Rotterdammer Brian verhuisde naar Krakau en organiseert fietstours: ‘Ik verdien mijn geld met ouwehoeren’

brian en nikki bijgesneden
Brian Spoorendonk en Nikki van Winkel van Mijn Krakau Tours

Het levensverhaal van Brian Spoorendonk lijkt net een film. Hij groeide op in IJsselmonde, had een goede baan in het Erasmus MC en een fijn huis op Noordereiland. Toch besloot hij het roer om te gooien en hij verhuisde naar Polen. Nu organiseert hij fietstours voor toeristen in Krakau. Samen met zijn vriendin die hij tijdens zo’n tour leerde kennen.

Brian werd geboren in een, zoals hij het zelf noemt, ‘niet zo welvarend gezin’ op Rotterdam-Zuid. Hij ging in de ICT werken voor een betere toekomst. “Op mijn negentiende begon ik in het Erasmus MC en mijn eerste salaris was meer dan waar we normaal met het hele gezin van moesten leven.” Zo kon hij zijn familie financieel ondersteunen en al snel kocht hij een eigen appartement op het Noordereiland. 

Lees verder onder de foto >

Brian tijdens de Verrukkelijke Biertour in Krakau.

Geld verdienen met ouwehoeren

Dat werk achter de computer bleek alleen niet bij hem te passen. “Ik werd er niet blij van, maar wel van de mensen om me heen. Ik was eigenlijk de hele dag lekker aan het ouwehoeren.” Omdat hij de gezelligheid het leukst vond, ging hij naast zijn werk dingen organiseren, zoals groepsuitjes en bierproeverijen. “Zo kon ik geld verdienen met ouwehoeren.”

In deze tijd besluit Brian ook dat hij meer van de wereld wil zien. “Ik heb rondreizen gemaakt door onder andere Zuid-Afrika, Sri Lanka, Peru en langs de westkust van Amerika.” Die verre bestemmingen lieten hem beseffen dat Europa best bijzonder is. “Toen ik in Praag kwam, dacht ik: ‘dit is de allermooiste stad die ik ooit gezien heb’. Het lijkt alsof je door een levend Disneyland loopt.”

Lees verder onder de foto >

Dennis Levi, Nikki van Winkel en Brian Spoorendonk met hun fietsen.

Gids op de fiets

Hij vond Praag zo mooi dat hij er naartoe verhuisde. Twee jaar lang gaf hij fietstours voor toeristen door de historische stad. Bij één van zijn rondleidingen zat wel een hele leuke dame. Nikki van Winkel uit Lierop werd verliefd op Praag en niet veel later ook op Brian. Ze begon ook als gids voor hetzelfde bedrijf en al snel woonden ze samen. Brian had alleen net een deal gemaakt om in Krakau een fietstourbedrijf op te starten. 

“Vanuit Praag heb je goedkope treinretours naar Krakau. Als ik even zin had in een andere omgeving ging ik graag daarheen. Ik vond Praag geweldig, maar voelde me nog meer thuis in Krakau. De sfeer en het leven hier vind ik veel leuker. En de stad is minstens net zo mooi met veel historische gebouwen.” Zijn vriendin was alleen niet meteen te spreken over Polen als nieuw thuisland. “Gelukkig ontdekte ze snel dat Poolse mensen heel vriendelijk en behulpzaam zijn.”

Poolse geschiedenis leren

Wat heb je nodig om als twee Nederlanders tours te gaan geven door Krakau? Fietsen én kennis van de Poolse geschiedenis. Ze kochten dertig fietsen en gingen als een gek samen studeren. “We hebben heel veel boeken gelezen, documentaires en films gekeken. Iedere dag doken we in de historie van Polen”, vertelt Brian. “Polen heeft veel oorlogen verloren, maar toch is het een trots volk. Dat voelt als een Feyenoorder: niet heel vaak winnen, maar wel trots zijn. Dat vind ik interessant!”

Maar zoals ieder ondernemersverhaal van de afgelopen twee jaar gooide de pandemie roet in het eten. Twee weken voordat Brian en Nikki zouden beginnen, ging het land in lockdown. “Ik heb mijn appartement op Noordereiland verkocht, want de fietstours zijn mijn passie en mijn kindje. Ik vind het leven zo leuk hier, dat ga ik niet opgeven. Door de huidige huizenmarkt heb ik genoeg winst gemaakt. Met deze buffer kunnen we in Krakau overleven.”

