bia. “Wel dezelfde stof?”

Als de vrouw weg is kijkt Bia tevreden. “Heerlijk toch?,” zegt ze. ‘Zij heeft straks weer een kledingstuk in haar kast hangen dat niemand anders heeft en helemaal past bij haar lichaam én de rest van haar outfit. Dat is waar ik het voor doe.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Bia Design: ‘Wil je een kledingstuk uit de winkel, maar dan anders? Dan zorg ik daar voor.’ (Foto: Layla Pansier)

En zo krijgt de Schiedamse ondernemer nog meer klanten in haar winkel aan de Hoogstraat, die precies weten wat ze willen, maar dat ergens anders niet direct kunnen vinden. “Maar ook mensen met een afwijkende maat bijvoorbeeld. Of die gewoon iets bijzonders willen dragen, wat niet iedereen heeft.”

Bijzonder concept

Dat het concept van haar kledingwinkel bijzonder is, weet Bia. Maar voor haar is het eigenlijk heel logisch. “Ik heb er niet echt over nagedacht, het is gewoon zo ontstaan,” vertelt ze. “Na jaren kleding produceren voor andere bedrijven wilde ik graag mijn eigen kleding ontwerpen en verkopen. Ik begon met een showroom, waar ik regelmatig vrienden en familie uit nodigde.”

Na jaren kleding produceren voor andere bedrijven wilde ik mijn eigen kleding maken

Bia gaat verder: “Eén van de eerste keren zag mijn moeder een rok hangen waarvan ze het model mooi vond, maar de stof was voor haar te dun. ‘Kun je die ook met voering maken?,’ vroeg ze me. En dat kon natuurlijk. Ik weet nog dat ik toen dacht: ‘wat mooi dat ik zo mijn ontwerpen voor iedereen persoonlijk kan maken’.”

Van showroom naar winkel

Het bleek een succes, want na haar moeder volgenden er meer. “De kring werd alsmaar groter, omdat mijn vrienden en familieleden steeds vaker iemand meenamen naar de showroom,” laat Bia weten. “Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een winkelpand, zodat iedereen gewoon binnen kan lopen.”

Op de Hoogstraat zit Bia nu al bijna drie jaar helemaal op haar plek. “In de winkel en de etalage kan ik mijn ontwerpen laten zien en tegelijkertijd werken aan nieuwe items. Bovendien kom ik steeds weer nieuwe mensen tegen, hartstikke gezellig!”

Ook leuk om te lezen:

Bia Design

Hoogstraat 101B, 3111 HD Schiedam

Nu gesloten

Meer informatie

Bia Design

Hoogstraat 101B, 3111 HD Schiedam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Coen is eigenaar van de nieuwste platenzaak in Schiedam: ‘Ik richt me op elektronische muziek’”

Coen is eigenaar van de nieuwste platenzaak in Schiedam: ‘Ik richt me op elektronische muziek’

Ga naar “Schiedamse ondernemers in 2022: 5 x deze interviews vonden jullie het tofst!”

Schiedamse ondernemers in 2022: 5 x deze interviews vonden jullie het tofst!

Niels van Alexanderhoeve
Ga naar “Phyllis Touw van d’Uk: ‘Het is geen speelgoedwinkel, maar een kinderwinkel’”

Phyllis Touw van d’Uk: ‘Het is geen speelgoedwinkel, maar een kinderwinkel’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Slagersrookworst € 3,50”

Slagersrookworst € 3,50

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis”

DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023