Thys maakt zich hard voor het Rotterdamse nachtleven: ‘We lopen niet meer voor’

thys boer door Bas de Leijer
Rotterdammer Thys Boer van N8W8 R'dam - Fotograaf: Bas de Leijer

‘Neem de nacht serieus’: het is één van de acht doelstellingen van stichting N8W8 R’dam. Voorzitter Thys Boer maakt zich met deze raad hard voor het uitgaansleven in de stad. “De nacht is een plek waar je oude vrienden tegenkomt en nieuwe mensen ontmoet.”

In februari 2019 kwam een grote groep Rotterdammers samen op het Stadhuisplein voor de demonstratie ‘Opstaan voor de nacht’. Thys was betrokken bij het protest en het stimuleerde hem om meer te doen voor het Rotterdamse uitgaansleven. “We lopen niet meer voor op andere steden. Ik zou het erg vinden om verder achterop te raken.”

Waar komt passie voor de nacht vandaan?

“Toen ik 15 jaar was, ging ik naar Watt, Waterfront, Hollywood en Bootleg. Op deze plekken kwam ik allerlei groepen mensen tegen: van punkers tot skaters. Groepen die ik daarvoor minder tegenkwam. Ik dacht dat ik tijdens die avonden uit over hen leerde, maar eigenlijk leerde ik mezelf kennen. De nacht is een plek om te experimenteren. Alles is vrijer en losser, minder gekaderd. Overdag verwachten mensen dingen van elkaar: je moet ‘s ochtends vroeg opstaan, werken, sporten enzovoort. In de nacht gaat het over passie. Niemand vraagt wat je doet, maar wel waar jouw vuurtje van aangaat.”

Lees verder onder het Instagram-bericht >

Wat gaat er volgens jou mis in Rotterdam op dit moment?

“De maatschappij legt teveel nadruk op de negatieve kanten van de nacht, met geluidsoverlast en drank- en drugsmisbruik. Als je zegt dat je in het nachtleven werkt, sta je meteen 1 – 0 achter. De meeste mensen zien het nachtleven als horeca, maar dat is een denkfout. Het is namelijk een vorm van cultuur en het maakt op sociaal gebied heel veel positieve impact. Op de dansvloer kom je oude bekenden tegen en maak je nieuwe vrienden. Grote artiesten zoals Sevdaliza en Speedy J hebben hun weg moeten vinden in het donker. Zij vertegenwoordigen nu onze stad in het buitenland. De nacht moet daarom veel meer onderdeel worden van het cultuurbeleid en de citymarketing.”

Hoe bedoel je dat?

“De gemeente promoot de stad als rauw en authentiek. In de nacht zijn dit geen marketingtermen, het is echt zo. Rotterdam is niet alleen een havenstad, het is ook altijd een muziekstad geweest. In de jaren ‘20 was Katendrecht een jazz-hub. Kaapverdiaanse muziek werd groot in de jaren ‘50 en in de jaren ‘90 kwamen de hardere elektronische stijlen op. Nu zijn we ‘de hiphop-hoofdstad van Nederland’. Alleen mist Rotterdam muziek in haar imago als stad.”

Rotterdam heeft een alternatief nodig dat hetzelfde doet als ADE voor Amsterdam, of Eurosonic voor Groningen

Wat doen jullie met N8W8 R’dam? 

“N8W8 R’dam is een onafhankelijke nachtraad die het Rotterdamse uitgaansleven vertegenwoordigd. We organiseren allerlei lezingen en panel talks. En we zijn de schakel tussen politici, academici en mensen uit het nachtleven. Deze partijen staan vaak recht tegenover elkaar en daar willen wij verbinden. Bijvoorbeeld door betrokken te zijn bij het beleid dat gemaakt wordt op de Coolsingel.”

