Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Surinaams eten en naar de dierentuin: Bart maakt Mohamed wegwijs in Rotterdam

Aangeboden door Stichting B for You 6 februari 2020

Mohamed (12) kwam drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Mentor Bart (35) zorgt er via Stichting B for You voor dat hij een beetje wegwijs raakt in de Nederlandse en Rotterdamse cultuur en taal. Ze kennen elkaar inmiddels bijna een jaar en doen eens in de twee à drie weken iets leuks samen.

Bart: “Ik werk als accountmanager, op een kantoor dus. Na school ben ik een tijdje naar Mexico geweest en heb daar onder meer vrijwilligerswerk gedaan. Ook met omaatjes, maar de blijdschap van die kinderen vond ik het leukst. En af en toe die puurheid, dat je een bepaalde vraag of opmerking krijgt. Dat sprak me aan en kwam nu terug. Toen ik een oproep van Stichting B for You zag dacht ik: niet twijfelen, en heb ik meteen gereageerd.”

Allemaal voldoendes

“Ons contactpersoon bij Stichting B for You stelde me tijdens de kennismaking wat vragen (Waarom wil je dit doen? Wat verwacht je ervan?) en gaf aan dat hij op zoek zou gaan naar een mentee waarvan hij dacht dat het zou klikken. Dat werd Mohamed. We zijn allebei rustig, houden van voetbal en boksen. Wat ik leuk vind aan Mohamed is dat hij leergierig is. Hij komt uit Syrië en woont pas drie jaar in Nederland. Mohamed: “Soms zegt mijn mentor een beetje moeilijke woorden. Dan zeg ik: ‘Wat bedoel je dan?’” Bart: “Ik zie ‘m ook echt ontwikkelen, qua taal. Op de middelbare school gaat het ook goed. Hij liet laatst zijn rapport zien: allemaal voldoendes.”

Grootse toekomstplannen

En dat komt mooi uit, want Mohamed heeft grootse toekomstplannen. Hij wil architect worden, of anders dokter, verpleegkundige of docent. “En ik zou ook mentor willen worden. Ik wil het gevoel hebben zoals Bart, dat ik een kind leuke dingen laat doen.” Bart: “Dat vind ik leuk om te horen.”

Naar Feyenoord en het Pinball Museum

Bart: “Dit programma, Mentoren010, is bedoeld om de leefwereld van kinderen als Mohamed wat te vergroten, ze thuis te laten voelen in Rotterdam en Nederland. Gewoon op een relaxte manier; door andere dingen met hem te doen dan hij anders zou doen. Soms komt hij daar zelf mee, soms stel ik iets voor. Niet achter alles zit een bedoeling hoor – soms is het gewoon leuk om even samen te zijn en iets te doen. Naar een museum, zoals de Kubuswoningen of Miniworld, maar we hebben ook gevoetbald in het park, zijn naar Feyenoord geweest en naar het Pinball Museum.”

Nieuwe dingen ontdekken (zoals Surinaams eten)

Mohamed: “Dat vond ik heel leuk. En we waren de beste van die dag en mochten onze naam invullen bij de highscore! We zijn ook een keer naar de dierentuin geweest. Daar zag ik nieuwe dieren die ik graag een keer wilde zien, zoals een leeuw. Heel leuk. Ik leer en probeer veel nieuwe dingen, zoals Surinaams en Mexicaans eten, en ik leer Rotterdam en Nederland ook beter kennen.”

Uit de comfortzone

Bart: “Het zijn veel nieuwe indrukken voor hem. In het begin is het nog vreemd, zoals met de auto ergens naartoe gaan, maar daarna wordt het normaler. Hetzelfde geldt überhaupt voor het op pad gaan met een vreemde volwassene. Maar daar leer je ook mee omgaan. In het begin was hij niet altijd even duidelijk, maar nu stelt hij heel veel goede vragen en geeft hij duidelijk zijn mening aan. Andersom zet Mohamed mij er af en toe toe aan om uit mijn comfortzone te stappen. Of hij ziet iets op straat wat ik nooit eerder had gezien. Het geeft een ander inzicht, en verrijkt jezelf ook weer.”

Lang wachten

Mohamed: “Ik moest vijf maanden wachten, dus ik ben heel blij dat ik nu een mentor heb.” Bart: “Zijn zus heeft ook even moeten wachten op een mentor. Vijf maanden is te lang, denk ik. En voor sommige kinderen duurt het zelfs nog langer. Als kind kan het lastig zijn, vooral als ze andere kinderen zien die wel al een mentor hebben. Dan denken ze: waarom ik nog niet? Dus twijfel niet als je ook mentor wilt worden. Meld je direct aan als je die interesse hebt. Je kunt gewoon jezelf zijn: Stichting B for You probeert voor iedereen een goede match te zoeken. Als ik kijk naar de andere mentoren valt me op dat ze heel divers zijn. Iedereen kan een goede mentor zijn – als je maar wil. Het is wel belangrijk dat je betrouwbaar bent. Als je zegt dat je ervoor gaat en bepaalde afspraken maakt moet je je daar ook aan houden, anders is het niet goed voor je relatie met de mentee.”

Stichting B for You is altijd op zoek naar nieuwe mentoren. Interesse? Klik dan op de oranje button hieronder!Meer over Stichting B for You ontdekken?

Stichting B for You

dienstverlening

Bergsingel 271, Rotterdam

Bekijk meer:dienstverlening

adv.