Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terug in de tijd: 10 x Rotterdamse voetballegendes

Door Demi Meder 22 november 2020

Afgelopen woensdag is Pim Doesburg overleden op 77-jarige leeftijd. De voetbalheld stond 25 jaar lang in het doel van Sparta en PSV en speelde maar liefst 687 Eredivisieduels. Rotterdam kent buiten Pim Doesburg nog meer voetbalhelden. In dit lijstje staat een selectie van succesvolle voetballers geboren in Rotterdam. Weet jij nog een speler die we nooit mogen vergeten? Laat het ons weten!

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Pim Doesburg

Pim werd geboren in Rotterdam en ging op achttienjarige leeftijd keepen voor het eerste elftal van Sparta. Daar maakte hij zo’n grote indruk dat hij in oktober van zijn eerste seizoen al werd opgeroepen bij het Nederland elftal te spelen. Na zijn actieve voetballoopbaan werd hij keeperstrainer voor Sparta. Pim startte tijdens zijn carrière enkele sportzaken als familiebedrijf. Hij had vijf sportzaken waarvan drie in Rotterdam, in Hillegersberg, Oude Noorden en Winkelcentrum Alexandrium, en twee in hun woonplaats Berkel en Rodenrijs. Dit jaar sloot sporthuis Doesburg na 50 jaar de deuren van drie winkels.

Pim Doesburg

Geplaatst door Vrienden van Oud Rotterdam op Donderdag 19 november 2020

 

Peter Houtman

In 1982-1985 speelde doelpuntenmachine Peter Houtman bij Feyenoord. In zijn succesvolste seizoen maakte hij 30 doelpunten in 32 wedstrijden en was Nederlands topscorer. Hij speelde acht interlands voor het Nederlands Elftal en maakte zeven doelpunten. Uiteindelijk ging Peter naar FC Groningen waarna hij bij Sporting Portugal en Sparta Rotterdam neerstreek. Tegenwoordig staat Peter Houtman sinds 1998 bekend als stadionspeaker in De Kuip.

Geplaatst door Peter Houtman op Zondag 25 november 2018

 

Ben Wijnstekers

Ben Wijnstekers speelde van 1977 tot 1988 maar liefst 419 wedstrijden bij Feyenoord wat hem de bijnaam ‘Mister Feyenoord’ opleverde. Hij won in 1984 het kampioenschap en de beker. Ook speelde hij 36 wedstrijden voor het Nederlands elftal, veelal als aanvoerder. Na zijn spelersloopbaan is hij gastheer bij thuiswedstrijden van Feyenoord en hoofdtrainer van Feyenoord Soccer Schools. Vorig jaar was Wijnstekers Rotterdammer van de week.

Geplaatst door Ben Wijnstekers op Zaterdag 22 augustus 2015

 

Faas Wilkes

Faas Wilkes werd in 1923 geboren in Rotterdam en speelde voor Xerxes Rotterdam. Hij maakte debuut voor het Nederlands Elftal in 1946 toen ze met 6-2 wonnen van Luxemburg. Faas scoorde vier keer. Uiteindelijk kwam hij 38 keer uit voor het Nederlands Elftal. Hij wordt de sierlijkste voetballer van Nederland ooit genoemd en was het grote voorbeeld van Johan Cruyff en vele anderen. Hij overleed in 2006.

Geplaatst door Faas Wilkes op Dinsdag 8 maart 2011

 

Coen Moulijn

Sinds 2009 staat er een standbeeld van Coen Moulijn bij De Kuip en dat zegt al genoeg. Hij werd in 1937 geboren in Rotterdam. Als linksbuiten kwam Coen tussen 1955 en 1972 uit voor Feyenoord, waar hij 84 doelpunten maakte en 487 wedstrijden speelde. Zijn teller eindigde op 38 interlands (vier doelpunten) voor het Nederlands elftal. In januari 2011 overleed Moulijn op 73-jarige leeftijd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door STERKER DOOR TIJD (@sterkerdoortijd)

Bok de Korver

Bok de Korver was een van de eerste voetbalinternationals van Nederland. Hij werd in 1883 geboren in Rotterdam. Hij heeft heel zijn carrière voor Sparta gespeeld, waarmee hij vijf keer landskampioen werd. Met het Nederlands Elftal won De Korver twee keer de bronzen medaille op de Olympische Zomerspelen: in 1908 in Londen en in 1912 in Stockholm. Bok de Korver maakte de eerste bloei van Sparta mee in begin 20e eeuw als verdediger. Hij overleed in 1957.

Bok in militaire uniform, 1912. Op zijn borst een grote ronde medaille waarop staat: ‘Nederlandsche Voetbalbond’. Zonder plaats, 1912.

Geplaatst door Bok de Korver op Zaterdag 22 juli 2017

 

Tonny van Ede

Tonny van Ede werd in 1924 geboren in Rotterdam. De aanvaller speelde tussen 1947 en 1964 in totaal 455 competitiewedstrijden voor Sparta. Hij werd met de club landskampioen in 1959 en won de KNVB beker in 1958 en 1962. Tonny kwam twee keer uit voor het Nederlands Elftal. In 1963 werd hij uitgeroepen tot erelid bij Sparta en de hoofdtribune in Het Kasteel werd naar hem vernoemd. Tonny van Ede overleed in 2011.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chef Blancke (@chefblancke)

Leen Vente

Leen Vente scoorde als eerste een doelpunt in De Kuip. Hij werd in 1911 geboren in Rotterdam. Hij speelde voor Feyenoord 82 wedstrijden en maakte 65 doelpunten. Voor het Nederlands Elftal kwam hij 21 keer uit en maakte 19 goals voor Oranje. Leen Vente overleed in 1989. Hij is de oudoom van voetballer Dylan Vente die onder contract staat bij Feyenoord.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @1934_fifa_worldcup

Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst werd in 1975 geboren in Rotterdam. In 2010 greep Giovanni net naast de ultieme roem: Nederland werd tweede op het WK in Zuid-Afrika. Maar in de halve finale viel de vleugelverdediger op tegen Uruguay. Als voetballer droeg hij de shirts van Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona. Het olifantenknuffeltje Olli werd een grote hype bij Feyenoordfans door de iconische reclame waar Giovanni in meespeelde. In 2017 werd Feyenoord landskampioen met Giovanni als trainer.

Robin van Persie

Robin van Persie speelde vorig jaar zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord. Hij werd in 1983 geboren in Rotterdam. Robin speelde in zijn jeugd bij Feyenoord en Excelsior en maakte in 2002 debuut voor het eerste. Dat jaar won hij met Feyenoord de UEFA cup en werd hij uitgeroepen tot Nederlands talent van het jaar. In totaal speelde Robin 105 interlands en maakte vijftig doelpunten. Hij speelde in het buitenland onder andere voor Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Robin van Persie (@robinvanpersie)

Feyenoord kampioen Hofplein

Rotterdamse mysteries: waarom worden Feyenoorders kakkerlakken genoemd?

Bij de eeuwige strijd tussen de grote voetbalclubs horen ook de geuzennamen waarmee de supporters el...
Sparta

Mooie beelden: Het Kasteel van Sparta door de jaren heen

Sparta is weer terug in de Eredivisie! De eerste wedstrijd van seizoen 2019/2020 is meteen tegen sta...

De Kuip bestaat deze maand 83 jaar, en zo zag-ie er toen uit

Het mooiste stadion van Nederland viert deze maand zijn verjaardag. Op 27 maart 1937 opende Stadion ...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.