“Begin 2020 was de kick-off van N8W8 R’dam met de presentatie van acht doelstellingen voor het nachtleven in de stad. Onder andere op het gebied van veiligheid en discriminatie. De achtste doelstelling is ‘Neem de nacht serieus’. De nood was in 2019 al hoog, maar door corona werd dit nog vele malen belangrijker. Het uitgaansleven heeft bijna twee jaar helemaal stil gelegen, terwijl het dé ontmoetingsplek en uitlaatklep is voor veel mensen. De afgelopen acht weken zijn alle clubs weer helemaal uitverkocht. Dat zegt wel iets.”

Kun je iets concreets noemen wat je wenst voor de Rotterdamse nachtcultuur?

“Een Rotterdams alternatief dat hetzelfde doet als ADE voor Amsterdam doet, of Eurosonic voor Groningen. Een evenement dat alle muziekprofessionals naar onze stad trekt. Het moet écht Rotterdams zijn. Een evenement met workshops, talks en lezingen. Gevolgd door optredens en nachtelijke ontmoetingen. Denk aan het IFFR, maar dan op het gebied van muziek.”

Lees verder onder de foto >

rotterdamse poetsprijs thys boer microlab

Waar is N8W8 R’dam op dit moment mee bezig? 

“We hebben net de Rotterdamse Poetsprijs gewonnen; een cheque van 25.000 euro voor huisvesting bij Microlab. Hiermee hebben we zo’n twee jaar een plek in dit toffe kantoorpand met verschillende bedrijven. De timing was perfect, want we moesten net ons antikraakpand uit.”

“De komende tijd willen we onze stichting een structurele plek geven in Rotterdam. Ik werk zelf drie dagen voor de stichting N8W8 R’dam en we hebben zes vrijwilligers die één dag per week werken. Tot nu toe betalen we nog niemand, we doen alles gratis. Daar moet verandering in komen. En er komt binnenkort een boek uit! We hebben dertig verhalen over Nederlandse dansvloeren gebundeld. Door allerlei bekende mensen uit verschillende scenes. Zoals Joost van Bellen, Lowlands, Zwarte Cross, Sylvana Simons, dj Moortje en meer.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Rotterdammer van de Week

Ga naar “Ayuk gebruikt afval om de lekkerste pita’s falafel mee te maken”

Ayuk gebruikt afval om de lekkerste pita’s falafel mee te maken

FALAFVAL - Ayuk liggend
Ga naar “Alka (34) maakt films over haar geboorteland: ‘In Afghanistan was ik niet veilig’”

Alka (34) maakt films over haar geboorteland: ‘In Afghanistan was ik niet veilig’

Filmmaker Alka Sadat
Ga naar “Rauw museum in de Rotterdamse haven: Joep van Lieshout over zijn nieuwe Brutus”

Rauw museum in de Rotterdamse haven: Joep van Lieshout over zijn nieuwe Brutus

Joep van Lieshout

In onze gids

Ga naar “TAPT Festival”

TAPT Festival

 • Brouwerijen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Diverse A-merk schoenen** € 24,99”

Diverse A-merk schoenen** € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Algemeen winkelmedewerker (m/v)”

Algemeen winkelmedewerker (m/v)

 • Amazing Oriental Rotterdam Centrum
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Vulploegmedewerker (m/v)”

Vulploegmedewerker (m/v)

 • Amazing Oriental Alexandrium
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “IJs(op)schepper”

IJs(op)schepper

 • Capri
 • Parttime
Ijssalon Capri Rotterdam

Topper

Ga naar “Meubelverkoper”

Meubelverkoper

 • Woonwinkel De Tafelaar
 • Fulltime/Parttime
Vacature woonwinkel De Tafelaar Alexandrium RotterdamVacature woonwinkel De Tafelaar Alexandrium Rotterdam

Topper

Ga naar “Regioverslaggever AD Rotterdams Dagblad”

Regioverslaggever AD Rotterdams Dagblad

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
De Persgroep Rotterdam

Agenda

Ga naar “BIJzonder”

BIJzonder

 • iederal
 • 4 juni 2022
BIJzonderBIJzonder

Topper