Dit is waarom je Feijenoord met een ‘y’ schrijft als het om de voetbalclub gaat
In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de stad. Waarom station Beurs hét knooppunt...
Het mooiste stadion van Nederland viert deze maand zijn verjaardag. Op 27 maart 1937 opende Stadion Feijenoord officieel. Een mooie gelegenheid om 83 jaar terug te gaan in de tijd en stil te staan bij het stadion dat Rotterdam voor goed veranderd heeft.
Heel Nederland kent het stadion natuurlijk als De Kuip. De voetbaltempel aan de Maas is veel meer dan het stadion van Feyenoord. De grootste wereldsterren hebben er op het podium gestaan en er zijn internationale wedstrijden gespeeld waar heel de wereld naar keek.
De bouw van Stadion Feijenoord kostte één (!) miljoen gulden. Dat is omgerekend €453.780,22. Daar heb je tegenwoordig een appartementje voor op de Kop van Zuid. Het stadion is ontworpen door architect Leendert van der Vlugt, die we ook kennen van onder andere de Van Nelle Fabriek. De bouw duurde in totaal twee jaar – zo lang zijn ze bij Feyenoord nu ook al aan het ruziën over een nieuw stadion.
De Kuip zag er vroeger heel anders uit. Er zat nog geen dak op, de blauwe stoeltjes waren houten banken en er liep een sintelbaan rond het veld waar hardloopwedstrijden werden gehouden. Tegenwoordig staan er rond het veld ook tribunes zodat er meer mensen in kunnen. Tijdens de hoogtijdagen gingen er 64.000 mensen in de Kuip. Tegenwoordig zijn dat er ‘nog maar’ 51.000. Vroeger werd er van iedereen verwacht om door te schuiven op de banken als het druk was. Nu heeft iedereen zijn eigen stoel waardoor er wat ruimte verloren is gegaan.
In 1978 was Bob Dylan de eerste die een concert gaf in De Kuip. Er kwamen 52.000 bezoekers op af. Sindsdien hebben de grootste wereldsterren er gestaan. Denk onder andere aan: U2, David Bowie, Rolling Stones, Michael Jackson en Madonna. Maar ook een paar Nederlandse artiesten hebben de eer gehad. De eerste die De Kuip vol kreeg was niemand minder dan René Froger. Daarna volgden Doe Maar, Kane en Marco Borsato nog. Borsato gaf afgelopen jaar nog vijf uitverkochte shows in het stadion.
We kunnen er natuurlijk niet omheen. De Kuip is het meest bekend om de voetbalwedstrijden die er gespeeld worden. Feyenoord speelt er sinds 1937 zijn thuiswedstrijden en heeft er grote successen gehaald (en diepe dalen meegemaakt). Er zijn in totaal tien finales van de Europa Cup II gespeeld. Deze finale wordt altijd op neutrale grond gespeeld zodat een finalist geen ’thuisvoordeel’ kan hebben. In de laatste finale die in 2002 werd gespeeld schopte Feyenoord het tot de laatste ronde, waardoor zij in eigen huis de Europa Cup II binnensleepten. Ook de finale van het EK in 2000 werd in de Kuip gespeeld. Nederland en België organiseerde samen het toernooi. Frankrijk won de finale van Italië met 2-1 en mocht zich kampioen van Europa noemen.
Al jaren zijn Feyenoord en gemeente Rotterdam aan het discussiëren over een nieuw stadion. Met een nieuw en nóg groter stadion hopen Feyenoord en Rotterdam meer inkomsten te genereren. Niet iedereen is even enthousiast over dit voorstel. De trouwe aanhang van Feyenoord laat regelmatig merken dat ze in De Kuip willen blijven. Vooralsnog is er nog geen definitief besluit genomen over de bouw van een nieuw stadion. Deze soap is al jaren bezig en zal ook nog wel eventjes duren.
In onze gids
Populaire rubrieken