Nieuwe borrel-spot! Bar Simon op het Middellandplein is open
Rotterdam is een hotspot rijker: Bar Simon. In een statig hoekpand op het Middellandplein vind je deze perfecte plek om…
De kans is groot dat je eens een natuurwijn hebt gedronken van Rutger van de Pol (32). Afgelopen jaren verscheen zijn Bar Cult op verschillende plekken in Rotterdam, zoals bij Weelde, Lux en Kaapse Maria. Nu is het tijd voor een vaste stek voor Cult, in een historisch hoekpand in West.
Op de Oostkousdijk wordt hard geklust, want hier opent binnenkort de eerste zelfstandige natuurlijke wijnbar van Rotterdam. Rutger: “Het pand en de locatie zijn perfect. Op het terras hebben we de hele dag zon. Binnen wordt het plafond vijf meter hoog, er komt een bar met 3D-effect en een grote kelder voor alle wijnen. Hier droom ik al jaren van.”
Bij Cult kun je straks veel meer verwachten dan een kelder vol bijzondere natuurwijnen. “Op dit plekje komt alles samen: wijn, eten, muziek, interieur, proeverijen en samenwerkingen met creatievelingen. We beginnen met een kleine keuken. Denk aan snacks, mooie kazen, lokale producten en niet al te veel vlees. Qua dranken wil ik gaan werken met kleine brouwerijen die ‘wilde bieren’ (red. zuurbieren vanuit spontane gisting) maken. Verder komen er natuurlijke sakes, leuke limonades en simpele cocktails op de kaart. Ik ben daar nu lekker mee aan het experimenteren.”
“Muziek wordt hier ook belangrijk, want ik vind het leuk als er in een wijnbar geen standaard horecamuziek wordt gedraaid. Een van de redenen dat ik Cult zo heb genoemd is vanwege een nummer van de band The Cult. Mijn liefde voor wijn is vergelijkbaar met die voor muziek, en ik kan niet mijn favoriete nummer of wijn opnoemen. Dat is maar goed ook! Anders wordt het leven wel heel saai.”
Lees verder onder de foto >
Voor veel Rotterdammers is natuurwijn nog een onbekend of vaag begrip. “Best gek, want in veel grote wereldsteden zit al wel zo’n bar. Mensen denken vaak aan troebele wijn en extreme geuren. Die vermijd ik altijd een beetje. Het draait allemaal om spontane gisting en gezonde druiven. In natuurwijn zit zo min mogelijk tot geen sulfiet en het is ongefilterd.”
Rutger werkt ondertussen al zo’n tien jaar met het product. Zoals in De Nieuwe Winkel in Nijmegen (nu twee Michelinsterren), BAK Restaurant in Amsterdam en het Rotterdamse Lux, Héroine en Putaine. Pop-ups bij Weelde en Kaapse Maria, samenwerkingen met Le Petitjean, chef Per de Man en Fundamental.restaurant: Rutgers liefde voor wijn is ondertussen geworteld in de Rotterdamse horecabodem. En daar mogen wij straks nóg meer van genieten.
Cult staat naast een van Rutgers lievelingsnummers ook voor iets anders: dwars van de mainstream, tegendraads en een beetje eigenwijs. “Wijn is de afgelopen veertig jaar best elitair geworden en in veel wijnbars voel ik me vaak niet thuis. Terwijl wijn voor iedereen is! Met mijn pop-ups trek ik nu al een enorm divers publiek, en op deze nieuwe plek wordt de drempel ook lekker laag.”
Rotterdam-West is volgens Rutger de perfecte plek voor Cult. “Mijn eerste pop-up was bij Weelde, en rondom het hele M4H-gebied en de Westzeedijk gebeurt nu sowieso veel. Ik woon in West en voel me hier thuis, tussen de kunstenaars en creatievelingen. Het is echt mijn favoriete buurt. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle plekken waar ik een pop-up mocht hebben. Maar het was nooit mijn helemaal mijn eigen plek. Tot nu.”
Lees verder onder de foto >
Rutger verwacht in oktober open te gaan met Cult. Voor de verbouwing loopt nu een crowdfunding waarbij je vanaf 100 euro iets krijgt, zoals een trui, proeverij of les sabreren. De hoofdprijs voor de grootste donateur is een mooie avond met Rutger en chef Per de Man. Rutger: “Verwacht een speciale avond met een vijfgangendiner en bijzondere wijnen.”
In onze gids
Populaire rubrieken