Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: zo ziet de woningmarkt eruit voor Rotterdammers met een modaal inkomen

Door Anne Klapmuts 19 augustus 2020

Het is nog steeds kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt. Uit een onderzoek van de Hypotheker blijkt dat een geschikte woning vinden het afgelopen jaar nog moeilijker is geworden voor huizenkopers met een modaal inkomen. Tijd om dit te testen: dit kun je als single of als stel met een modaal inkomen nu kopen in Rotterdam. 

Eenverdiener

De Hypotheker heeft gekeken wat de kansen zijn op de huizenmarkt voor singles en alleenstaande met een modaal inkomen (het gemiddelde inkomen). Het percentage betaalbare woningen ligt in Rotterdam op 5 procent van het totale woningaanbod. Hierin is niet meegenomen dat er op dit moment flink wordt overboden. Een huis kopen als alleenstaande is dus bijna niet te doen.

Laten we het toch proberen. In 2020 is het modale inkomen vastgesteld op €36.500,- per jaar. Als alleenstaande kun je – met dit inkomen – op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €169.000,-.

Wat staat er in Rotterdam te koop voor dit bedrag?

Op dit moment staan er dertig appartementen op Funda voor een verkoopbedrag onder €169.000,-. En een zeiljacht, mocht je liever op het water gaan leven. Als je de woningen gaat bekijken, kom je er alleen snel achter dat acht woningen al voor inschrijving gesloten zijn. Er blijven dus nog 22 huizen over die een single met modaal inkomen op dit moment kan kopen.

Je begrijpt natuurlijk wel dat de koopwoningen voor dit bedrag niet in het centrum van de stad zijn. Bijna alle huizen zijn op Zuid, een enkele in Schiebroek, Overschie of Spangen. Meer dan 70 m2 hoef je niet te verwachten. Daarnaast is het fijn als je een beetje handig bent: de meeste appartementen die nu te koop staan binnen deze prijsklasse zijn kluswoningen. We vinden nog een enkel pareltje, maar de vraag is natuurlijk of die niet overboden wordt.

Tweeverdieners

Maak je meer kans als je met zijn tweeën bent? Het slagingspercentage voor stellen ligt inderdaad iets hoger. Het percentage betaalbare woningen ligt in Rotterdam op 31 procent van het totale woningaanbod. De Hypotheker gaat in het onderzoek voor tweeverdieners uit van een modale inkomen van €61.000,- (36.500 + 24.500 euro). Met dit bedrag kun je een hypotheek krijgen van zo’n €297.000,-.

Wat staat er voor dit bedrag te koop in Rotterdam?

Uiteraard staat er voor tweeverdieners meer te koop in Rotterdam. Op Funda vinden we op dit moment 296 appartementen en woningen tot een vraagprijs van €297.000,-. Ook hier moet je natuurlijk wel even goed verder kijken. De meeste huizen in het centrum gaan qua vraagprijs al gauw over de €250.000,-, en qua oppervlakte zit je dan gemiddeld tussen de 50m2 en 75m2. Voor gezinnen is dit vaak niet echt te doen, met maar één slaapkamer. Zoek je een huis met wat meer ruimte, moet je dus bereid zijn om uit te wijken naar de randen van de stad. In bijvoorbeeld Prins Alexander, Bospolder Tussendijken of de Beverwaard staan koopwoningen met meer dan twee kamers.

Kortom: als alleenstaande modaalverdiener kun je het kopen van een woning dus vrijwel op je buik schrijven. Met zijn tweeën heb je iets meer geduld nodig, maar het is mogelijk.

Ben jij op jacht (geweest) naar een koopwoning? Hoe gaat dat je af, ben je al lang op zoek en/of moest je uitwijken naar randgemeentes omdat het in Rotterdam niet lukte? We horen je graag in de comments of via de mail!

Bron: De Hypotheker

Lees ook:

2018_MaritiemDistrict_Scheepmakershaven_J57B6324_Hester_Blankestijn

Deze 10 huizen staan al meer dan twee maanden te koop

Tijdens een zoektocht op Funda zie je maar al te vaak de rode blokjes met 'verkocht onder voorbehoud...
open raam in Lloyd Yard - wonen in Rotterdam

Schommelen met uitzicht over de Maas: dat kan straks in het nieuwe Lloyd Yard

Nieuwe woontorens poppen als paddenstoelen uit de grond in Rotterdam. Ook de Lloydpier zal de komend...
Alcorstraat 12_ Elimkerk Heijplaat Rotterdam te koop

Te koop! In deze kerk op Heijplaat kun je wonen

Hoe vet is dit? De Elimkerk op Heijplaat staat te koop. Zeven kamers, twee keukens, twee badkamers, ...
Startmotor Rotterdam huurappartementen Zuidplein

Starters opgelet! In dit nieuwe project vind je betaalbare huurwoningen én een bioscoop

Het lijkt soms wel onmogelijk om een nieuwe, betaalbare huurwoning te vinden in Rotterdam. Positief ...
Keuken Keukenloods.nl 01

Wat kost een keuken nou eigenlijk? Doe de quiz!

Stel, je hebt een fantastisch huis op het oog, maar de keuken is totáál niet je smaak. Of misschien ...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.