Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roy over zijn alterego: ‘Chrystal heeft wel een Rotterdams temperament’

Door Faayyaaz van Dijk 6 november 2018

Roy den Burger Olivero, de ex-cowboy van de Vengaboys, heeft de Miss Travestie Holland-verkiezing gewonnen! En nu is hij dan onze Rotterdammer van de Week, want wij zijn natuurlijk benieuwd wat Roy en Chrystal Conners – zijn artiestennaam – zo Rotterdams maken.

Roy was in een ver verleden onderdeel van de groep Vengaboys. ”Ik ben gestopt op mijn hoogtepunt. Het was tijd voor een nieuw hoofdstuk. Dat waren de gouden tijden, maar het was tijd om verder te gaan en me te focussen op andere dingen.” Roy is 25 jaar. Althans, toen is hij gestopt met tellen. Hij werkt als steward en reist de hele wereld over, daarnaast treedt hij op als drag queen. Zijn podiumnaam is: Chrystal Conners. Zij is afgelopen maand verkozen tot Miss Travestie Holland 2018.

Hoe lang woon je in Rotterdam?

”Ik woon samen met mijn man – met wie ik 12 jaar getrouwd ben – en hond Nygma in Capelle aan den IJssel. Je krijgt daar gewoon veel meer huis voor minder geld. In Rotterdam krijg je bijna niks meer. Maar, ik blijf een echte Rotterdammer. Ik ben er geboren en getogen. Geboren in de Schommelstraat en opgegroeid in de Gerard Scholtenstraat.”

Hoe Rotterdams ben je?

”Ja, hoe Rotterdams ben ik? Ik ben er bijna elke dag… Ik ga dan langs bij mijn oma die nog wel in Rotterdam woont. Mijn oma is mijn grootste liefde en een echte powervrouw. Ik ben opgeroeid in Rotterdam Noord, dat was vroeger een arbeiderswijk. Dan stond tante Ciska met krullers in d’r haar en een peuk in haar mond te schreeuwen naar de jongens beneden die kattenkwaad aan het uithalen waren: ‘Teringjong, rot eens een eind op’. Heerlijk, ik kan ervan genieten. Als ik moe ben hoor je ook dat ik uit Rotterdam kom. Ik ga dan een beetje ‘Rotterdamse slang‘ praten. Lekker met de bekende natte T. Ik heb mijn hart op de tong, ben recht door zee en zeg wat ik niet prettig vind. Best Rotterdams dus.”

Wat betekent de stad voor je?

”O man! De stad Rotterdam is mijn trots. Ik leef zo mee met deze stad. Rotterdam is heel divers, kunstzinnig en ze staan hier ook open voor nieuwe gekke dingen. Ik hou daarvan. Ik ben voor mijn werk als steward veel in het buitenland. Bangkok, Rio de Janeiro, New York, Hollywood en nog meer gave plekken. Al deze plekken zijn geweldig, maar als ik terugkom en ik zie de skyline dan denk ik: ah, ik ben thuis. In Rotterdam zeggen ze: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Voor mij betekent dat: je hoeft je niet beter voor te doen. Doen alsof je meer hebt dan een ander, dat hoeft niet in Rotterdam. Wees gewoon lekker jezelf, ook al is dat een beetje gek.”

Heb je een favoriete plek in de stad?

”Ik ben best een moeilijk eter. Ik zou bijvoorbeeld nooit ‘gewoon’ Chinees eten. Als ik lekker wil eten ga ik naar de West-Kruiskade. Deze straat is een meltingpoint van allerlei culturen, van allerlei soorten winkels en van veel verschillende soorten restaurants. Bij de meeste eet je er wel lekker. Soi 3, voor de Thaise keuken, is zeker een favoriet. Verder heeft Rotterdam Noord natuurlijk een speciaal plekje in mijn hart. Ik ben er opgegroeid.”

Is Chrystal ook Rotterdams?

Chrystal is niet per se Rotterdams, maar ze heeft wel een Rotterdams temperament: lekker direct. Ze wisselt qua uiterlijk. Soms lijkt ze op een Braziliaanse, dan weer op een Surinaamse en soms lijkt ze weer Aziatisch. Chrystal is boven alles een powervrouw, een internationale showgirl die zich inzet voor mensen die een makkelijke target zijn. Daarnaast schopt ze ook een beetje tegen de maatschappij aan, want ja… ook zij komt uit een arbeidersbuurt.”

Richard Bonaparte

In nachtcafé Bonaparte creëert Richard zijn droomwereld in het klein

Begin dit jaar nam Richard - die we tijdens dit gesprek helemaal in ons hart sloten - nachtcafé Bona...

adv.