Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in een antikraakwoning: Selma woont in het oude Oogziekenhuis (VIDEO)

Door Redactie indebuurt Rotterdam 17 juli 2019

Het valt niet mee om een woning te vinden, vooral als starter. Gabriëlla Stam, Stefan de Ruiter, Laurens van de Kraats en Ilse Mannessen gingen voor hun studie op bezoek bij Selma (26, fotograaf). Ze woont antikraak in een oud kantoorpand Rotterdam, waar nog meer mensen wonen en een paar bedrijfjes gehuisvest zijn. Voordeel: de huur is supergoedkoop. Nadeel: het zou zomaar kunnen dat je ineens je huis uit moet.

In de video ontdek je hoe zo’n antikraakwoning er vanbinnen uitziet!

 

Wat is antikraak?

Wil je goedkoop wonen en vind je het niet erg om (behoorlijk) flexibel te zijn. Dan is antikraak wat voor jou. Van voormalig oogziekenhuizen tot klaslokalen; want antikraak wonen is ook wel avontuurlijk wonen. It’s all in the name; antikraak is bedoeld om krakers en verpaupering voor te zijn. Er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om rekening mee te houden.

Wees flexibel

Antikraak wonen is dus echt voordelig. Je krijgt veel woonruimte waar je relatief weinig voor hoeft te betalen. Daar staat wel tegenover dat je behoorlijk flexibel moet zijn en het niet erg moet vinden om, bijvoorbeeld in het geval van Selma, twee weken van te voren te horen kunt krijgen dat je uit je huis moet.
Dit kan verschillen per organisatie. Bijvoorbeeld: bij Ad Hoc is het uiterlijk 28 dagen van te voren. Om deze redenen kun je vaak met kinderen niet antikraak gaan wonen. Met kinderen kun je namelijk niet zo makkelijk op straat gezet worden. Je hebt namelijk geen recht op huurbescherming.

Schrijf je in!

Oké, je hebt dus de keuze gemaakt om antikraak te gaan wonen. Avonturier dat je bent! Om antikraak te kunnen wonen moet je je inschrijven bij een antikraak organisatie. Vaak zijn dit organisaties die de panden beheren voor de daadwerkelijke eigenaren. Hier is een lijst met een paar organisaties waar je uit zou kunnen kiezen.

www.cameloteurope.com
www.villex.nl
www.vps-nl.com
www.interveste.nl

Lees je goed in voor je jezelf inschrijft. Zo ben je op de hoogte van al je rechten en plichten als antikraker.

Meubels

Haal je spullen gewoon lekker bij de Kringloop om de hoek. Het kan zijn dat je snel moet vertrekken, het kan dan makkelijk zijn dat je niet teveel waarde hecht aan je spullen. Hou rekening met wat voor inboedel je koopt, maar ook hoeveel. Met het oog op verhuizen is het namelijk makkelijk als je niet teveel spullen hebt.

Festival

Selma weet al dat ze er volgend jaar uit moet. Het gebouw moet plat en er komt een nieuwe flat voor in de plaats. Ze is nu bezig met het voorbereiden van een festival wat plaatsvindt in het gebouw. Festival PUINHOOP is een festival vol creatieve projecten over stedelijke ontwikkelingen, publieke ruimte, de toekomst van de stad en wat voor veranderingen dat met zich meebrengt voor de buurt.

Antikraak

Meer weten?

Het Keurmerk Leegstandbeheer is, het zit wederom al in de naam, het keurmerk voor alle vormen van leegstand. Het is zeker een goed idee om de site een keer te checken. Daarnaast is er ook nog de Bond Precaire Woonvormen zij kunnen je helpen bij vraagstukken of moeilijkheden.

Lees ook:

Denise van der Kolk

Binnenkijken bij bekende YouTuber Denise: vintage vogels, ‘foute’ pareltjes en hele bijzondere crocs

Binnenkijken bij Rotterdammers, wij zijn er dol op. Deze keer mogen we een kijkje nemen bij Denise, ...

Binnenkijken bij Jet in Hillegersberg: ‘De gordijnen zitten gewoon met spijkers vast’

Binnenkijken bij Wouter: ‘We zijn té gehecht aan Kralingen’

Binnenkijken bij het kleinste appartement dat in Rotterdam te koop staat

Binnenkijken bij ‘Pinterestkoningin’ Juliette: ‘Soms gooien we het matras in de woonkamer’

Binnenkijken bij Rienke: ‘Ik kijk elke dag op Funda, dat is echt een hobby van me’

Binnenkijken bij Marloes: ‘Hier zit ik lekker in mijn eigen bubbel’

adv.