Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdam heeft nu een eigen soundtrack en die klinkt rete-gers

Door Britte Kramer 8 mei 2020

Plaatjes van de stad zijn er genoeg, maar hoe klinkt Rotterdam eigenlijk? Willemijn van Hussen en Niels de Jong van Tambr gaven musici de opdracht om de geluiden van Rotterdam samen te vatten in één lied: Soundtrack010. Vandaag, vrijdag 8 mei, wordt-ie – inclusief videoclip – officieel overhandigd aan wethouder Said Kasmi.

Aan het hoofd van het project stond componist en muzikant Alexander van Popta (Fresku, Re:Freshed Orchestra). Samen met tientallen musici, bekend van onder meer Weval en Typhoon, vertaalde hij typisch Rotterdamse geluiden naar muziek. Niels: “Door Rotterdamse musici die hard worden geraakt juist nu deze opdracht te bieden, steunen wij de culturele sector en brengen we een positief geluid door middel van muziek. Het is een track door en voor Rotterdammers.” Mooi: ook Jules Deelder is er, dichtend, in terug te horen.

Stampende heipalen en metrogeluiden

Alexander legt uit hoe hij deze bijzondere opdracht heeft aangepakt: “Ik heb in de compositie een ideale dag in Rotterdam naar muziek vertaald. Het begint met vogeltjes en het bekende geluid van stampende heipalen, en vloeit over in metrogeluiden en de scheepshoorn van het SS Rotterdam. Deze compositie is niet alleen een welkome opdracht voor de muzikanten, het is tegelijk een cadeau voor de hele stad. Dat maakt het zo tof.”

De video: lege podia en verlaten plekken

De video is al net zo bijzonder als het nummer zelf. In de clip, die zo’n vier minuten duurt, zie je muzikanten op lege podia en verlaten plekken in de stad. Het is een bijzonder contrast met de track zelf, die barst van de Rotterdamse energie. Op Instagram vind je een heleboel kijkjes achter de schermen.

Te gebruiken voor je podcast, video of deurbel

Word je geraakt door bepaalde stukken uit Soundtrack010? Wat heel tof is, is dat de fragmenten en loops verzameld worden in een ‘audiobibliotheek’ waar iedere Rotterdammer gebruik van mag maken. Wil je je podcast, video of deurbel een Rotterdams tintje geven, dan is dit waar je wezen moet. Niels: “En hoe leuk zou het zijn als de soundtrack straks uit het carillon van de Laurenskerk klinkt?”

Lees ook:

Drones boven de Maas Studio Drift

Adembenemende verrassing boven de Maas: deze video moet elke Rotterdammer zien

Het werd strikt geheim gehouden, want anders zouden er waarschijnlijk een heleboel mensen, heel coro...
Koos en Tony Voorrips Crooswijk

Koos en Tony Voorrips zijn al bijna 80 jaar verliefd: op elkaar én op Crooswijk

De Crooswijkse buurkinderen Koos en Tony Voorrips waren op hun vijfde al ‘vriendje en vriendinnetje’...

10 keer Rotterdam door de ogen van Instagrammer Sam with the cam

Rotterdam is natuurlijk o zo fotogeniek, maar sommige Rotterdammers weten onze stad wel héél mooi va...

adv.