Historisch, karaktervol en groen: alles wat je moet weten over Oud-Charlois

Door Wouter Vocke 24 februari 2019

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. In rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Rotterdamse wijk is onderverdeeld in buurten met zijn eigen karakter, zijn eigen inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze week gaan we naar Oud-Charlois!

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Tussen de havens

Op Zuid, in stadsdeel Charlois, vinden we Oud-Charlois – maar zeg maar gewoon Sjaarloos. Afgebakend door de Waalhaven in het westen, de Dorpsweg in het oosten en de Kromme Zandweg in het zuiden. Het noorden van de wijk wordt begrensd door de Nieuwe Maas en de Maashaven. Met bus 70, 72 en 74 kom je er, en tram 2 stopt er ook.

De Maastunnel is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Charlois. Deze oudste tunnel van Nederland verbindt zuid met noord en was tot de Beneluxtunnel en de Van Brienenoordbrug in de jaren ’60 werden geopend de enige grote verkeersader als je van noord naar zuid wilde – en andersom. Er zijn twee wijkparken: het Dokhavenpark en het Karel de Stouteplantsoen. Ga je iets verder naar beneden, dan kom je vanzelf in het Zuiderpark – het grootste park van Nederland!

1462

Charlois heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot 1462. We hebben er al eens een artikel over geschreven waar de naam vandaan komt! Het heeft in ieder geval niet met Charleroi in België te maken, maar wél met Charollais in Frankrijk. En het oudste gebouw is de Oude Kerk, die helaas net niet in aanmerking kwam als oudste gebouw van de stad.

Wist je trouwens ook dat Feyenoord hier ooit speelde? Voordat de Kuip kwam speelde de club van rood en wit op de Kromme Zandweg – in een stadionnetje dat letterlijk uit zijn voegen barstte.

trouwen_rotterdam_oudekerk_charlois
De oude kerk van Charlois

Kunstenaars en creatievelingen

Er wonen 13.580 mensen in Oud-Charlois. Het voormalige dorp heeft een oude, karakteristieke dorpskern met historische bebouwing. Dit zorgt er ook een beetje voor dat het de thuishaven is voor meer dan 150 kunstenaars en creatieve ondernemers! Ook zijn er nog eens vier scholen en een bibliotheek.

De wijk heeft veel actieve bewonersgroepen die het initiatief nemen voor grote en kleine evenementen rond de Oude Kerk, bijvoorbeeld Bazar Bizar, Kunstweekend Charlois en het Blommenfesteijn.

Posted by Stichting Blommenfesteijn on Friday, 5 May 2017

Leefbaar Charlois

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stemde het grootste gedeelte van Oud-Charlois op Leefbaar Rotterdam. Bij één stembureau was Denk het populairst, en in het noorden van de buurt kon GroenLinks rekenen op veel steun.

charlois

Een plek onder de zon een ton

Kopen onder een ton? Dat lukt je nog gewoon in Oud-Charlois hoor! Op de Akkermanstraat vinden we een appartement voor 90.000 euro. Klik hier voor meer info en foto’s!

bron: Funda

Het duurste huis van Charlois

Een huis voor een half miljoen vond je vroeger misschien wel in Kralingen – maar niet in Oud-Charlois. Tegenwoordig kan dat ook gewoon, zoals hier op de Aalscholverstraat. Voor 475.000 k.k. is dit appartement met drie slaapkamers en een dakterras van 80m2(!) van jou.

bron: Funda

Liever huren?

In dit fijne stukje Rotterdam liggen de huurprijzen tussen de €400,- en €1.100,- voor een appartement. Dan rekenen we niet de sociale huurwoningen mee.

op zuid
Oud-Charlois

Naar de kroeg!

Als je een restaurant zoekt ben je in Oud-Charlois zo uitgekeken – er is jammer genoeg niet megaveel keus. In dat geval kun je beter even door de Maastunnel naar de overkant. Maar qua café’s zit je wel goed! Genoeg oude kroegjes in de buurt, zoals Paviljoentje of de Spiegel. Wij hebben een zwak voor café’s met namen als de Schaapstal, ’t Vinkje en ’t Half Uurtje; ook die vind je in Oud-Charlois

Oud-Charlois
Paviljoentje

Multiculti shoppen

Rond de Wolphaertsbocht, Katendrechtse Lagedijk en Boergoensestraat doe je je boodschappen en vind je een breed aanbod aan winkels. Van Poolse supermarkten tot toko’s en van old school wasserettes tot coffeeshops – dat maakt Oud-Charlois zo’n unieke Rotterdamse buurt.

charlois
bron: Google Maps

Lees ook:

Huis te koop: Nansenplaats 117 Rotterdam, Foto 2 | Foto: Funda

Tussen de flats en het groen: alles wat je moet weten over Ommoord

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
Huis te koop: Provenierssingel 21 B Rotterdam, Foto 2 | Foto: Funda

Prachtige huizen en bijzondere restaurants: alles wat je moet weten over de Provenierswijk

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
FR12Patrick

Patrick over de Kuip: ‘Verdomme jongens, dat ga je toch niet weg doen?’

Zondag 27 januari staat de Klassieker weer op het programma! Daarom is onze Rotterdammer van de week...

Bijzondere trouwlocaties: 5 kerken in Rotterdam

Veel bruidsparen kiezen voor hun huwelijk een speciale trouwlocatie. Je kunt trouwen op het strand o...
tram

Hoe komt het dat we een aantal tramnummers missen in Rotterdam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Skyline

Hoe goed is jouw kennis van deze Rotterdamse woorden? (Quiz!)

Je hebt van die oer-Rotterdamse uitdrukkingen, woorden en gezegden die je ook alleen maar hiero hoor...
Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.