Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Myrna van zeepwinkel Pettr Zeep: ‘Ik dacht dat ik vooral oudere mensen zou trekken, maar nee’

Door Britte Kramer 18 oktober 2019

Woensdag, zeepdag! Dan is namelijk Myrna’s zeepwinkel Pettr open, op de 2e Middellandstraat. De rest van de week werkt ze als psychiatrisch verpleegkundige, en maakt ze zeeppakketjes die ze zelf langsbrengt of opstuurt, met een kaartje en een sample van een andere zeep erbij. Wij gingen bij haar langs en werden helemaal kalm van al die heerlijke geuren.

Eigenlijk wilde Myrna haar eigen achternaam gebruiken voor de winkel: Petter. “Maar alles wat ik aan webnaam wilde kopen was opgevraagd door de gemeente Petten. Dus ik dacht, dan doe ik het zo, zonder die ‘e’. Eigenlijk vind ik het er beter uitzien dan mijn eigen achternaam. Het heeft wel iets exotisch.”

Gefascineerd door zeep

Myrna was als kind al gefascineerd door zeep. “De Majazeep uit de supermarkt vond ik geweldig lekker ruiken. Mijn eerste zeep kocht ik in een Spaanse supermarkt, voor vijftig cent. Nog steeds ga ik in het buitenland heel graag even langs een drogisterij of supermarkt. Het leuke is dat mensen dat ook voor mij doen. Ik krijg regelmatig foto’s van collega’s, van marktjes met bijzondere zeep. En zien ze op vakantie een bijzonder zeepje dan nemen ze die vaak mee. Dat is superlief. Laatst kreeg ik nog een traditionele Russische zeep van een instagramvolger uit Rusland.”

Ruiken en voelen

In tegenstelling tot in het buitenland, had je hier vijf jaar geleden bijna geen zeepwinkels. Dat bracht Myrna op een idee. “Ik dacht: nou, ik ga eens kijken of dat gaat lukken hier, om een zeepshoppie te beginnen. Ik begon met een webshop, maar dat is niet zo geschikt voor zeep. Mensen willen ruiken en voelen. Maar ik kon ook niet vijf dagen per week in een zeepwinkel gaan zitten, dus toen werd dit de oplossing, drie jaar geleden: een winkel aan huis die één keer in de week open is. Wel ideaal: als er geen klanten komen doe ik het huishouden.”

Net als oma

“In eerste instantie dacht ik dat ik veel oudere mensen zou trekken, maar door die hele milieubeweging is dat veranderd. Dat zorgt voor een ander genre klant. Jonge mensen zijn ook geïnteresseerd geraakt in natuurlijke producten. Er wordt hele huidvriendelijke zeep gemaakt, biologisch en vegan. Als je overstapt op vloeibare zeep kun je al snel tien flessen wegdoen. Er is zeep om je haren mee te wassen – het maakt je haar wat steviger, als je fijn haar hebt dat te slap hangt – maar ook om te scheren of om je huis mee schoon te maken. Veel klanten kopen ook nog een stukje voor tussen de kleding, in de kast. Dat hoorde ik in het begin altijd: ‘O ja, dat had mijn oma tussen de lakens!’ Die gedachte slijt een beetje. Het is nu vooral een heel milieuvriendelijk product. Ik heb veel vaste klanten. Mensen die het niet kennen en één keer langskomen, komen daarna meestal regelmatig terug. Niet alleen op woensdag trouwens; mensen uit de buurt bellen ook op andere momenten aan. Dat zeg ik ook altijd: ‘Doe maar. We wonen hier, dus als ik er ben vind ik het leuk.’”

Zeep van koffie, bier en cannabisolie

“Met Aleppozeep kun je zelfs je tanden poetsen. Het is geen aanrader qua smaak, maar het kan wel. Veel mensen nemen het ook mee als ze gaan kamperen. Je kunt er alles mee schoonmaken: jezelf, je bus, je camper, je tent… Ik heb net ook weer kerstzeepjes uit Zweden besteld. En haarzepen doen het heel goed. Mooie zeepschaaltjes inkopen vind ik ook altijd leuk. En er zijn veel zeepmakers die met nieuwe producten komen. Zoals Kusala, uit Rotterdam. Die zitten in BlueCity en maken veel circulaire zepen: van eerder gebruikte olijfolie die ze bewerken, maar ook van koffie en bier. Het laatste dat ik inkocht is Griekse zeep met een speciale samenstelling van olijf- en cannabisolie. Voor mij gaat het om de samenstelling, om hoe het eruit ziet en de ideologie erachter. Ik moet het zelf leuk vinden; ik ben niet genoeg een handelaar om dingen te verkopen die ik niet heel interessant vind.”

