Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Britte: ‘Veel van wat je hier ziet heb ik als kind al verzameld’

Door Britte Kramer 19 mei 2020

We starten weer met de rubriek ‘Binnenkijken bij…’! Omdat ze ein-de-lijk de rust en tijd heeft om de stofzuiger uit de kast te trekken, trapt redacteur Britte (34) af met een kijkje in haar appartement in Bergpolder. Mogen we ook bij jou binnengluren? Leuk! Laat het ons hier even weten.

Foto’s: Britte Kramer

“Het grootste compliment voor mij, is dat bijna iedereen zich hier meteen thuis voelt. Blijkbaar heeft mijn huis het effect op mensen dat ze zelf dingen uit de koelkast pakken enzo. Zolang ze dat ook voor mij doen (en dat doen ze!) hoor je mij niet klagen, haha.”

Theedoeken in plaats van een nieuwe broek

“Ik ben best wel gefascineerd door hoe mensen wonen. Als kind wilde ik – naast kinderboekenschrijfster – de nieuwe Jan des Bouvrie worden en tekende ik schriftjes vol plattegronden van hoe mijn slaapkamer eruit zou kunnen zien. Ik nam mijn borstel mee naar de bouwmarkt omdat ik precies díe kleur muur in mijn kamer wilde, en mijn uitzet had ik geloof ik op mijn veertiende al bij elkaar. Van mijn kleedgeld kocht ik liever theedoeken of een servies ‘voor later’, dan een nieuwe broek.”

“Mijn ouders zagen het somber in. Die dachten dat mijn smaak zodanig zou veranderen dat alles uiteindelijk weggegooid zou worden. Maar nee! Tenminste… er staan zeker nog wat frutsels bij ze op zolder, maar eigenlijk vind ik bijna alles nog steeds leuk. Vooral gecombineerd. Omdat het zo’n bonte mix van stijlen is, heft alles elkaar lekker op.”

Van Scandinavisch minimalisme tot Mexicaanse kleurexplosie

“Alles tegen de muur vind ik suf. Als kind zette ik al heel dwars mijn bureau met de korte kant tegen de muur, midden in mijn kamer – ondanks dat het dan veel kleiner zou lijken. Geeft niet, ik hou van hoekjes en knus. Ik heb liever een huis met meerdere kleine kamertjes dan een loft. Vooral omdat ik die dan allemaal in een andere stijl kan inrichten, want mijn smaak gaat van Scandinavisch minimalisme tot gezellig omaatje en Mexicaanse kleurexplosie.”

Liever niet afwassen dan een lelijke spons kopen

“‘Ooo, dit is echt een Brittehuisje! Precies hoe ik het had voorgesteld.’ Die hoor ik vaak. Maar dat zou voor ieders huis moeten gelden, toch? Ik zie een huis, net als kleren, als een verlengstuk van je persoonlijkheid; een manier om die visueel te maken. Alles wat mijn huis inkomt moet me op een bepaalde manier aanspreken. Zelfs mijn tandenborstel is heel leuk, vind ik, en als de houten afwasborstels of gekleurde sponsjes zijn uitverkocht was ik liever niet af dan dat ik zo’n plastic gedrocht of gele sponzen koop.”

“Misschien klinkt dat heel materialistisch, maar dat ben ik volgens mij niet. Ik heb helemaal geen dure spullen. Niet eens een tv. En mijn tafel bestaat uit een blad van OSB (tip: Opmaatzagen.nl) en twee schragen van Ikea. Bij elkaar nog geen vijftig euro, geloof ik. Daar ging het alleen helemaal niet om; ik vind dit oprecht tig keer mooier en persoonlijker dan welke designtafel dan ook. Laatst zei een vriend: ‘Jij komt zeker heel vaak bij de kringloop?’ Maar nee: 95% van die retro meubels en accessoires komt van mijn oma’s en oudtante.”

