Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Debby: ‘Sinds ik me in feng shui verdiep ben ik veel meer gaan durven’

Door Britte Kramer 27 mei 2020

Debby Wezelenburg (50) woont met haar man Edwin, zoon Merijn (16), dochter Marente (12) en poes Minky in Hillegersberg. Haar huis is helemaal ingericht volgens de richtlijnen van de feng shui (spreek uit: fung shoewee).

Toen ze enkele jaren terug hun huis gingen verbouwen, zag Debby een oproep in een plaatselijk krantje, waar ze op reageerde. Niet veel later hadden ze twintig feng shui-studenten over de vloer, die aan de hand van allerlei vragen advies gaven. Debby: “Ik kwam er al vrij snel achter dat het niet alleen gaat om meubeltjes schuiven en een kleurtje op de muur; het gaat ook over hoe je leeft als gezin.”

Vuur, aarde, metaal, water en hout

Debby werkte destijds nog als leidinggevende van een team HR-adviseurs bij de Politie Rotterdam, maar ze vond de feng shui zó interessant, dat ze het zelf ging studeren en een bedrijf begon: Debby Wezelenburg Feng Shui. Ze geeft advies voor allerlei ruimtes: huizen, kantoren, verpleeghuizen, bed & breakfasts. Daarbij houdt ze ook rekening met de Nine Star Ki – negensterrenenergie. Dat gaat over gezinsanalyses en samenwerking tussen mensen. “Je kijkt dus niet alleen naar de ruimte, maar ook naar de bewoners. Daarbij werk je met vijf elementen: vuur, aarde, metaal, water en hout. Bij elke ruimte past een ander element, met bijbehorende kleuren en materialen.”

Woonkamer en slaapkamer

“In de woonkamer wil je veel energie hebben: daar praat je, ontvang je mensen, hou je een feestje. Je wil niet dat mensen in slaap vallen als ze bij je op bezoek komen. Daar horen bijvoorbeeld bloemen en planten bij, en de kleur groen. De bamboe lampen boven de eettafel komen van Ikea en zijn van de beroemde ontwerpster Ilse Crawford, waar ik ook een boek van heb. Zij werkt met natuurlijke materialen zoals wol en katoen. De dingen die ze maakt zijn voor mij veel te duur, maar door die collectie die ze voor Ikea maakte kon ik toch iets van haar in huis halen. Zo hou je het voor jezelf leuk. In de slaapkamer wil je juist geen prikkels, dus geen drukke patronen of apparaten. Perfecte kleuren daar zijn blauw, grijs, wit en pastel.”

Oplaadplek

“Met het gezin zitten we vaak op de bank, maar ik vond het ook fijn om een rustig plekje voor mezelf te hebben, om te lezen bijvoorbeeld. Daarom zette ik het blauwe stoeltje achterin de kamer neer. Het is echt mijn oplaadplek in huis. De zon staat er ‘s ochtends op en je kijkt zo de tuin in. Het was bedoeld als een plekje voor mezelf, maar eigenlijk gaat iedereen er nu zitten, inclusief de poes.”

Ronde vormen

“Ronde vormen zijn heel fijn, omdat de energie er makkelijk omheen gaat en je je niet kunt stoten. Ronde vormen komen ook veel voor in de natuur. Vierkanten zijn door de mens bedacht. Bijna niemand heeft in Rotterdam de keus om zelf iets te laten bouwen, laat staan een rond huis. De meeste mensen wonen in een appartement of rijtjeshuis dat iemand anders voor jou bedacht heeft. Het zijn als het ware voorgeprogrammeerde huizen. Maar binnen kan je er wél helemaal je eigen ding van maken en zorgen dat het je energie geeft. Binnen is de plek waar je helemaal jezelf kan en mag zijn. Daar kan je dus wel kiezen voor ronde vormen, zoals een lamp of bijzettafel.”

Wandsieraad in de gang

“Bij de gang hoort het element water: het is een doorstroom, daar hoeft geen drukte te zijn en wil je niet te veel spullen hebben. Blauw, zwart en glas passen daar goed bij. Ik wilde de gang zo leeg mogelijk laten, maar vond het achterwandje een beetje saai. Toen kwam ik dit Deense wandsieraad tegen. Het is heel eenvoudig, blauw en mooi rond van vorm. Het trekt meteen de aandacht en geeft daarmee een soort focus richting de deur.”

