Van Holland’s Got Talent naar het HipHopHuis: ‘Shit, dit is ook míjn stad!’

Door Wouter Vocke 14 mei 2019

We spreken Rajiv Bhagwanbali (33) in zijn tweede thuis: het HipHopHuis in het centrum van de stad. In dit culturele centrum is hij coördinator en Creative Director. Voor de Operadagen (komend weekend) is hij duk bezig met een bewerking van Orfeo & Majnun.

Dit wordt een samensmelting van een Griekse tragedie en een Oosters liefdesverhaal. Niet in het theater, maar midden op straat, rond Rotterdam Centraal en Kruisplein. “Mensen moeten echt komen kijken, het wordt heel bijzonder.” Daarnaast runt hij ook nog eens zijn eigen massagesalon: Jivan’s Massage. Deze is drie keer uitgeroepen tot beste massagesalon van Zuid-Holland! Rajiv verdient dan ook meer dan terecht de titel van Rotterdammer van de Week.

Hoe Rotterdams ben je?

“Ik ben geboren in Paramaribo, in Suriname. Ik was drie maanden oud toen ik naar Rotterdam kwam. We woonden in de Puntstraat in Delfshaven. Na een tijdje verhuisden we naar de Watergeusstraat, ook in Delfshaven. Daar ben ik eigenlijk tot mijn 21e gebleven. Toen ben ik naar Blijdorp gegaan. Tot drie maanden geleden zat ik daar, nu wonen we op Zuid, in Pendrecht. Ik ging dus van West naar Noord naar Zuid – ik studeerde fysiotherapie in Rotterdam en ik werk in het centrum.”

Geen dansopleiding?

“Nadat ik mijn diploma had gehaald ben ik een tijdje werkzaam geweest als fysiotherapeut. Tijdens mijn studie was ik al professioneel gaan dansen, en als bijbaantje masseerde ik mensen. Toen ik het werk als fysiotherapeut niet zo leuk meer vond, dacht ik: weet je, ik ga gewoon mijn eigen zaak beginnen als masseur. Ik had een woon-werkruimte: in de kelder was mijn massagesalon, daarboven woonde ik. Dat heb ik zeven jaar zo gedaan, tot ik op de ‘s-Gravendijkwal een ruimte huurde. Die heb ik nog steeds, en inmiddels heb ik zes medewerkers. Daar ben ik hartstikke trots op!”

HipHopHuis
Rajiv in de kelder van het HipHopHuis, waar hij al vanaf zijn achttiende komt: “Ik motiveer mezelf het best wanneer ik andere mensen in hun kracht kan zetten.” Foto: Wouter Vocke

En je danscarrière?

“In het HipHopHuis was ik begonnen met lessen volgen, dat ging later over in lessen geven – en shows. We hadden een dansgroep opgericht, de Pop’arazzi Crew. Hiermee hebben we meegedaan aan Holland’s Got Talent en kwamen zelfs in de finale. Daardoor werden we de eerste dansgroep die tekende bij Sony Music. Dat was heel bijzonder. Het werd zo serieus, dat ik me meer op de zakelijke leiding ging richten en concepten bedacht. Uiteindelijk hebben we theatershows gedaan, met pianisten gewerkt en hebben we ook gereisd. Denemarken bijvoorbeeld, naar Amerika en we zijn zelfs in Pakistan geweest. Na twee, drie jaar was de Holland’s Got Talent fame wel op, toen hebben we een agentschap opgericht om andere creatievelingen die zakelijke sturing nodig hadden te helpen.”

‘Connecting the Culture’

“Toen ik met een dansgezelschap een paar keer in Senegal ben geweest, kwam het besef dat ik mezelf het meest motiveer wanneer ik andere mensen in hun kracht kan zetten. Als ik voel dat mensen zich ontwikkelen, meer zelfvertrouwen krijgen of zichzelf artistiek beter kunnen uiten – dan kan ik heel hard gaan rennen. Toen kon ik het eindelijk plaatsen, dat was voor mij de key. Terug in Nederland richtte ik de stichting ‘Connecting the Culture’ op. Vorig jaar deden we daarmee aan het Zomercarnaval mee. Met een groep van 65 dansers en zeven choreografen wonnen we onder andere de prijs voor beste choreografie en de Queen-verkiezing. In ons Rotterdam, met mensen van alle windstreken bouwden we een brug en gaven we mensen een goed gevoel. Dat was supervet.”

Rajiv Bhagwanbali
Styling en fotografie: Alvin de Brabander

Missie

“We zijn zo’n diverse stad, met zoveel nationaliteiten. Het is mijn missie om te kijken op wat voor manier we mensen uit culturen die misschien minder zichtbaar zijn, een impuls kunnen geven. Zodat de rest van de stad ineens denkt: zo, vet! Ik wist niet eens dat ze hier waren. Daarom zijn de Operadagen ook zo mooi.”

Persoonlijk

Geboren: 8 juni 1985 in Paramaribo
Woont in: Pendrecht, samen met zijn vriendin en dochtertje van 8 jaar oud
Opleiding: VWO op het City College, Fysiotherapie op de Hogeschool Rotterdam
Werk: Creative director in het Hip Hop Huis en eigenaar van Jivan’s Massage op de ‘s-Gravendijkwal

Lees ook:

Rachid Benhammou

Rachid Benhammou: ‘Mijn hemel, platter Rotterdams kán gewoon niet!’

Rachid Benhammou is geboren in Marokko (Beni Bouyahie, 1973), maar groeide op in Rotterdam. Deze dui...

Jordy van De Likt zit graag op zijn bootje: ‘Ik hoop dat Historisch Delfshaven nooit verandert’

Perry van De Toko en 24Kitchen: ‘Alsof we hier allemaal idioten zijn die niet kunnen praten’

Vlogger Bonnie van Boncolor: ‘Ik vind het niet erg om veel van mijn leven te delen’

adv.