Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Raoul liep de marathon op eigen houtje: ‘Toen Lee Towers klonk, kreeg ik al kippenvel’

Aangeboden door NN Running Day 12 oktober 2020

Raoul Majewski (45) zou dit jaar voor de zevende keer de NN Marathon Rotterdam lopen. Dát ging niet door, maar gelukkig kwam Nationale-Nederlanden met een alternatief: de NN Running Day op zondag 11 oktober. Met de speciaal ontwikkelde app kwam het gevoel van de ‘echte’ marathon toch heel dichtbij. Om het gevoel compleet te maken liep Raoul in een officieel ‘40-jaar-#demooiste-shirt’. Hij deed er nét iets langer over dan drie uur.

De dag na zijn marathon is de rector van het Emmauscollege gewoon weer aan het werk. Zonder een centje pijn en terugkijkend op een bijzondere hardloopervaring, die hij deelde met drie leden van zijn triathlonvereniging.

Regenboog op de startlocatie

Raoul: “Toen ik ‘s ochtends uit het raam keek en het nog ging onweren ook, dacht ik wel even: o nee! Waarom vandaag? Maar toen ik naar de startlocatie reed zag ik een regenboog en wist ik: dit gaat helemaal goedkomen. Uiteindelijk was het perfect loopweer. We hebben twee hele kleine regenbuitjes gehad, toevallig twee keer op hetzelfde punt.” Raoul liep namelijk vijf keer hetzelfde rondje van acht kilometer, en tot slot een aparte lus van twee kilometer. Dat alles in de natuur tussen Schiedam en Delft. “We wilden een stuk zonder verkeerslichten. Een van de jongens waar ik mee liep, fietst hier elke dag en heeft vooraf de afstanden opgemeten.”

Lees verder onder de foto >

NN Running Day Rotterdam regenboog

Kippenvel dankzij Lee Towers

‘Fantastisch’, dat is hoe Raoul zijn marathondag omschrijft. “Ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. Voor de start klonk Lee Towers. Toen had ik al kippenvel. En als je dan hoort ‘Nog dertig seconden tot de start’, voel je echt die spanning. Het startschot klinkt, je hoort mensen juichen. Dat sleept je mee, heel gaaf. Het was ook motiverend om te horen waar je normaal gesproken zou zijn, qua afstand. Zeker omdat ik de marathon vaker gelopen heb, wist ik precies wat ze bedoelden en zag ik het echt voor me. Toen ik de brassband hoorde, omdat we zogenaamd over de Blaak liepen, zag ik mezelf daarna richting de Kubuswoningen lopen. En ik voelde écht het klimgevoel in mijn benen toen we ‘op de Erasmusbrug waren’. Terwijl we in werkelijkheid gewoon langs het spoor liepen, op een vrij vlak stuk.”

Verbinding tussen hardlopers

“Nu de echte marathon niet door kon gaan, motiveerde de NN Running Day mensen om toch te lopen. Supertof! Ondanks dat we in the middle of nowhere liepen, kwamen we toch mensen tegen die ook met hun marathon bezig waren. Zonder dat je het uitsprak, zorgde dat voor verbinding. Zo waren er twee vrouwen die hetzelfde rondje liepen, maar dan de andere kant op. En een paar mannen die ook een fietser bij zich hadden. We wisten gewoon: jullie zijn ook bezig. Veel succes en ga ervoor!”

Lees verder onder de foto >

NN Running Day Rotterdam marathon

Sneller dan Erben Wennemars

Uiteindelijk liep Raoul zijn marathon in 3:04:24. Bij een ‘echte’ marathon had hij graag zijn PR verbroken, wat wil zeggen dat hij onder de drie uur had moeten blijven. “Normaal gesproken stimuleert het publiek enorm. Dat is zo prachtig, dat je op sommige stukken niet eens voelt dat je loopt. Dat heb je nu wel. Ik heb een supertijd gelopen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik heb het niet tot het uiterste geduwd. Na dertig kilometer zeiden we tegen elkaar: ‘Het PR kán nog verbroken worden.’ Maar ik dacht: dan kom ik straks hartstikke moe over de streep en kan ik morgen de trappen niet op en af. Daar heb ik geen zin in. Je mindset is dus wel anders.” Eenmaal thuis, met een pizza voor z’n neus, zag hij dat Erben Wennemars in dezelfde wave meeliep. “Hij is normaal sneller, maar heeft er nu tien minuten langer over gedaan. Toch leuk om dat te zien, haha!”

Alles vergeten

Zo’n toptijd haal je natuurlijk niet zomaar. Hardlopen doet Raoul al sinds hij negentien jaar geleden door collega’s werd uitgedaagd om een halve marathon te lopen. Dat deed-ie, ongetraind, en het lukte nog ook. Sindsdien heeft hij de smaak te pakken. Raoul: “Als je aan het lopen bent vergeet je alles, verwerk je de dag en ben je vrij in je geest.” Inmiddels heeft hij meerdere marathons én ultramarathons op zijn naam staan, en is hij alweer acht jaar lid van Triathlonvereniging Rijnmond.

Perfect verzorgd door zijn vrouw

Ook afgelopen zomer stond in het teken van hardlopen. Met zijn vrouw liep Raoul door de Pyreneeën van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. Tijdens NN Running Day fietste ze mee voor de verzorging, samen met een vriendin. “Wat dat betreft was de verzorging heel veel beter dan tijdens de echte marathon. Normaal staat ze op vaste plekken om eten en drinken aan te geven, maar nu kon ik er elk moment om vragen.”

Lees verder onder de foto >

NN Running Day Rotterdamse Marathon

Volgende maand een dubbele

En nu? Valt Raoul in een zwart gat? Allesbehalve: het volgende doel is alweer in zicht. “Een van mijn medelopers, die ook voor een hele marathon ging, is na 32 kilometer gestopt. Gek genoeg heeft hij het idee om volgende maand een dubbele marathon te lopen. Ik zal zelf niet het initiatief nemen, maar als het doorgaat loop ik graag mee!”

Ren mee tijdens de volgende NN Running Day

Lijkt het je ook leuk om mee te doen met NN Running Day? Dan heb je geluk! In het weekend van 24 en 25 oktober organiseert Nationale-Nederlanden een tweede editie. Je kunt je opgeven voor diverse afstanden van de volgende evenementen:

  • NN Marathon Rotterdam
  • Marathon Eindhoven powered by ASML
  • Singelloop Utrecht
  • Almere City Run
  • Maastrichts Mooiste
  • Menzis 4 Mijl van Groningen.

Meedoen is helemaal gratis en kan door je in te schrijven via nnrunningday.nl. Je ontvangt dan een unieke code, die je toegang geeft tot de app. Ook leuk: met de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner plan je hardlooproutes vanaf je eigen voordeur – ideaal voor tijdens NN Running Day. Waar wacht je nog op? Inschrijven maar!Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

adv.