Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vienne (16) is de allereerste jeugdstadsdichter: ‘Rotterdam is mijn plek, mijn thuis’

Door De Havenloods 31 maart 2020

Vienne Haagoort (16 jaar, bijna 17) is een jaar lang jeugdstadsdichter van Rotterdam. Dat is ze sinds 1 februari, maar door het coronavirus blijven haar optredens in het openbaar nog even beperkt tot het debuut dat ze 20 februari maakte in de gemeenteraad. Op deze plek laat Vienne wél van zich horen. Ze is deze week namelijk onze Rotterdammer van de Week!

Hoe Rotterdams ben je?

“Geboren en getogen! Ik ben geboren in het Franciscus. En opgegroeid in Hillegersberg. Dat is niet helemaal mijn plek. Vaak worden mensen uit Hillegersberg als kakkers gezien; zo voel ik me totaal niet, zo’n stempel wil ik niet hebben. Vooral omdat ik er echt niet van houd om mensen zo te beoordelen, gewoon iedereen in z’n waarde laten. Ik voel me vooral thuis als ik in de stad ben, met al die verschillende mensen om je heen. Ik zit op het Melanchton, in Schiebroek. En daarvoor zat ik op de St. Michaelschool.”

Je bent binnenkort jarig, hè?

“Mijn twee zusjes en ik zijn deze tijd allemaal jarig, ik op 22 april. Dat gaan we dit keer maar met zijn vijven vieren, en de hond. Samen lekker eten of zo. Geen vrienden en vriendinnen dit jaar nee, dat zal wel een online-feestje worden. Ik zie mijn vrienden nu alleen nog maar via Facetime en Houseparty.”

Tekst loopt door onder foto. 

Foto: Mischa Mannot

Kom je nog wel buiten nu?

“Ja, ik ben blij dat ik af en toe een blokje om kan met de hond, of ik neem haar mee naar het bos. En ik werk veel, bij Albert Heijn. Het is niet fijn dat mensen in de supermarkt dichtbij komen, of over je heen reiken om iets te pakken, Nog steeds ja, ook nadat Mark Rutte er zo boos over werd.”

Wat vind je het leukste aan Rotterdam?

“Het gevoel dat ik in Rotterdam heb en krijg is het mooiste eraan. Vroeger wilde ik altijd naar het buitenland verhuizen, Amerika, ook al ben ik daar nog nooit geweest. Maar ik ben me gaan realiseren dat Rotterdam mijn plek is, mijn thuis. Hier liggen mijn wortels. Dat gevoel als je op een warme zomeravond door de stad fietst, of als ik vanuit mijn raam naar de zonsondergang kijk. Gewoon dat.”

Wat zijn je favoriete plekken in de stad?

“De bieb! Dat is zo’n fijne plek om te zijn. Iedereen komt daar, het is echt een thuis voor veel mensen. En je kunt er lezen, dus het is nog leerzaam ook. Verder houd ik van kleine restaurantjes, de pizza’s van Sugo vind ik heerlijk. En ik loop graag over de Lijnbaan of door de Koopgoot. Oh, en de Coolsingel, tegenover het stadhuis. Dat is zó groot, zó mooi, zó geweldig. Hetzelfde heb ik met Rotterdam Centraal, het is groot maar voelt heel open.”

En wat is er het minst leuk aan Rotterdam?

“Oeh… daar moet ik even over denken, hoor. Racisme, maar dat is er niet zo veel in Rotterdam. Deze stad accepteert juist heel veel verschillende mensen. Je kunt hier gewoon jezelf zijn zonder raar aangekeken te worden.”

Tekst loopt door onder foto. 

Foto: Bibliotheek Rotterdam

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik zit nu in 5VWO dus volgend jaar doe ik examen. Ik weet nog niet zo goed wat ik wil. Geneeskunde misschien. Maar ik wil de ene dag het ene en de volgende dag iets anders. Taal natuurlijk, schrijven, maar ik hou ook van fotograferen, en van dansen. Ik vind zó veel dingen leuk.”

En nu ben je jeugdstadsdichter, hoe is dat?

“Mijn moeder kwam ermee, dat je je aan kon melden, Ik dacht: waarom niet, niet geschoten is altijd mis. En toen werd ik het nog ook! Ik hou altijd al van gedichten maken, en van spoken word. Het is prachtig dat ik dat nu voor de hele stad kan doen. Rotterdam is zó’n verhalende stad, met zó’n geschiedenis. Er is hier zó veel gebeurd en de mensen zijn in Rotterdam echt heel bijzonder. Echt supergaaf dat ik daarover mag schrijven. Spannend ook wel natuurlijk, maar gezond spannend. Ik hoop dat ik hier heel veel van ga leren. Vooral ook van stadsdichter Dean Bowen die mij begeleidt.”

Wat wens je onze stad, en de Rotterdammers, toe?

“Nou, ik hoop dat iedereen gezond blijft, of weer snel gezond wordt. En als ik de baas was, zou ik die wet afschaffen waardoor sommige mensen hier niet mogen wonen, de Rotterdamwet ja. Ik vind dat daarmee mensen buitengesloten worden. Verder vind ik dat Rotterdam moet blijven bouwen. Daarmee bedoel ik niet gebouwen, maar bouwen aan gelegenheden. Aan de sfeer en de openheid, aan Rotterdam.”

Lees ook:

Tatoeëerder Lizer: “Ik hou van de sfeer in deze stad en voel me hier helemaal thuis.”

De 29-jarige Lizer van Hattem is tatoeëerder en kunstenaar. Hij ontwerpt tatoeages, maakt verschille...
Jan Blaauw

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit. Hij begon als agent en klom op tot hoofdcom...

Meryem heeft een beroemd Instagramaccount: ‘Wij zijn ook onderdeel van de maatschappij’

Meryem Slimani (36) ken je misschien van haar Instagramaccount: meryemsfirst, waar ze haar moeder Na...

adv.