Bijzondere klanten

“Eén man komt altijd altijd vanuit Schiedam, op de fiets. Stipt om tien uur is hij er dan. Dan komt hij teerzeep halen, omdat zijn huid daar baat bij heeft. Van de week stond er ineens een Portugese jongen voor het raam: ‘Ohhh, je hebt Portugese zeep!’ Hij vertelde dat in Portugal die traditionele zeep er een beetje uitgaat – dat ze daar nu overgaan naar vloeibaar. En er kwam een keer een vrouw langs uit het asielzoekerscentrum. Zij was zeepmaakster in de Dominicaanse Republiek. Eerst was ze sceptisch, omdat ze dacht dat wat ik verkocht chemisch was, maar uiteindelijk had ik haar om. Later kwam ze terug, om te vertellen dat ze het zó leuk had gevonden, dat ze het idee had opgepakt om hier ook weer zeep te gaan maken. Ook was er een keer een dame die mijn Finse schoonmaakzeep zag. Meteen een heel verhaal, dat haar oma Fins was en dat als ze daar in de lente kwam, dat die Finnen dan allemaal hun huis aan het schoonmaken waren. Dan gingen de tapijten naar buiten en stonden ze allemaal met die specifieke zeep hun tapijt uit te boenen. Die zeep loopt niet echt – je moet erbij zeggen dat je handschoenen aan moet doen – maar vind ik wel heel leuk om in mijn pakket te hebben.”

Contact met de zeepmakers

“Contact met de zeepmakers is ook heel leuk. Er zijn best veel familiebedrijven, zoals die Finse. En Dr. Bronner’s: de Duitse opa Bronner is dat begonnen. Toen hij voor de oorlog naar Amerika emigreerde nam hij zijn zeepbedrijf mee. Hij plakte al zijn teksten en ideeën op de wikkels. Zijn kleinzoon runt het nu. Die is ook een beetje een idealist, maakt zich sterk voor cannabisolie bijvoorbeeld, en maakt er een beetje een show van. Op de zeep staan nog steeds die teksten van opa. De slogan is nog steeds ‘all-one’, dat vind ik heel leuk. Nederland heeft ook heel veel zeepfabriekjes op het moment, veel kleintjes ook, of mensen die zelf zeep maken thuis.”

Toekomstplannen

Toekomstplannen qua zeep heeft Myrna niet echt. “Zo is het prima. Het is leuk dat er veel groei in zit, maar niet dat ik denk van: ik moet naar de beurs. Dat is niet de ambitie. Ik ben ook niet zo heel zakelijk vind ik, maar ik blijk het wel goed te doen – anders zou het allang op z’n gat liggen. Ondernemers doen vaak of het heel ingewikkeld is en je heel veel moet nadenken, maar ik vind het gewoon heel leuk. De druk om de boterham ermee te verdienen is er natuurlijk ook niet. Maar als ik nog een paar jaar zo doorga, dan kan ik wel stoppen in het ziekenhuis. Als ik zou willen hè, maar nee.” Waarschijnlijk komt er wel binnenkort een einde aan de winkel op de 2e Middellandstraat. Myrna gaat namelijk verhuizen. “Maar dan heb ik mijn kar.” Ze wijst naar een prachtige, oude houten kar. “Als ik in het nieuwe huis geen winkel meer kan hebben, dan ga ik op straat staan. Of ik duw ‘m een winkel in, als een soort shop-in-shop.”

Nog meer leuks op de Middellandstraat:

Onze favorieten op de Middellandstraat: van zeepwinkel tot de nomadische keuken

Niet alles speelt zich natuurlijk af in het centrum van Rotterdam, want Rotterdam is zo groot. Genoe...

Meer over Pettr Zeep ontdekken?

Pettr Zeep winkelen

Vandaag gesloten

2e Middellandstraat 16, Rotterdam

Bekijk meer:winkelen

adv.