Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tatoeëerder Lizer: “Ik hou van de sfeer in deze stad en voel me hier helemaal thuis.”

Door De Havenloods 17 maart 2020

De 29-jarige Lizer van Hattem is tatoeëerder en kunstenaar. Hij ontwerpt tatoeages, maakt verschillende soorten schilderijen en weet óók nog eens het een en ander af van beeldhouwden. Samen met andere kunstliefhebbers, heeft hij een eigen studio genaamd Studio Opzoomer. De werkplek is vernoemd naar zijn locatie: de Rotterdamse Opzoomerstraat.

Lizer is geboren in Den Haag, maar woont nu in Rotterdam, in Noord. Hij heeft in onze stad gestudeerd en woont hier nu al tien jaar. Zo voelt hij zich over het algemeen “meer Rotterdammer dan een Hagenees”. Alle voorliefde voor de havenstad is niet ongezien, daarom is Lizer deze week onze Rotterdammer van de Week!

Wilde je altijd al tatoeëren?

“Een soort van. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door tatoeages. Het verhaal achter een symbolisch teken, dat altijd op je lichaam blijft, vond ik erg interessant.”

Tatoeëerder is een bijzonder beroep. Heb je hiervoor gestudeerd?

“Nee, eigenlijk niet. Er zijn niet echt studies die zich specifiek richten op het tatoeëren. Ik heb eerst aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam gestudeerd. Hierna ben ik Illustratie gaan studeren aan de Willem De Kooning Kunstacademie. Toen ik stage ging lopen bij een tattooshop, kwam ik erachter dat dit óók iets is wat ik wil. Ik heb toen van alles geleerd over de kunst van tatoeages. Ik heb hier vijf jaar gewerkt voordat ik besloot een eigen studio op te richten.”

Hoe gaat het er allemaal aan toe in Studio Opzoomer?

“Dit is geen ‘gewone’ tattoo studio. Ten eerst kunnen mensen hier alleen terecht met een afspraak. Je kunt dus niet zomaar binnen lopen en vragen om een tatoeage. Hiernaast is Studio Opzoomer ook een soort kunstcollectief. Ik werk samen met een kunstenaar en twee meubelmakers. Er is hier dus veel afwisseling en van alles te doen. Daar hou ik van.”

Foto: Yardbird

Waarom is je tattooshop in Rotterdam?

“Ik heb hier een aantal jaren gestudeerd en woon hier al tien jaar. Ik ben geboren in Den Haag, maar ik voel me een échte Rotterdammer. Zelfs meer dan ik me een Hagenees voel. Ik hou van de sfeer in deze stad en voel me hier helemaal thuis.”

Je bent toch ook kunstenaar?

“Dat klopt. Ik ontwerp tatoeages samen met klanten, maar ik teken ook allerlei andere dingen. Ik schilder veel. Ik hou ook van het maken van beelden. Alle drie kunstuitingen zijn net zo belangrijk voor mij. Omdat ik graag verschillende dingen probeer.”

Hebben jouw tatoeages en werken een betekenis?

“In heel veel gevallen is dat wel zo, maar voor mij betekent het niet veel. Er zijn geen persoonlijke verhalen gebonden aan mijn tattoos of kunstwerken. Mijn eerste tatoeage bijvoorbeeld, dat is een kop van een tijger. Natuurlijk heeft ook een tijger een symbolische betekenis, maar ik heb het gewoon laten plaatsen omdat ik het dier gaaf vind. Als het mooi is, waarom niet? Nu heb ik rond de veertig tatoeages, dus is het steeds makkelijker om een nieuwe aan de collectie toe te voegen. ”

Over eerste keren gesproken: Hoe was het om de eerste keer te tatoeëren?

“Ik vond het zó spannend. Ik had het al een paar keer bij vrienden gedaan, maar toen ik het bij een klant moest gaan doen was ik nerveus. Ik heb me voor een lange tijd zo gevoeld. Je bent toch verantwoordelijk voor iets wat permanent op iemands lichaam blijft. Uiteindelijk ben ik er gewend aan geraakt en kan ik zorgeloos werken.”

Wat wil je graag bereiken?

“Het is nog geen jaar geleden sinds mijn werkplek bestaat. Daarom wil ik graag groeien, zodat ik uiteindelijk iets moois kan maken door mijn kunst te bundelen met dat van andere kunstenaars.”

Lees ook:

Mede dankzij Kim Heinen komen steeds meer toeristen naar Rotterdam

Rotterdammer van de Week Kim Heinen is International Press Officer bij Rotterdam Partners. Dat houdt...
Jan Blaauw

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit. Hij begon als agent en klom op tot hoofdcom...

Timo van punkband Pig Frenzy: ‘Ik vind dat de Rotterdamse mentaliteit verloren gaat’

Timo Croes (22) is frontman van de punkband Pig Frenzy en een Rotterdams nachtdier. Met de band heef...

Meer over Studio Opzoomer ontdekken?

Studio Opzoomer

Gesloten09:00 - 18:00

Opzoomertraat 21b, Rotterdam

adv.