Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Trots! Rotterdamse modeontwerpster Mirjam Manusama mag showen op de New York Fashion Week

Door Anne Klapmuts 21 juli 2020

Modeontwerpster Mirjam Manusama staat in september op de New York Fashion Week 2020. Ze presenteert haar nieuwste collectie ‘Anima | Animus’op één van ‘s werelds belangrijkste mode-events. Mirjam: “Voor je naamsbekendheid is het super, dit kan zo’n springplank zijn”

Hoe ben je geselecteerd door de New York Fashion week?

“Begin februari kreeg ik een mailtje. Ze scouten jonge designers over de hele wereld om hun een podium aan te bieden.”, legt Mirjam uit. “Ik moest door een selectie heen met schetsen van de gehele collectie die ik wil tonen. Begin mei kreeg ik een mail: gefeliciteerd! je bent uitgekozen. Zo bizar! Ik heb het mailtje twintig keer opnieuw gelezen: is dit echt waar?”

En het is echt waar! Wat betekent een event als dit voor een modeontwerpster?

“Dit is één van de grootste kansen die je als designer kunt krijgen. De New York Fashion Week is samen met die van Parijs en Milaan het grootste mode-event ter wereld. De New York Times, Vogue en alle grote namen komen hier. Voor mij komt het helemaal op het perfecte moment, want ik wilde in 2020 een nieuwe start maken. Ik heb een nieuwe naam ‘Manusama Nuance’ en dat valt nu gewoon allemaal samen. De mogelijkheid bestaat dat ik in september 2020 niet naar New York kan vliegen vanwege de coronamaatregelen. In dat geval verplaatst mijn deelname naar het volgende seizoen in februari 2021.”

Lees verder onder foto >

Mirjam Manusama modeontwerpster Rotterdam foto Nanda Hagenaars
Foto: Nanda Hagenaars

Je merk Manusame Nuance is een slow fashion label. Wat houdt dit in?

“Ik vind het heel belangrijk om bewuste keuzes te maken. Kleine producties, ambacht, natuurlijke materialen. Ik werk veel met linnen, katoen, hemp en reststof. De stoffen waarmee ik werk zijn verantwoord geproduceerd en hebben minder impact op het milieu. Zo probeer ik een brug te creëren tussen high fashion en duurzaamheid. Het zijn andere doelgroepen, maar ik geloof dat dit samen kan komen.”

Kun je iets vertellen over de collectie die je in New York presenteert: ‘Anima | Animus’?

“De collectie richt zich op androgynie in kleding. Zowel mannen als vrouwen kunnen de kledingstukken dragen. De vrouwelijke kanten komen terug in ronde vormen en zachte stoffen. De mannelijke aspecten zie je in rechte lijnen, kragen en structuur. De collectie combineert deze twee vormen. Ik zie dat genderneutraliteit als thema nu vaker terug komt. Je moet je goed voelen in een kledingstuk, ongeacht hoe anderen ernaar kijken.”

Lees verder onder foto >

AnimaAnimus collection door Mirjam Manusama
Foto: Anima Animus collectie door Mirjam Manusama

Is je kleding ook draagbaar voor de ‘gewone’ Rotterdammer?

“Ja, je kunt mijn kleding ook kopen en ik maak stukken op maat. De collectie komt op mijn website. Natuurlijk zijn sommige werken gericht op magazines en shows. Maar andere kledingstukken zijn draagbaar en komen ook in winkels.”

Je verhuisde van Amsterdam naar Rotterdam, hoe bevalt dat?

“Vier jaar geleden verhuisde ik, eerst alleen om te wonen, later ook met mijn studio. Het heeft me meer gegrond en ik heb meer focus. Ik werk nu ook samen met veel mensen uit Rotterdam en heb een partnership met de Wasserij. Daar ga ik mijn stoffen verven met natuurlijke producten. Denk aan koffie van Giraffe, maar ook thee, kurkuma en avocadopitten. Zo ga ik in het verflab experimenteren wat er mogelijk is. De Wasserij is daar een goede plek voor. Toen ik net in Rotterdam zat, merkte ik dat iedereen meer op zijn eiland zat. Met deze nieuwe connectie plek gaan jonge designers meer samenwerkingen aan.”

Waarom ben je een crowdfunding gestart?

“Het meedoen aan zo’n groot mode-event brengt zoveel kosten met zich mee. Voor alleen de fashion week moet je al zesduizend euro betalen. Daar komen nog kosten bij voor het maken van de collectie, de stoffen, het transport, het lookbook. De afgelopen maanden heeft natuurlijk alles stil gelegen en had ik geen inkomen. Zonder crowdfunding is het dus niet te doen, maar het is zonde om zo’n grote kans te laten schieten. Gelukkig zijn we goed bezig! Het geeft erkenning dat mensen in je geloven en je willen supporten. Zo mooi om te zien.”

Mirjams crowdfunding staat nog tot 25 juli op het platform ‘Voor de kunst’. Op Facebook en Instagram @mirjammanusama kun je Mirjams weg naar New York volgen.

Lees ook:

Marianne de Die - hospice de liefde (1)

Marianne is vrijwilliger in hospice de liefde: ‘Het klinkt eng, maar dat is het niet’

Marianne de Die is vrijwilliger in hospice de liefde. In een monumentale boerderij in Rotterdam Zuid...
Dool Ryanne van Dorst

Ryanne van Dorst: ‘Ik wil zoveel mogelijk dingen uitproberen’

Ryanne van Dorst leerden we kennen als zangeres Elle Bandita, zagen we als presentatrice van onder m...
Elfie Tromp

Schrijfster Elfie Tromp: ‘Paradijsvogels zijn in Rotterdam helemaal niet zo welkom’

Elfie Tromp is een literaire duizendpoot. Haar eerste roman Goeroe bracht ze in 2013 uit en werd met...

adv.