Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Rotterdam

Door Wouter Vocke 13 maart 2019

We schreven eerder al over hoe je in Rotterdam aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat gerelateerd is aan sociale huur maar toch een beetje extra uitleg nodig heeft, is de urgentieregeling. Wij gingen op onderzoek uit over wat het betekent en hoe je er aanspraak op kunt maken. Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij een sociale huurwoning in Rotterdam. 

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is urgentie?

Als je urgentie krijgt, dan betekent dit dat je voorrang krijgt op sociale huurwoningen. Wanneer jij dus op het aanbod van sociale huurwoningen reageert, maak je eerder kans dan anderen. Dat aanbod kun je vinden op de website van Woonnet Rijnmond. Op deze site zie je het aanbod aan sociale huur van alle grote woningcorporaties zoals Woonstad en Havensteder.

In aanmerking komen

Zit je in een noodsituatie en heb je dringend woonruimte nodig, dan moet je eerst proberen zelf een oplossing te vinden. Lukt dat niet op korte termijn – en kom je daardoor dus op straat te staan – dan kun je een aanvraag indienen voor urgentie. Bij de gemeente kun je informeren waar u terecht kunt voor de urgentie-aanvraag. Soms is dat bij de gemeente zelf en soms bij de corporatie. De aanvraag kost € 35,-. Heeft je aanvraag medische reden, dan kan het zo zijn dat je aanvraag bij een medisch adviseur gecontroleerd wordt. Dit medische onderzoek kost € 50,-.

Wanneer is er sprake van urgentie?

Om urgentie te krijgen, moet er echt sprake zijn van een persoonlijke noodsituatie. Het gaat dan niet om bijvoorbeeld een echtscheiding, leukere buurt of te kleine woning. Maar om bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen, huiselijk geweld, plotselinge inkomstendaling of bedreiging. In ieder geval altijd iets waardoor je niet langer in je huidige (zelfstandige) woning kunt blijven.

Urgentie aanvragen; hoe dan?

In de regio Rotterdam voert Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR) de urgentietaak uit. Allereerst kun je bij hen op de site de urgentietest doen, om te zien of je wel echt in aanmerking komt. Zo ja, dan kun je vervolgens ook meteen bij hen de aanvraag doen. Voor een urgentieverklaring moet je:

 • in de stadsregio Rotterdam wonen of niet zonder (medische) zorg van instellingen of personen uit de stadsregio kunnen
 • minimaal 18 jaar oud zijn
 • geen huurschuld hebben
 • een (gezamenlijk) jaarinkomen hebben van maximaal € 35.739,-
 • de Nederlandse nationaliteit of een wettelijke verblijfsstatus hebben
 • niet zelf de oorzaak zijn van de ontstane noodsituatie

Ik heb mijn urgentieverklaring. En nu?

Nu kun je met voorrang reageren op de sociale huurwoningen op Woonnet Rijnmond. Je urgentie vervalt als je:

 • Twee keer weigert. Of met andere woorden: een woningcorporatie biedt je een passende woning aan die je alsnog weigert
 • Ook als je niet reageert op een uitnodiging geldt dit als een weigering
 • Wanneer je onvoldoende (minstens drie keer) op woningen reageert, terwijl er genoeg passend aanbod was
 • Bij verhuizing naar een zelfstandige woonruimte
 • Als de dringende redenen waarom de urgentieverklaring is afgegeven niet meer van toepassing zijn – maar dat spreekt voor zich

Kan ik met urgentie een woning uitzoeken?

Nee, niet helemaal. Urgente gevallen hebben namelijk geen voorrang bij woningen die verdeeld worden via loting of via ‘direct te huur’. Waar je wel op mag reageren met jouw urgentieverklaring zijn de woningen die verdeeld worden op basis van de inschrijftijd. Let op: Woningcorporaties mogen bij maximaal 30% van hun aanbod aan sociale huurwoningen met inschrijftijd ervoor kiezen urgenten geen voorrang te geven. Dit betekent dat het dus kan dat je op Woonnet Rijnmond een woning tegenkomt, maar waar je toch geen urgentie voor krijgt.

Wat is mantelzorgurgentie?

Geef of ontvang je mantelzorg? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een mantelzorgurgentieverklaring. Jij bent een mantelzorger wanneer je langdurig en onbetaald zorgt voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Het gaat dan om een persoon waar je een persoonlijke band mee hebt, zoals een vader of moeder, beste vriendin of broer.

Speciaal voor die mensen – en de personen waar zij voor zorgen – is de mantelzorgurgentie in het leven geroepen. Om voor de mantelzorgurgentie in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden;

 • Er is sprake van een ondersteuningsvraag;
 • Er is sprake van een mantelzorgrelatie waarin de mantelzorger minimaal 10 uur per week besteedt aan het bieden van mantelzorg;
 • De verwachting is dat de mantelzorgrelatie minimaal een jaar in stand blijft.

Hoe krijg ik mantelzorgurgentie?

Woont degene die je verzorgt te ver weg? En is het dringend nodig dat je dichterbij elkaar gaat wonen? Dan kun je mogelijk voorrang krijgen op een woning bij elkaar in de buurt. Je hebt hiervoor een mantelzorgverklaring nodig, hier lees je er meer over. Let op: woont het familielid waarvoor je wil zorgen in een instelling; dan krijgt diegene al hulp en krijg je geen verklaring.

Lees ook:

Sociale Huur

Dit moet je weten over sociale huurwoningen in Rotterdam

Wat kost een sociale huurwoning? Hoelang moet je inschreven staan bij WoonnetRijnmond? Hoeveel mag j...

Binnenkijken bij Jet in Hillegersberg: ‘De gordijnen zitten gewoon met spijkers vast’

Vlogger Bonnie van Boncolor: ‘Ik vind het niet erg om veel van mijn leven te delen’

Leukste baan OOIT: wij zoeken gezellige collega’s

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.