Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ga op een plasticdieet: met deze Rotterdamse tips gebruik je minder plastic

Door Anne Klapmuts 12 september 2020

September plasticvrij! De Rotterdamse partijen Bluecity en biologische supermarkt Gimsel hebben voor het derde jaar op rij een plasticdieet. Waar je bij een normaal dieet minder eet, is het idee hiervan dat je minder plastic gebruikt. En dat is best een uitdaging!

Plastic is niet weg te denken uit ons dagelijks leven: in bijna alles wat we kopen is plastic verwerkt of in plastic verpakt. Inmiddels hebben we zoveel plastic geproduceerd dat we de aarde zes keer in plastic tasjes zouden kunnen wikkelen. Tijd om te minderen dus.

Vind je het moeilijk om te bedenken hoe je minder plastic gebruikt? Deze Rotterdamse tips van Bluecity helpen je op weg!

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Waterfles en koffiebeker

koffiebekers te koop bij TOM
Koffiebekers van gerecycled plastic te koop bij TOM Coffee + Paper Goods Foto: indebuurt Rotterdam

Gebruik een hervulbare waterfles en koffiebeker. Schoon drinkwater uit de kraan is een luxe, dus maak er gebruik van. En met je eigen koffiebeker krijg je bij verschillende zaken nog korting op je bakkie pleur ook: bijvoorbeeld bij Hema, Starbucks en La Place. Hier een Rotterdamse fles van Join the Pipe.

Lekker schuimen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Foekje Fleur (@foekje_fleur) op

Vervang plastic flessen in je badkamer door zeep en shampoo bars. Bijvoorbeeld de circulaire zeep van Kusala Gifts. Deze zeepjes worden in de kelders van het voormalig Tropicana zwembad gemaakt en zijn te koop bij o.a. Ecomondo (Rotterdamse webshop). De Bubble Buddy van Foekje Fleur kan je gebruiken om je zeep op te bergen en lang goed te houden.

Boodschappentas

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Susan Bijl (@susanbijl) op

Zorg dat je altijd een herbruikbaar tasje bij je hebt, zo voorkom je dat je keer op keer een plastic tasje moet kopen als je spontaan boodschappen doet. Ga voor een kleurrijke variant van Susan Bijl of deze van het Rotterdams warenhuis.

Thee

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Theemaas (@theemaas) op

Ben jij een theeleut? Wist je dat veel theezakjes van kunststof zijn gemaakt en dus plastic bevatten? Plasticvrij thee drinken doe je door verse thee te halen, bijvoorbeeld bij Theemaas aan de Karel Doormanstraat. Dit gebruik je vervolgens met een thee ei, te koop bij Dille en Kamille.

Tandenpoetsen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gimsel (@gimselrotterdam) op

Ook tandenpoetsen kan plasticvrij met een tandenborstel van bamboe en tandpasta tabletten in plaats van een tandpastatube. Deze vind je in het Zero Waste Zelfzorgpakket, verkrijgbaar bij Gimsel maar ook bij Lush in de koopgoot kan je terecht.

Rietjes

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fashion, interior and art (@hutspotrotterdam) op

Eet of drink je wat buiten de deur? Vraag bij je bestelling nadrukkelijk om een drankje zonder rietje! Vind je het zelf toch prettig om uit een rietje te drinken? Gebruik dan een herbruikbare variant van bamboe of staal. Bijvoorbeeld die van Happy Straw te koop bij Hutspot.

PLSTK Café

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PLSTK Café (@plstkcafe) op

Zin om een dagje de hort op te gaan? Rij een eindje de stad uit richting Hoek van Holland en schuif aan bij het PLSTK Café. Het doel van het PLSTK Café is om het eerste plasticvrije eetcafé van Nederland te worden en ze zijn al goed op weg!

Boodschappen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pieter Pot (@pieter_pot) op

Bestel boodschappen plasticvrij bij Pieter Pot. Is dit nog een stap te ver? In de ‘gewone’ supermarkt kun je tegenwoordig herbruikbare zakjes kopen voor je brood, groente en fruit. Dat scheelt sowieso ook weer plastic.

Bee’s wrap

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Reusable Food Wraps (@beeswrap) op

Te veel gekookt? Bee’s Wrap is een alternatief voor plastic huishoudfolie en perfect voor kliekjes, lunch, en het afdekken van schalen. O.a. verkrijgbaar bij Gimsel.

Meer tips

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BlueCity (@bluecity010) op

Op Instagram deelt BlueCity010 nog de hele maand tips om minder plastic te gebruiken. Daarnaast kun je op donderdag 24 september naar een lezing van Jouri Schoemaker van Pieter Pot. En op vrijdag 25 september deelt Lori Goff haar verhaal van UnPlastic.

Susan Bijl x Depot Boijmans Van Beuningen

Tof! Susan Bijl komt met een nieuwe editie en die wil je hebben

Je hebt er nooit genoeg in de kast toch? Onze favoriete tassenontwerper Susan Bijl komt namelijk wee...
het goed kringloop mariniersweg nu open

Kringloopwinkel Het Goed is open en ziet er zo uit (VIDEO)

Kringloopwinkel Het Goed is sinds woensdag 9 september open op de Mariniersweg. De winkel is helemaa...

Zin in vega(n): hier eet je diervriendelijk én lekker

Rotterdam telt maar liefst 28 diervriendelijke restaurants, dat blijkt uit de horecawijzer die De Di...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.