Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter Houtman speelde met Cruijff, Gullit en Van Hanegem en is nu stadionspeaker in De Kuip

Door Luuk Barendrecht 10 december 2019

Die bekende stem in de Kuip is van Peter Houtman. Elke thuiswedstrijd van Feyenoord staat Peter klaar om scores en mededelingen om te roepen en ook om de mascotte van de week te introduceren. Deze week is Peter onze Rotterdammer van de Week!

Peter Houtman is op 4 juni 1957 geboren op de Korfmakersstraat in het Oude Westen. Voordat Peter aan de slag ging als stadionspeaker heeft hij een prachtige voetbalcarrière achter de rug. Houtman is één van de weinige spelers die voor alle drie de grote Rotterdamse clubs heeft gespeeld. Ook het record van meest terugkerende speler van Feyenoord heeft Peter in handen.

Hoe ben je als speler bij Feyenoord terechtgekomen?

“Toen ik twee jaar oud was ben ik met mijn ouders verhuisd naar Hoogvliet. Daar speelde ik bij amateurvereniging Meeuwenplaat. Op een gegeven moment stonden er scouts van de grote clubs langs de zijlijn. Feyenoord was geïnteresseerd. In 1971 kwam ik bij de club, dat was een droom die uitkwam. Het eerste seizoen speelde ik in de B5, daar scoorde ik regelmatig en het seizoen daarna zat ik in de B-selectie. Hierna ging het heel hard. Ik weet nog goed dat ik op mijn negentiende met de grote namen van het eerste mee mocht trainen, namen als Willem van Hanegem, Eddy Treijtel en Wim Jansen. Dit heeft een grote indruk op mij gemaakt. Mijn vader vertelde me dat ik goed moest kijken en luisteren naar die mannen en pas wat mocht zeggen als ik ook echt wat te zeggen had.”

Peter Houtman en Bootsy Paul
Peter Houtman op zijn vaste stek in de Kuip samen met huis-dj Bootsy Paul | Foto: Wouter Vocke

Je hebt twee mooie Rotterdamse voetbalrecords te pakken, toch?

“Ik heb in totaal vier keer voor Feyenoord gespeeld in verschillende periodes, dat is een record blijkbaar. Ik heb ook drie keer voor Groningen gespeeld, ik ben zelfs met ze gepromoveerd naar de Eredivisie. Na de laatste keer voor Feyenoord te hebben gespeeld kreeg ik te horen dat Sparta geïnteresseerd was. Sparta is een oude jeugdliefde van mij, ik was vroeger eigenlijk voor allebei de clubs. Ik heb daar 2,5 seizoen gespeeld met veel plezier. Ik heb mijn carrière afgesloten bij Excelsior in de Eerste Divisie. Ik was de eerste speler die voor alle drie de Rotterdamse profclubs uitkwam.”

Hoe ben je na je voetbalcarrière in de Kuip terecht gekomen als stadionspeaker?

“Oud collega en vriend Sjaak Troost vroeg in 1998 of ik dat wilde doen. Vroeger was ik wel een grappenmaker in de kleedkamer en hij dacht dat ik dat wel kon. Eerst dacht ik: Ik ga hier echt geen dorpsgek spelen of zo. Maar Sjaak zei dat ik mezelf moest blijven en dat dan alles goed kwam. Feyenoord werd in dat seizoen gelijk kampioen. Hierna waren het achttien hele lange jaren…”

“Ik weet precies wat er in het hoofd van de supporters speelt”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Er zijn heel veel leuke en mooie dingen. De prijzen en grote wedstrijden die Feyenoord af en toe wint zijn altijd leuk. Maar soms hoor je ook hele trieste en moeilijke verhalen en dan komen mensen naar mij om een woordje te doen, dat doe ik dan ook. Ik weet ook precies wat er in het hoofd van de supporters speelt. Ik kan aanvoelen welk liedje ze inzetten, mensen verbazen zich daar wel eens over. En natuurlijk is de mascotte elke week weer een hoogtepunt.”

Ja, vertel?

“Elke week nemen wij een jonge fan van Feyenoord mee. Die mag dan tijdens de warming-up mee voetballen met de spelers en ik stel hem of haar een paar vragen. Er zijn bizarre wachtlijsten voor de mascotte, mensen geven hun kind al op vanaf de geboorte. het is altijd weer een verassing, soms zijn de kinderen heel verlegen en krijg je er geen woord uit. Heel lang geleden had ik een kereltje voor Feyenoord – Ajax, Hij stond maar te bibberen en durfde niks te zeggen. Ik dacht, ik ga het nog een keer proberen en vroeg aan hem: Hoeveel gaan ze spelen vandaag? Uit het niets riep hij: “We gaan ze met 3-1 oprollen!” Dan wordt de Kuip natuurlijk gek. Vandaag de dag komen er volwassen mannen naar me toe, beren van kerels. Die laten dan een fotootje zien dat ze met mij langs de zijlijn hebben gestaan. Dat zijn de leuke dingen natuurlijk.”

Persoonlijk

Geboren op 4 juni 1957 in Rotterdam. Toen Peter 2 jaar oud was verhuisden zijn ouders naar Hoogvliet. Tegenwoordig woont hij in Spijkenisse, is getrouwd en heeft twee zoons. Peter heeft gevoetbald bij FC Groningen, Feyenoord, Club Brugge, Sporting Lissabon, Sparta Rotterdam, FC Den Haag en Excelsior.

Lees ook:

Video: Feyenoord-hond gaat tekeer bij het woord Ajax

Wat een geweldige hond! Hij heeft echt een Feyenoord-hart en bij het woord Ajax gaat hij helemaal ui...

Het is definitief! Zo ziet het nieuwe Feyenoord stadion eruit

Feyenoord wint! 8 x nagenieten van de overwinning in de Kuip

adv.