Lekker scharrelen

“Waar ik dan weer niet over nadenk is of dingen bij elkaar passen. Ik ga er vanuit dat alles wat ik leuk vind toch wel bij elkaar past. Gewoon, omdat ik het allebei leuk vind. Alles wat hier staat is ooit zo mijn leven ingeslopen, omdat ik het ergens zag en niet níet kon meenemen. Ik kan me niks voorstellen bij dat wat mensen vaak met babykamers doen: in één winkel een kant-en-klare set kiezen omdat iemand anders dat zo heeft bedacht. Saai! Daarvoor is mijn smaak echt veel te breed. Ik hou van scharrelen. Of dat nou in de Ikea is of online, bij Pleur of de Verbaasde Ree, of in het huis van mijn overleden oudtante. Een plan is er dus nooit, maar ik vind het wel leuk om inspiratie te verzamelen op Pinterest. Soms scroll ik daar gewoon even doorheen, en daar word ik dan heel blij van, haha.”

Het Brittemuseum

“Eigenlijk zijn gebruiksvoorwerpen bij mij meteen ook de versiersels. Gekke, ouwe, Spaanse theedoeken van mijn oma hang ik bijvoorbeeld aan de muur. Mensen noemen mijn huis wel eens het ‘Brittemuseum’. Misschien ook omdat ik graag dingen bewaar en uitstal. Briefjes en kaarten bijvoorbeeld, die ik trouwens meestal met de beschreven kant naar voren zet. Want dat is waar het om gaat, toch? En het geeft altijd een blije boost als je oog er weer even op valt. Grappig: soms vind ik ineens een briefje – heeft iemand die hier was het spontaan aangevuld.”

“Het geldt trouwens ook voor m’n kleren. Eigenlijk is mijn slaapkamer gewoon een walk-in-closet met een bed. Mensen denken vaak dat ik superveel shop, maar de waarheid is dat ik vanaf m’n tiende amper gegroeid ben en nooit iets weggooi. En als je dan één nieuw ding hebt, kan je weer allemaal verrassende combinaties maken. Bloemen die ik voor een speciale gelegenheid kreeg laat ik trouwens ook staan. Gedroogd vind ik ze zelfs mooier dan in bloei. Sowieso ben ik meer een takkenwijf dan een bloemenmeisje. Gipskruid, kersenbloesem; daar word ik pas echt blij van.”

Jaren ’60 en ’70

“Het enige dat ik jammer vind is dat mijn huis – wat trouwens echt mijn droomhuis is, met die vloer, openslaande deuren en jaren ’30-details – een huurhuis is. Ik heb twee rollen retrobehang, echt uit de jaren ’60. Die kan je maar één keer opplakken natuurlijk, en dan zal je zien dat ik dat doe en ik er ineens uit moet ofzo. Verven wil ik misschien wel, al hou ik ook echt heel erg van witte muren. Juist omdat het al een beetje een allegaartje is verder. Plus: dan moet je dus een kleur kiezen. KIEZEN. Hoe dan? Weet je wel niet hoeveel kleuren er zijn! Want ik ben wel van de alles of niks: alle muren in één ruimte moeten bij mij dezelfde kleur hebben, en liefst het plafond ook nog, anders vind ik het effect zo lullig. Weet je wat ik eigenlijk het allerleukst zou vinden? Wanden van kurk of hout. Ja, ik ben wel echt fan van de jaren ’60 en ’70. Ook qua kleding, haar en muziek vind ik die fan-tas-tisch.”

Meer zien van Brittes huis? Swipe, swipe, swipe >>>

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De woonkamer (deel 1/2)

De woonkamer (deel 2/2)

De slaapkamer

De keuken

De gang

De ‘badkamer’

Oké, next! Mogen we ook bij jou binnengluren? Leuk! Laat het ons hier even weten. Kijk ook nog even op de volgende pagina voor meer binnenkijkers.

Nog meer gluren:

Juliette

Binnenkijken bij ‘Pinterestkoningin’ Juliette: ‘Soms gooien we het matras in de woonkamer’

Juliette (28, art director en freelance interieurstylist) woont met vriend Jimmy in een huurhuis met...
Denise van der Kolk

Binnenkijken bij bekende YouTuber Denise: vintage vogels, ‘foute’ pareltjes en hele bijzondere crocs

Binnenkijken bij Rotterdammers, wij zijn er dol op. Deze keer mogen we een kijkje nemen bij Denise, ...
Premala woonboot binnenkijken

Premala’s bijzondere woonboot was laatst op tv en nu mogen wij binnenkijken!

Wij kijken regelmatig binnen bij mensen die in Rotterdam wonen. Deze keer namen we een kijkje op een...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.