Favoriete woonwinkels

“Na een tijdje met feng shui bezig te zijn, zie je vanzelf dat het een hele natuurlijke manier van wonen is en begrijp je waarom een ruimte iets nodig heeft. Dat bespaart uiteindelijk ook geld. Je hoeft niet zo nodig meer achter iedere trend aan te lopen en veel spullen te kopen. Áls ik iets koop, is dat meestal bij Fika op de Kleiweg – heel mooi vintage design en leuke wooncadeaus – en Flow Living. Die verkopen voornamelijk Scandinavische meubels. Ze hebben een grote showroom gekregen in de Spaanse Polder, en er zit nu nog een outlet in de Bergse Dorpsstraat. Die is goed betaalbaar. Bloemen en planten koop ik het liefst bij Naturals. Voor mijn vijftigste verjaardag kreeg ik van vriendinnen een vaas met een bloemenabonnement erbij. Daarmee kan ik het hele jaar door elke maand een geweldige bos bloemen halen. Een fantastisch cadeau-idee, want je hebt er het hele jaar lol van, en het herinnert je aan het leuke feestje dat je hebt gehad.”

De kinderkamers

“De kinderen zijn vrij om hun slaapkamer op hun manier in te richten, maar met kleine aanpassingen past het vaak alsnog binnen de fengshuigedachte. Mijn dochter wilde bijvoorbeeld een roze kamer. Dan kan je kiezen voor fuchsia, maar ook voor babyroze of oudroze. Dat geeft een hele andere energie. Bij mijn zoon draag ik dan weer ideeën aan om het bed of bankje op een bepaalde plek te zetten.”

Meer gaan durven

“Ik hou van ruimtelijk en rustig, een beetje Scandinavisch. Ik kies niet voor hele drukke patronen. Qua kunst heb ik wel wat drukkere dingen opgehangen, maar dan wel tegen een witte en een zachtgrijze wand. Sinds ik me in de feng shui verdiep is alles wel wat kleurrijker geworden. Ik ben veel meer gaan durven; af en toe een knalkleur erin omdat dat een bepaalde energie geeft. Een kunstwerk koop ik het liefst bij de kunstenaar zelf. Op de kunstmarkt in Bergen, bijvoorbeeld. Ik vind het fijn om te weten wie de kunstenaar is en hoe hij of zij werkt. En het hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Ik ben verder geen kunstkenner, maar snap wel de werking ervan.”

Vers fruit en rauwkost op het aanrecht

“De keuken hebben we laten overspuiten. Op de foto lijkt-ie wit, maar er zit een zweempje rood in, waardoor hij naar lila neigt. Je wil er namelijk een bepaalde warmte hebben; een keuken hoeft geen laboratorium te zijn. Met de juiste kleur krijg je net even die oppepper om aan de slag te gaan met koken. Het aanrechtblad is van graniet. Ik vond het belangrijk dat dat een natuurlijk materiaal zou zijn. Bij de keuken hoort het element aarde. Daar wil je dingen hebben die ook echt uit de aarde komen. Vers fruit en rauwkost, zichtbaar op het aanrecht bijvoorbeeld.”

Een vrolijk welkom

“Licht en lucht zijn ook belangrijk in de feng shui. Wij hebben dan ook grote raampartijen. Zo heb je het gevoel dat je altijd met buiten in contact staat. De tuin vind ik superfijn. Daar maak ik veel gebruik van. Ik ben helemaal niet zo’n harde werker in de tuin, maar wel een harde genieter. In de zomer verlengt het letterlijk het huis, en het groen en de planten geven veel ontspanning. Als je geen tuin hebt, maak dan een geveltuintje. Zet een bankje bij de deur en laat er zonnebloemen groeien. Dat geeft al zo’n ander gevoel dan al dat steen. Én het is goed voor het milieu. Je zet ook heel erg je eigen sfeer neer, net als wanneer je een naambordje ophangt. Doordat mensen je zo makkelijk kunnen vinden komen ze al minder gestrest bij je binnen. Iedereen is meteen vrolijk en voelt zich welkom. Je mag echt laten zien: hier woon ik.”

Lees ook:

Britte Kramer binnenkijken bij

Binnenkijken bij Britte: ‘Veel van wat je hier ziet heb ik als kind al verzameld’

We starten weer met de rubriek 'Binnenkijken bij...'! Omdat ze ein-de-lijk de rust en tijd heeft om ...
Opruimcoach Helder Mariette Oostinjen

Opruimcoach Mariette geeft tips: zo krijg je meer rust in je huis én in je hoofd

Mariette Oostinjen (40) is opruimcoach. Met haar bedrijf Helder helpt ze mensen meer rust en ruimte ...
1000 geveltuintjes

Foto’s: deze Rotterdammers legden al zo’n gezellig geveltuintje aan

Raken de ideeën om jezelf thuis te vermaken een beetje op? Leg een geveltuintje aan! Rotterdammer Ra...

adv.