Tussen de flats en het groen: alles wat je moet weten over Ommoord

Door Wouter Vocke 10 februari 2019

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. In rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Rotterdamse wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze week gaan we naar Ommoord!

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Rustige ligging

In het oosten van de stad, in stadsdeel Prins-Alexander, vinden we Ommoord, tegen de Rotte aan. Ommoord is een rustige woonwijk met veel groen. Dat komt ook terug in de verschillende buurten: de heide-, gras-, bessen- en klaverbuurt bijvoorbeeld – maar het midden van de wijk wordt gedomineerd door flats die de namen van Nobelprijswinnaars dragen.

Ommoord ligt niet ver van NS station Rotterdam Alexander en de snelweg A20 vandaan. Bus 35 rijdt er doorheen en er zijn vier metrohaltes: Graskruid (lijn A en B), Hesseplaats (B), Binnenhof en Romeynshof (A). Met de metro ben je in 20 minuutjes in de stad!

Geschiedenis

De naam Ommoord is waarschijnlijk ontstaan uit ‘Ouwe Moor’, dat zoiets als oud moeras betekende. In het jaar 1300 was er al sprake van het Ouwemoorse Meertje.

In de 19e eeuw werd het gebied dat bestond uit veenplassen drooggemalen als onderdeel van de Prins Alexanderpolder. Bijna 100 jaar lang was het voornamelijk tuinbouwgebied, tot er eind jaren ’50 grote behoefte aan woningen in Rotterdam kwam. Er moest een nieuw te bouwen woonwijk komen. De van oorsprong Duitse stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese ontwierp het plan, met veel hoogbouw in het midden en rijtjeshuizen aan de randen van de wijk. Lotte was de ontwerper van bijvoorbeeld Pendrecht en het Lage Land – maar ook van wijken in de voormalige Sovjet-Unie.

Flat
De Minister van Volkshuisvesting, Ir. W.F. Schut heeft de eerste paal geslagen voor een complex van 721 woningen (18 mei 1965) | Foto: ANP

Grote wijk

Ommoord is de grootste wijk van Prins Alexanderpolder. De wijk bestaat uit meer dan 12.000 woningen en telt ruim 25.500 inwoners! Ommoord is een relatief grijze wijk; ongeveer de helft is ouder dan 55 jaar. De laatste jaren zijn er wel steeds meer jonge starters bijgekomen.

Ommoord vanuit de lucht
bron: Google Maps

Er zijn een paar basisscholen, er zijn genoeg sportclubs (voetballen doe je bij SV Ommoord) en je woont om de hoek van de Rottemeren. En er is een grote kinderboerderij!

Prins Alexanderpolder

Van station Alexander tot Alexandrium: naar wie is de Alexanderpolder genoemd?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Kinderboerderijen in Rotterdam

8 x kinderboerderijen in Rotterdam

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen en te ontdekken wat voor dieren er leven. De kinder...

Leefbaar Ommoord

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stemde het overgrote deel van de Ommoordse bevolking op Leefbaar Rotterdam. Bij elk stembureau was die partij duidelijk de winnaar!

Leefbaar Ommoord

Goedkoopste huis

Wonen in Rotterdam hoeft niet duur te zijn! Dit lekkere 2-kamerflatje aan de Nansenplaats is van jou voor 135.000 euro. Nog steeds vlakbij al het groen van de Rottemeren en maar 20 minuten met de metro van het centrum van de stad.

Duurste huis

Het duurste huis op dit moment is geen huis – maar een flatwoning. In een woontoren uit 2011 bij de Hesseplaats heb je voor bijna een half miljoen euro een appartement van 112 m2. Een huis (geen flat) in de klaver- of kruidenbuurt heb je voor rond de 350.000 euro.

Huren

Huren in Ommoord kan het beste via Woonnet Rijnmond – de aanbieder van alle sociale huurwoningen in Rotterdam. De meeste flats worden namelijk beheerd door grote woningcorporaties. Mocht je particulier willen huren, dan kun je in Ommoord voor minder dan 400 euro al een studio betrekken. Het duurste dat je op dit moment kunt huren zijn (rijtjes)huizen voor 1500 euro.

Ommoordseweg
Foto: Gemeentearchief Rotterdam

Eten in Ommoord

Eerlijk is eerlijk, er zijn niet veel restaurants in Ommoord – de gebruikelijke afhaalchinees en snackbar daargelaten. Zelfs shoarmatoeristen komen aan hun trekken in de nachtelijke uurtjes! Maar er zijn in de wijk een paar tentjes die het vermelden waard zijn. Komen ze:

Ommoordseweg
Foto: Gemeentearchief Rotterdam

Otto Hahn

Oergezellige kroeg – of is het nou een eetcafé? Kom lekker Feyenoord kijken met een biertje erbij, of blijf gezellig eten met een schnitzel of sateetje.


Meer over Café Otto Hahn ontdekken?

Café Otto Hahn eetcafés

Nu gesloten09:30 - 02:00

Binnenhof 14, Rotterdam

Bekijk meer:eetcafés

Cathay

Vroeger heette het de Keizershof – hier kon je bowlen en uit eten gaan. Nu heet het Cathay en je kunt er nog steeds bowlen en eten; maar dan all you can eat!


Meer over Cathay Restaurant & Bowling ontdekken?

Cathay Restaurant & Bowling all you can eat

Nu gesloten16:30 - 22:30

Martin Luther Kingweg 7, Rotterdam

Bekijk meer:all you can eat

Brasserie LEF

Redelijk nieuw: deze brasserie zit sinds 2017 op de Hesseplaats.


Meer over Brasserie LEF ontdekken?

Brasserie LEF eetcafés

Nu gesloten10:00 - 00:00

Hesseplaats 102 A-B, Rotterdam

Bekijk meer:eetcafés

Dichtbij het Hart

Prima lunchroom vlakbij de Hesseplaats.


Meer over Dichtbij het hart ontdekken?

Dichtbij het hart lunch

Nu gesloten09:00 - 17:00

Pearl Buckplaats 35, Rotterdam

Bekijk meer:lunch

Kostas de Griek

Wij zeggen nooit ‘nee’ tegen een Griekse bistro. Schuif die tzatziki eens door!


Meer over Kostas de Griek ontdekken?

Kostas de Griek griekse restaurants

Nu gesloten15:00 - 22:00

Hesseplaats 51, Rotterdam

Bekijk meer:griekse restaurants

Winkelen

Leefbaar Rotterdam
Leefbaar Rotterdam aan het flyeren op de markt bij de Hesseplaats. | Foto: ANP

Alexandrium – een van de grootste winkelcentra van het land – ligt praktisch om de hoek. Maar in Ommoord zijn ook nog wat kleine old school winkelcentrumpjes: Hesseplaats en Binnenhof. Van de Bruna tot de Hema en de Action; zo’n beetje alle ketens vind je ook in Ommoord. En er zijn ook genoeg supermarkten en ouderwetse buurtwinkels. Maar wij zijn vooral dol op de markt! Ook die vind je elke week in Ommoord.

14 markten in Rotterdam: wij vertellen je waar en wanneer je er moet zijn

Rotterdam is groot! Wij hebben dan ook meerdere markten in Rotterdam. Ze hebben allemaal hun eigen k...

Lees ook:

Huis te koop: Provenierssingel 21 B Rotterdam, Foto 2 | Foto: Funda

Prachtige huizen en bijzondere restaurants: alles wat je moet weten over de Provenierswijk

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.