Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt antikraak wonen in Rotterdam

Door Wouter Vocke 21 augustus 2019

Antikraak wonen kan best gaaf zijn. Het is soms een kans om op een unieke plek te wonen, zoals een school of zelfs een leegstaande villa. Het grote nadeel: je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur enorm laag is.

In Rotterdam zijn de koopwoningen prijzig en de huurhuizen vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Rotterdam: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage huur te betalen.

Leegstandbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: Eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden en er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning. Meestal betaal je ongeveer €180 euro per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten. Ook heel handig voor sommige ondernemers en ZZP’ers: er worden ook veel werkruimtes verhuurd in leegstandsbeheer.

Weet je nog? We hadden laatst een artikel over Selma, die woont in een oud ziekenhuis. Hoe tof en relaxt het kan zijn om antikraak te wonen, zie je in onderstaande video:

Oogziekenhuis

Binnenkijken in een antikraakwoning: Selma woont in het oude Oogziekenhuis (VIDEO)

Het valt niet mee om een woning te vinden, vooral als starter. Gabriëlla Stam, Stefan de Ruiter, Lau...

Goedkoop huren

Je woont of werkt er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie. Bij veel organisaties geldt dat je geen kinderen of huisdieren mag hebben als je anti-kraak wilt huren.

Anti-kraak adressen in Rotterdam

Toegegeven: mega veel antikraak aanbod is er niet in Rotterdam. Maar als je er een woning, kantoor of ruimte beschikbaar is, dan bof je vaak wel. Zo is het oude pand van VAK op de Westvest bijvoorbeeld ook in leegstandsbeheer (Ja, echt – Er woont dus iemand in dit gigantische gebouw!). Het oude Techniek Museum aan de Ezelsveldlaan is een aantal jaar geleden ook een tijd bewoond door antikrakers. Leuk weetje: de ruimte was daar zó groot, dat de bewoners op de fiets naar de wc gingen.

In Rotterdam zijn er een aantal organisaties die antikraak gebouwen beheren. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

In Rotterdam zijn de volgende antikraak makelaars te vinden:

Lees ook:

Denise van der Kolk

Binnenkijken bij bekende YouTuber Denise: vintage vogels, ‘foute’ pareltjes en hele bijzondere crocs

Binnenkijken bij Rotterdammers, wij zijn er dol op. Deze keer mogen we een kijkje nemen bij Denise, ...

Binnenkijken in een antikraakwoning: Selma woont in het oude Oogziekenhuis (VIDEO)

Binnenkijken bij ‘Pinterestkoningin’ Juliette: ‘Soms gooien we het matras in de woonkamer’

Binnenkijken bij Wouter: ‘We zijn té gehecht aan Kralingen’

Binnenkijken bij Jet in Hillegersberg: ‘De gordijnen zitten gewoon met spijkers vast’

MAG DAT: in Rotterdam je huis als Airbnb verhuren

Meer over

Wonen

adv.