Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tatiana en Nick wonen in de oude Noordsingelgevangenis: ‘Dit was onze grote droom’

Door Anne Klapmuts 2 december 2020

Tatiana de Bruin (32) en Nick van Duijl (33) wonen sinds augustus in hun droomhuis in de voormalige Noordsingelgevangenis in Rotterdam. Zeven jaar geleden hoorden ze voor het eerst van dit project en vanaf dat moment hebben ze hun tanden erin gezet. Ze moesten en zouden in dit bijzondere gebouw in hun geliefde Rotterdam wonen. Tatiana: “Het is echt ons kindje”

De kavel die ze toegewezen hebben gekregen, was ook nog eens hun nummer één op het wensenlijstje. Het huis is twee cellen breed en vier cellen hoog. Iedere verdieping in het huis heeft een andere woonfunctie: je komt binnen in de leefkeuken, op de eerste etage is de woonkamer, een verdieping daarboven vind je de bad- en slaapkamer. De derde en vierde etage zijn extra ruimtes die ze voornamelijk gebruiken als werkplaats. Tatiana en Nick maken namelijk handgemaakte lampen onder de naam TAATMAAKT.

Lees verder onder de foto >

De loting

Logisch dat het stel zo enorm blij was met hun inloting. Tatiana en Nick waren namelijk niet de enige Rotterdammers die op een huis in de gevangenis aasden. Nick: “Er waren 5.000 aanmeldingen op de nieuwsbrief en uiteindelijk 600 inschrijvingen voorzien van een financieel plan. Voor maar vijftig woningen. Toen we dat hoorden, waren we echt verdrietig. We zagen onze kansen zo verdampen.”

Iedere gelegenheid die Tatiana en Nick zagen om in de gevangenis te kijken, grepen ze aan. “We bezochten de Prison Escape, de Swan Market en allerlei beurzen voor nieuwbouwhuizen. We gingen overal heen! We lieten gewoon steeds van ons horen bij de verkopende partijen. Ik was echt irritant!”, lacht Tatiana. “Maar echt alles in mijn lijf zei: dit is het, ga hiervoor!”

Lees verder onder de foto’s >

Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Kast van twee verdiepingen

De uiteindelijke bouw heeft tweeënhalf jaar geduurd en daarmee hadden Tatiana en Nick dus meer dan genoeg tijd om de inrichting te bepalen. Vanuit het project kregen ze een architectenbureau toegewezen om mee te denken over de indeling. Daar hadden ze zo’n goede klik dat ze extra uren inkochten. Nick: “Op de begane grond is maar een klein raam en we waren bang dat de keuken een hele donkere ruimte zou worden. Hierdoor kwamen we op het idee van een vide vanaf de woonkamer, zodat er meer lichtinval mogelijk is. Dat idee werd steeds gekker en uiteindelijk werd het een glasplaat in de vloer.”

“Zo verliezen we geen ruimte, maar hebben we wel extra licht beneden”, vult Tatiana aan. “We wilden alleen in de keuken een grote wandkast en het zou zo gek zijn als je dan door die glazen vloer op de bovenkant van de kast kon kijken. Het kon inmiddels al niet meer gek genoeg, dus hebben we een hele hoge kast laten maken. Hij begint in de keuken en loopt door het plafond verder in de woonkamer.”

Lees verder onder de foto’s >

Foto: Tatiana de Bruin
Foto: Tatiana de Bruin
Foto: Tatiana de Bruin
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: Tatiana de Bruin

Gevangenisdeur

De verwijzing naar de oude gevangenis is nog op verschillende plekken in het huis terug te zien, onder andere door de zware stalen deur in de wc. “Voordat de bouw van de Noordsingelgevangenis begon, was er een speciale dag voor alle kopers. Je kon in de oude gevangenis rondlopen en een briefje op authentieke onderdelen plakken die je graag wilde hebben voor in je huis. Wij wisten meteen dat we een echte celdeur wilden”, vertelt Nick. Deze deur fungeert nu als wc-deur en door het enorme gewicht moest de muur extra verstevigd worden. Het toilet is behangen met een grote zwartwitfoto van de oude gevangenis, waardoor het lijkt alsof je echt even bent opgesloten.

