Zo bespaart Ewout op energie: ‘Dit advies is gratis’

Aangeboden door VVE-010

Mathenesserdijk na verduurzaming

Ewout (52) woont aan de Mathenesserdijk. Samen met de Vereniging van Eigenaars besloot hij om zijn jarendertigwoning duurzamer te maken. “Het is kostenbesparend en goed voor de toekomst. Met behulp van VVE-010 hebben we de juiste partijen gevonden voor gevelherstel, nieuwe kozijnen en isolerend glas.” 

“Nu in de eerste herfstdagen zie je condens aan de buitenkant van de ramen zitten en dan weet je: het is beter geïsoleerd”, vertelt Ewout. Het gehele traject heeft wat voeten in aarde gehad, maar VVE-010 was er om de VvE van Ewout bij te staan. In een vroeg stadium werd de organisatie al ingeschakeld.

Lees verder onder de foto’s >

Zo werkt VVE-010

VVE-010 helpt appartementseigenaren met allerlei zaken, waaronder verduurzamen. De organisatie is onafhankelijk en het kost niets om hen in te schakelen. Eigenaren en VvE’s gaan samen met de adviseur op zoek naar mogelijkheden voor hun woning of pand. De adviseur zet mogelijke scenario’s voor je op een rijtje. Deze eerste stap is gesubsidieerd en kost je dus niets.

Daarna is het aan de VvE om een keuze te maken wat er kan of moet gaan gebeuren. Op één van de scenario’s wordt een akkoord gegeven. Daarna wordt daarmee aan de slag gegaan. De adviseur ondersteunt ook in die stap. Zij weten welke subsidiemogelijkheden er zijn vanuit de gemeente of welke andere vormen van financiering mogelijk zijn om het scenario uit te voeren.

Tijd voor verbetering

Ewout vertelt hoe het aan de Mathenesserdijk ging: “De woningen zijn in 1934 gebouwd en in de jaren 80 is er een grote renovatie geweest. Nu denken we: hadden ze dat nou maar niet gedaan!” Die renovatie leek destijds ongetwijfeld een goed idee, maar was niet zo duurzaam. “Dertig jaar na het plaatsen van de toen nieuwe kunststof kozijnen, waren ze eigenlijk wel op. Het tochtte en kierde bij iedereen en de ventilatieroosters werkten niet meer.”

Niet lullen maar…

Aanpakken die handel, dacht de VvE. Het bestuur schakelde VVE-010 in. Samen onderzochten ze de opties. “De mogelijkheden bleken vrij beperkt, omdat de architectuur van ons blok beeldbepalend is en je voor de binnenkant individueel verantwoordelijk bent”, vertelt Ewout. Hij vervolgt: “Op ons dak konden we vanwege de ligging ook net niets met zelf energie opwekken.” De conclusie: nieuwe kunststof kozijnen met beter isolerend glas en de eigenaren stimuleren om zelf binnen aan de slag te gaan met beter isoleren.

Lening

Met 96 woningen en 32 bedrijfsruimtes is het niet niks om de kosten daarvoor op te brengen. Ewout: “De vervanging van de kozijnen stond eigenlijk pas voor 2030 gepland, maar we wilden dat eerder doen. Dat kun je bekostigen door te vragen om een extra bijdrage, maar dat zou betekenen dat iedereen zo’n 10.000 euro moest inleggen. Het alternatief was een lening bij het Warmtefonds.”

Daar hadden ze wel oren naar. Niet zo vreemd ook: de bewoners hadden last van de tocht en nu lenen betekent ook nu profiteren van de voordelen van de renovatie. Die keuze om te lenen in plaats van te sparen is de juiste geweest, zegt Ewout: “Met de huidige prijsstijgingen en inflatie hadden we tot 2040 moeten sparen. Bovendien: als je spaart, spaar je voor de bewoners van de toekomst, tenzij je je leven lang hier blijft wonen. Maar dat gaat natuurlijk niet voor iedereen op.”

