Nu zoef je met de trein onder de Meent, Blaak en de Maas door om op Zuid weer boven te komen. Maar tot begin jaren negentig denderde de trein nog gewoon over de Binnenrotte en – niet geheel onbelangrijk – De Hef. 116 jaar lang, van 1877 tot 1993, gingen de treinen dwars door de stad. Over het luchtspoor!Zo zag dat eruit.
Over het water
Ging je vroeger met de trein naar Dordt of Breda? Dan verliet je de stad over de rivier in plaats van er onderdoor te rijden. Op deze foto zie je de spoorbrug en de nieuwe Willemsbrug.
Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Luchtspoor
Het luchtspoor uit 1877 midden in het Rotterdamse stadshart, ter hoogte van de Hoogstraat. Het oude viaduct bleef zelfs tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog overeind staan.
Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
De Meent
Dacht je dat die stoere knapen met hun shiny wagens en motoren op de Meent iets van nu waren? Vroeger parkeerde je gewoon je Ferrari op de stoep om even een bakkie bij Café Pol te doen. Ja toch, niet dan?
Foto: rcburg op Flickr. Houd je van treinen? Dan is zijn pagina een bezoekje waard!
Advertentie wordt geladen…
Op de mart
Nog twee mooie plaatjes. Terwijl het winkelende publiek gewoon zijn ding doet, rijdt er om de zoveel minuten een trein dwars over de rommelmarkt heen. Kun je je nu haast niet meer voorstellen!
Advertentie wordt geladen…
Dag spoor!
1993: Het luchtspoor uit 1877 wordt geïnspecteerd. De werkzaamheden aan de tunnel en het nieuwe station Blaak zijn nog in volle gang.
Bron: Beeldbank Rijkswaterstaat
Advertentie wordt geladen…
Je meent ’t
Nu een mooie en populaire straat, toen best lelijk: de Meent En dan ook nog eens die trein die er dwars overheen gaat! Hier kijken mensen vanaf de Meent in 1993 naar de werkzaamheden aan het luchtspoor. De foto is genomen waar nu het grote zebrapad is, met je rug naar Café van Zanten toe.
Bron: Beeldbank Rijkswaterstaat
Advertentie wordt geladen…
De Hef
De skyline van Rotterdam gezien vanaf het dak van de Erasmus Universiteit in westelijke richting. Op de foto zie je mooi dat De Hef nog naar beneden is.
Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
De laatste trein
Op 24 september 1993 werd voor het laatst gebruik gemaakt van het NS-luchtspoor. De allerlaatste trein, een stoomlocomotief voor de gelegenheid, gaat over de Koningshavenbrug oftewel ‘De Hef’. 116 jaar lang gingen treinen van het zuiden naar Rotterdam (en andersom) over deze spoorlijn. Met de komst van de Willemstunnel is er een einde aan gekomen aan treinen over De Hef.
Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Trix
Koningin Beatrix opent de nieuwe Willemsspoortunnel en het nieuwe station Blaak. Ziet het station er vandaag de dag eigenlijk een beetje meh uit, in de nineties was het juist helemaal hip.
Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Nieuw station
Het publiek kon in september 1993 meteen kennismaken met het nieuwe NS-station Blaak. In 1996 waren alle bouwwerkzaamheden helemaal af.
Advertentie wordt geladen…
Afbreken die hap
Slopers zijn in 1994 vlakbij het nieuwe station begonnen aan het afbreken van het laatste gedeelte van het luchtspoor in Rotterdam. Met de komst van de spoortunnel onder de Maas door, heeft het bovengrondse spoor geen functie meer.
Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Nu
Vandaag de dag ziet het er niet verkeerd uit, vooral met de Markthal heeft het hele gebied een flinke impuls gekregen. En de Binnenrotte? Die heeft zelfs de prijs voor beste openbare ruimte in Nederland in de wacht gesleept!
Foto: Ossip van Duivenbode – Rotterdam. Make It Happen.
Advertentie wordt geladen…
Nostalgie! De opening van de Beneluxtunnel in 1967
Oude plaatjes kijken is altijd leuk! Deze keer blikken we terug op de opening van de Beneluxtunnel in 1967. Koningin…