Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wijkagent Tugay: ‘We willen niemand plagen, maar het leven rooskleuriger maken’

Door Faayyaaz van Dijk 30 juli 2019

Dit keer is onze Rotterdammer van de Week Tugay. Je hebt hem misschien weleens zien fietsen in de Rotterdamse wijk Groenenhagen-Tuinenhoven, daar is hij namelijk wijkagent. Verder zit hij ook in het basisteam van stadsdeel IJsselmonde. Voor nu vragen we hem het kogelvrije vest van het lijf en namen we een kijkje in zijn politiewagen.

Tugay is getrouwd en heeft twee kinderen. Je kunt al zijn werkzaamheden volgen op Instagram. Daar geeft hij een kijkje in zijn leven, als wijkagent. Hij is verder bescheiden, vrolijk, enthousiast en superaardig! Als je vragen in de wijk hebt… Loop hem dan niet voorbij! Hij helpt graag.

Hoe ben je wijkagent geworden?

”Ik werk nu al zeker 12,5 jaar bij de politie. Het is niet zo dat ik vroeger politieagent wilde worden hoor. Ik ben er eigenlijk gewoon een beetje ingerold. Ik kom ‘van de straat’ en ik wilde eigenlijk profvoetballer of piloot worden, haha. Ik voetbalde bij een Betaald Voetbal Organisatie. Dat is toch op best redelijk hoog niveau. Het is alleen anders gelopen en ik ben toen op amateur-niveau gaan voetballen. Een buurtagent heeft mij toentertijd geïntroduceerd bij de politie, zo ben ik er dus ook terecht gekomen. Wijkagent zijn vind ik het mooiste wat er is.”

Oh! Waarom?

”Ik probeer samen met de burger het te beste te maken van de buurt. De wijk moet leefbaar zijn voor iedereen, maar daar kan je niet in je eentje voor zorgen. Ik ga langs bij veel mensen voor bepaalde situaties, maar het is niet de bedoeling dat ik langskom, een pleistertje plak en weer weg ben. Het is belangrijk om een band te creëren. Ik wil dat iedereen me kent in de wijk, op een positieve manier. Verbinding en contact vind ik belangrijk. Daarom pak ik ook bijvoorbeeld liever de fiets als ik de wijk in ga. De drempel is dan lager om op me af te stappen voor vragen.”

Wat doe je als wijkagent?

”Wij zijn een verlengstuk van de gemeente. Wij houden alles in gaten en grijpen in als dat nodig is. Weet je… Als ik jongeren kan helpen om het beste uit zichzelf te halen, dan doe ik dat. Als wijkagent wil je graag helpen. Ik ben erg betrokken met mijn wijk. Het is een beetje mijn kindje. Ik heb het best voor met de wijk en elke wijkagent wilt zijn of haar wijk beter maken. Het werk is heel breed, er gebeurt zoveel: van hangjongeren tot huiselijk geweld en drugsgebruik. als er een incident plaatsvindt doe ik altijd aan nazorg. Je zorgt er eigenlijk voor dat alles goed loopt in de wijk. Maar ik maak ook gewoon gezellig een praatje met buurtbewoners hoor en als ik tijd heb speel ik ook een potje straatvoetbal mee.”

View this post on Instagram

In het kader van #verbinden #uitwisseling en #netwerken gister einde ochtend langs geweest bij de veiligheidsdag op Rotterdam Zuid waar allerlei leuke demonstraties te zien waren van oa. #politie #brandweer #dsi #politiehondbumper #dienstspecialeinterventies. Deze heren Robin ( links ) en Tugay ( rechts ) volg ik al een hele tijd. Zij doen hun best om hun wijken in Rotterdam Zuid zo veilig mogelijk te houden en brengen hun werk zo goed mogelijk in kaart via social media. Zo hebben ze geregeld contact met het #huisvandewijk, zodat ze contacten kunnen leggen en weten wat er speelt in hun wijken. Het was gister een leuke middag. We hebben ons best gedaan de druppels te ontwijken #ziefoto, maar dat is helaas niet gelukt 😉 Gezellig was het wel! Ook voor jonge kids zeker aan te raden om eens naar een dag als deze te gaan. Ze worden in het hele land georganiseerd. Mocht je interesse hebben om Robin @wijkagentrobin en Tugay @wijkagent_tugay te volgen doe dat dan gerust. #wetenwaterspeeltindemaatschappij #kennisverbreden #betrokkenheid #verbinden #netwerken #zorg #politie #ervaringendelen #rotterdamzuid @geralda7910

A post shared by Tugay (@wijkagent_tugay) on

Hoe is werken bij de Politie?

”Er heerst sowieso een ‘politiegevoel’. De politie is een blauwe familie. Je maakt zoveel mee en dat zorgt voor samenhorigheid. Het is je tweede familie, het is familie. Dit gevoel geeft je in moeilijke momenten de kracht om door te gaan, want je maakt extreme dingen mee. Vooral problemen met kinderen vind ik zwaar, denk aan reanimaties. Ik ben best een nuchtere jongen maar als het om kinderen gaat, vind ik het moeilijk om afstand te nemen. Een kind van drie hoort bijvoorbeeld niet dood te gaan.”

Wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

”Ik best veel bijzondere dingen meegemaakt. Maar iets is dat me wel bijgebleven is: ik werkte een jaar drie of vier bij de politie en we gingen laseren (snelheid meten). Er was een dame die te hard aan het rijden was en die hield ik aan. Het bleek dat mevrouw haast had, omdat haar dochter jarig was die ook op de achterbank zat. Terwijl ik met de mevrouw sprak bleef ze heel beleefd en netjes. Ik heb haar een boete gegeven en nog steeds bleef ze ontzettend beleefd. Ik ging terug naar het bureau, maar het voelde gewoon niet goed aan. Wij hebben discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat we uiteindelijk zelf beslissen of we en boete geven of niet. Ik heb mevrouw toen toch opgebeld om door te geven dat ik de boete zou seponeren. Ze barstte in huilen uit en gaf aan de ze een alleenstaande moeder was en dat dat best zwaar was. Ze bedankte me heel erg. Dat raakt je wel, weet je. En ze heeft er van geleerd.”

De politie komt soms negatief in het nieuws… Wat vind je daarvan?

”Heb een beetje vertrouwen in de politie. Geen diender staat op met de gedachte van: zo, vandaag we wat mensen in de nieren zitten. We willen niemand plagen, maar het leven wat veiliger en rooskleuriger maken.”

Het ‘Rotterdam-gevoel’

”Ik ben verankerd met Rotterdam en ik voel me echt een Rotterdammer. De Rotterdamse mentaliteit past bij me. Rotterdammers zijn direct en over het algemeen harde werkers. De stad is groot en er gebeurt veel. Ik ben verliefd op de stad, het was echt liefde op het eerste gezicht.”

Lees ook:

Moses Roffa

Moses Roffa: ‘Op de Meent kom ik niet meer, dat is zo’n yuppenplek geworden’

Scherp, recht voor zijn raap, af en toe grof maar vooral erg Rotterdams: dat zijn de korte gedichtje...

Soufiane Chokarni: ‘Er zijn nog genoeg pareltjes te ontdekken’

Popfotograaf Dimitri zit 25 jaar in het vak: ‘Keith Richards is me het meest bijgebleven’

Ted Langenbach: ‘Zonder uitgaan zou Rotterdam gewoon een provinciestadje zijn!’

adv.