Lees verder onder de foto’s >

Je doet het samen

Zo’n lening krijg je natuurlijk niet zomaar. “Er moet voldoende draagvlak zijn. De opkomst van een vergadering waar zo’n besluit wordt genomen moet groot zijn en je moet een meerderheid hebben”, vertelt Ewout. Daarom is het zo belangrijk om het samen te doen en als VvE om actief te zijn, zowel in het bestuur als met de buren.

Ewout adviseert: “Zorg als bestuurder dat je mede-bestuurders hebt, waarmee je het eens én oneens kan zijn, maar ook nog steeds een borrel mee kunt drinken. Neem ook je buren mee in waar je mee bezig bent. Dan krijg je alle handen bijeen in de besluitvorming.”

Voordelen VVE-010

Ook het inschakelen van VVE-010 is wat Ewout betreft een goede keuze. “Laat je adviseren door zo’n partij, zij helpen je met welke kant het op kan gaan en wanneer wat nou moet gebeuren.” Het heeft dan even geduurd en de laatste puntjes worden nog op de i gezet, maar aan de Mathenesserdijk zijn ze tevreden over het resultaat.

“Het klinkt misschien gek, maar het voelt heel luxe dat nu alle ramen draai-kiepramen zijn. Het blok ziet er ook veel beter uit nu. Ik vind het fijn om te weten dat de basis nu goed is en dat ik zelf aan de slag kan met verdere isolatie in mijn woning”, licht Ewout toe.

Als Ewout nog één laatste advies mag geven: “Besef nou: dat héle gebouw is van jou, je bent mede-eigenaar van een pand. Het is ook aan jou om dat gebouw te onderhouden om te voorkomen dat het over een aantal jaar in elkaar stort. Daar moet voor gewerkt worden, dus lever daar een bijdrage aan als je dat kan.”

Dit kan VVE-010 voor jou betekenen

Of je nu een grote of kleine VvE hebt, in een ouder of nieuwer pand woont – VVE-010 kan jullie helpen met verduurzaming. Check de website voor alle mogelijkheden en wie weet heb jij binnenkort ook een beter geïsoleerd huisje (en dus een lagere energierekening!).

VVE-010

Pleinweg 220a, 3083EW Rotterdam

Meer informatie

VVE-010

Pleinweg 220a, 3083EW Rotterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Handig! Met deze tips bespaar je energie in de keuken”

Handig! Met deze tips bespaar je energie in de keuken

Aangeboden door Eigenhuis Keukens

Ga naar “Verhuizen in Rotterdam: 7 x deze woningen staan nog maar net te koop”

Verhuizen in Rotterdam: 7 x deze woningen staan nog maar net te koop

Dakpark
Ga naar “Funda-parel: dit klushuis op de Oudedijk is een goor hok”

Funda-parel: dit klushuis op de Oudedijk is een goor hok

funda-parel oudedijk

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Klantenservice Medewerker Rijksoverheid”

Klantenservice Medewerker Rijksoverheid

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Financieel medewerker”

Financieel medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerkracht middenbouw Rotterdam”

Leerkracht middenbouw Rotterdam

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Koningsdag 2023 in Rotterdam”

Koningsdag 2023 in Rotterdam

 • 27 april 2023
Ga naar “NN Marathon Rotterdam 2023”

NN Marathon Rotterdam 2023

 • Van 15 apr t/m 16 apr
NN Marathon RotterdamNN Marathon Rotterdam
Ga naar “IFFR 2023”

IFFR 2023

 • T/m 5 feb
IFFR 2023
Ga naar “BLUE festival”

BLUE festival

 • T/m 4 feb
CuliNESSE-2019 Evert Buitendijk Fotografie
Ga naar “Holi festival Rotterdam”

Holi festival Rotterdam

 • 11 maart 2023
holi rotterdamholi rotterdam