Soms is een beetje saai helemaal niet erg: alles wat je moet weten over de wijk Prinsenland

Door Wouter Vocke 26 mei 2019

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. In rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Rotterdamse wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze week gaan we naar Prinsenland!

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Goed bereikbaar

Prinsenland ligt in Prins-Alexanderpolder, langs de snelweg A16. De rustige, redelijk groene wijk bestaat uit meer dan 8.000 woningen. Elke buurt in Prinsenland heeft zijn eigen karakter. De ene buurt heeft veel laagbouw en eengezinswoningen, de andere wat meer hoogbouw en appartementen. Je kunt er heen met metro A of B (haltes Schenkel, Prinsenlaan). Bus 36 en 37 rijden ook door de wijk.

Geschiedenis

Het noorden van de wijk is gebouwd in de jaren zestig, tegelijk met de bouw van het Lage Land. De rest van de wijk is in verschillende deelplannen gerealiseerd in de jaren negentig. Bij de nieuwbouw zijn de oude structuren van het gebied (Kralingseweg, Ringvaartweg, ‘s-Gravenweg) gehandhaafd.

De oude, middeleeuwse kerk van Kralingen, waar nu de wijk Prinsenland ligt. Bron: Historische Vereniging Prins Alexander

De oude dorpskern van Kralingen lag hier ooit: begraafplaats Oud Kralingen was in de 16e eeuw al het kerkhof bij de kapel van het dorp Kralingen. Inmiddels ligt Kralingen een stuk westelijker, maar dat verklaart wel waarom de begraafplaats zo heet.

Midden in de jaren ’90 werd het Prinsenpark aangelegd, met hierin een grote vierkante vijver met een soort betonnen schotel, op wat het laagste punt van Nederland zou zijn. Dit is echter niet hier; maar in Nieuwerkerk aan den IJssel!

19.000 inwoners

Er wonen in Prinsenland ruim 19.000 mensen. Prinsenlanders zijn vaak tevreden over hun woning en het wonen in deze tuinstad. Het is een fijne wijk om in te leven. Aan de buitenruimte is veel aandacht besteed en er zijn ook aardig wat sportverenigingen en een zwembad in Prinsenland. In de wijk zijn verschillende typen scholen voor de basisvorming: een rooms-katholieke Montessorischool, een vrije school, een protestants-christelijke basisschool en een openbare school.

Bron: Gemeente Rotterdam

Leefbaar

Bij de laatste Gemeenteraadsverkiezingen stemde het merendeel van de Prinsenlanders op Leefbaar Rotterdam.

Prinsenland

Goedkoopste huis

Het goedkoopste huis dat op dit moment te koop staat in Prinsenland is op de Den Uylsingel 69. Voor €225.000 k.k. ben jij de nieuwe eigenaar van een 3-kamerappartement op de derde verdieping van deze jaren 80-flat.

Bron: Google Maps

Duurste huis

Het duurste huis waar je nu een bod op uit kunt brengen is deze heerlijke villa op de Kralingseweg. Moet je wel diep in de buidel tasten: dit chique, vrijstaande stulpje kost zo’n 1,5 miljoen euro.

Bron: Google Maps

Huren

Prinsenland is wat huren betreft ook een wijk van uitersten. Je huurt er al een lekker ruim flatje voor zo’n €600,- per maand, maar als je een stuk meer te besteden hebt kun je ook een huis op de Kralingseweg huren. Zoals deze, voor bijna €4000,- per maand.

Foto: Gemeente Rotterdam

Uit eten in Prinsenland

Posted by Jofel Prinsenland on Monday, 26 June 2017

Er zijn niet bijzonder veel restaurants in Prinsenland. Wellicht omdat Kralingen om de hoek is, net als Alexandrium de andere kant op. Bovendien ligt winkelcentrum het Lage Land praktisch naast de deur – maar dit valt dus officieel niet onder Prinsenland. Er zijn een paar snackbars en twee restaurants waar je terechtkunt in Prinsenland: Eetcafé Jofel en Indonesisch Restaurant Katak Mas.


Meer over Jofel ontdekken?

Jofel eetcafés

Nu open11:00 - 23:00

Mia van IJperenplein 259, Rotterdam

Bekijk meer:eetcafés

Meer over Indonesisch Restaurant Katak Mas ontdekken?

Indonesisch Restaurant Katak Mas chinese restaurants

Nu open12:00 - 21:00

Prinsenlaan 666, Rotterdam

Bekijk meer:chinese restaurants

Winkelen in Prinsenland

Op de rand van de wijk Prinsenland ligt (verrassing!) winkelcentrum Prinsenland. Met elf winkels vind je hier alles wat je nodig hebt. Van the usual suspects als Albert Heijn, Hema en Bruna tot een kapper, bakkerij, slager en visboer: hier kun je lekker je boodschapjes doen.

Liever wat meer keus? Dan ligt in de wijk ernaast winkelcentrum Het Lage Land, en één metrohalte verder zit je midden in Shopping Center Alexandrium. Ideaal!

Bron: Google Maps

Meer Rotterdamse wijken uitgelicht?

Rotterdam Partners

Van braakliggend terrein tot kosmopolitisch wonen: dit wil je weten over de Kop van Zuid

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
Hillegersberg-Schiebroek

Van villa’s tot flatjes: alles wat je altijd al hebt willen weten over Hillegersberg

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
Huis te koop: Provenierssingel 21 B Rotterdam, Foto 2 | Foto: Funda

Prachtige huizen en bijzondere restaurants: alles wat je moet weten over de Provenierswijk

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
Huis te koop: Nansenplaats 117 Rotterdam, Foto 2 | Foto: Funda

Tussen de flats en het groen: alles wat je moet weten over Ommoord

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
trouwen_rotterdam_oudekerk_charlois

Historisch, karaktervol en groen: alles wat je moet weten over Oud-Charlois

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.