Lees verder onder de foto’s >

Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: Tatiana de Bruin

Favoriete plek in huis

Op welke verdieping van dit bijzondere huis Tatiana en Nick het liefst zijn? “De woonkamer is wel mijn favo-etage”, zegt Tatiana. “De bank is eigenlijk mijn tweede relatie. Ik vind hem zo mooi en als bonus zit hij ook nog lekker! Ik had deze bank al langer gezien, maar hij was bizar duur. We waren dus op zoek naar een replica, totdat een winkel dit showroommodel weg deed. Zo konden we alsnog onze droombank aankopen.”

Nick vult aan: “Ik vind ook de badkamer heel fijn. Op een koude dag ga ik lekker in bad met Netflix aan.” Het bad staat in de hoek van de slaapkamer, die vanuit hier langzaam doorloopt in de badkamer met douche. De bijzondere hexagon badkamertegels lopen deels door in de muur en vloer. “Met dat idee was de tegelzetter weer iets minder blij!”

Lees verder onder de foto’s >

Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Zelfgemaakte lampen van TAATMAAKT

Ook over de verlichting in het huis is goed nagedacht en dat komt door de uit de hand gelopen hobby van het stel. Onder de naam TAATMAAKT ontwerpen ze namelijk handgemaakte, industriële hang- en wandlampen en die verkopen ze online. Tatiana: “We zijn hier acht jaar geleden mee begonnen en ons bedrijf wordt steeds meer bekend. Ik vind verlichting iets heel tofs, lampen zijn de verbindende factor in een huis. Het is zo’n sfeermaker!”

Samen maken ze de lampen in hun werkplaats op zolder. Alles wordt op maat gemaakt en als klant kun je aangeven hoe je de lamp wilt hebben. “Het contact met de klant vind ik het leukst. Ik zeg vaak tegen mensen: ‘Stuur maar een foto van je zithoek, dan denk ik met je mee.’ Daar zijn mensen helemaal verwonderd over, ze verwachten dit soort service niet meer.”

Lees verder onder de foto’s >

Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: Tatiana de Bruin

Community

De Noordsingelgevangenis is met de nieuwe bewoners een klein dorp in de stad. Alle voortuinen zijn open en zo ziet en kent iedereen elkaar. “Je mag de voortuin niet hoger afbakenen dan 50 centimeter, ze willen dat open karakter houden”, legt Nick uit. “‘s Zomers is het hier net een camping en de COOP op de Zwart Janstraat is dan de campingwinkel!”

Nick en Tatiana willen nog lang in hun droomhuis wonen. “We gaan hier nooit meer weg: totdat we geen trap meer kunnen lopen!”

Mogen we binnenkort ook bij jou binnenkijken? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected], dan nemen we snel contact met je op.

Lees ook:

binnenkijken bij claudia profielfoto

Binnenkijken bij Claudia: ‘Ik wilde per se een bad, dus die staat nu in de slaapkamer’

De 24-jarige Claudia woont nu twee jaar in haar appartement in Rotterdam-Crooswijk. Toen ze het huis...
binnenkijken bij roza in de blauwe ballenbak

Roza’s slaapkamer is een ballenbak: ‘Het leven hoeft niet altijd serieus te zijn’

In Roza’s slaapkamer liggen vijfduizend blauwe ballenbakballen. Haar bed drijft als het ware in een ...
Binnenkijken huis Noordereiland Rotterdam Thijs Hekman 2USB

Binnenkijken bij Thijs op het Noordereiland: ‘Ik heb voor ieder moment de juiste geur in huis’

Thijs Hekman (35) kocht begin 2015 dit appartement op het Noordereiland, met waanzinnig uitzicht op ...

adv.