Lees verder onder de foto >

Brian en Nikki met hun TripAdvisor Award

Beste fietstour van de wereld

Gelukkig kwamen er ook periodes met minder corona en daardoor meer toeristen in Polen. “In die drukke tijden gaven we allebei zeven dagen per week meerdere tours per dag. Zo konden we wat opbouwen. Een paar maanden geleden hebben we twee extra gidsen aangenomen. Alleen begon toen de oorlog, dus nu leven we weer van het geld van mijn appartement.” Ook al heeft zijn bedrijf een moeizame start, de eerste erkenning is al binnen. “We zijn door TripAdvisor uitgeroepen tot ‘Beste Fietstour ter wereld van 2022’. Ik ben trots op deze waardering!”

Krakau vs. Rotterdam

Als Brian over Krakau vertelt, maakt hij graag vergelijkingen met Rotterdam. “De stad heeft een beetje de sfeer van historisch Delfshaven. Alle gebouwen zijn oud, maar het is heel relaxed. De voormalige Joodse wijk lijkt een beetje op Katendrecht. Er zitten allemaal leuke restaurantjes en barretjes met de sfeer van Fenix Food Factory of THOMS. De voorheen Joodse ghetto is nu upcoming. Hier vind je meer hippe barren en veel nieuwbouw, net zoals de Kop van Zuid.” 

In al die toffe horeca vertoeven, kost je in ieder geval een stuk minder dan in Rotterdam. “Het is bizar goedkoop”, zegt Brian. “Voor een diner inclusief drankje ben je zo’n elf euro kwijt. Een kop koffie komt wel meer in de buurt van Nederlandse prijzen, daarom kun je hier beter bier of wodka drinken!” Een andere reden waarom Rotterdammers Krakau tof kunnen vinden, zijn de twee voetbalclubs. “Dat spreekt vooral Feyenoord-fans aan. De teams hier hebben een rivaliteit zoals Ajax en Feyenoord en de stadions liggen recht tegenover elkaar.”

Lees verder onder de foto >

Brian en Nikki op de Grote Markt in Krakau.

Toekomst

Ook al heeft zijn bedrijf Mijn Krakau Tours een moeizame start, Brian ziet vol enthousiasme de toekomst tegemoet. “Ik wil een happy end. Het is wel triest nu, want er heerst veel angst voor de oorlog in Oekraïne. Er zijn nog minder toeristen dan net na corona, terwijl je hier niks merkt van de oorlog.” Toch helpt zijn passie en moed om positief te blijven. “Ik heb in principe de hele Nederlandse markt en in een normale tijd komen er zo’n 100.000 Nederlanders per jaar naar Krakau. Daarmee zouden we het heel druk moeten krijgen!”

Met inmiddels 55 fietsen staan Brian, Nikki en hun team klaar om zeven dagen per week zo’n vier tours per dag te organiseren. Voornamelijk op de fiets, want ‘alles is vlak en geasfalteerd’. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Mijn geld verdienen met ouwehoeren: dat is waar mijn interesse ligt!”

We zijn op zoek naar meer toffe verhalen van Rotterdammers in het buitenland. Ben of ken jij iemand die geëmigreerd is en een droom waarmaakt in een nieuw thuisland? Stuur ons dan een mail en we nemen contact met je op.

Meer in deze categorie

Rotterdammer van de Week

Ga naar “Souldiva Shirma Rouse houdt van Rotterdam: ‘Ik ga nergens anders wonen’”

Souldiva Shirma Rouse houdt van Rotterdam: ‘Ik ga nergens anders wonen’

Ga naar “Met haar grappige video’s is Lotte een rolmodel voor dikke vrouwen: ‘Meiden!’”

Met haar grappige video’s is Lotte een rolmodel voor dikke vrouwen: ‘Meiden!’

Lotte van Eijk - Rotterdammer (2)
Ga naar “Rotterdammer Cilla zet zich in tegen dierenleed: ‘Hierom ben ik op aarde’”

Rotterdammer Cilla zet zich in tegen dierenleed: ‘Hierom ben ik op aarde’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99”

Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99

 • Geldig t/m 16 augustus 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “BK Select pannen 50% korting”

BK Select pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker | GGD Rotterdam”

Administratief medewerker | GGD Rotterdam

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam”

Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam”

Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Personal Assistant Rotterdam”

Personal Assistant Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek”

Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek

 • iederal
 • 7 september 2022

Topper

Ga naar “Roffa Mon Amour”

Roffa Mon Amour

 • Van 17 aug t/m 28 aug
Roffa Mon AmourRoffa Mon Amour
Ga naar “Openingsmaand vintage store Kilo Kilo”

Openingsmaand vintage store Kilo Kilo

 • Kilo Kilo
 • Van 6 aug t/m 31 aug
Kilo Kilo RotterdamKilo Kilo Rotterdam

Topper

Ga naar “Wereldhavendagen”

Wereldhavendagen

 • Van 2 sep t/m 4 sep
WereldhavendagenWereldhavendagen
Ga naar “TAPT Festival Rotterdam”

TAPT Festival Rotterdam

 • Van 26 aug t/m 27 aug