Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter heeft een missie: ‘Geen kind mag terug naar school zonder vakantieherinnering’

Door Anne Klapmuts 4 augustus 2020

Peter Steenbergen is directeur van Thuis Op Straat. Samen met zijn collega’s organiseert hij iedere zomer allerlei activiteiten voor Rotterdamse jeugd in de wijk. Zo zorgen ze ervoor dat ieder kind na de vakantie terugkomt in de klas met een bijzondere herinnering. Peter doet het werk al sinds zijn achttiende en zit dus vol verhalen en anekdotes. Jeugdwerk is zijn passie: “Ik kan niks anders, maar dat hoeft ook niet. Want mijn werk verandert zichzelf.”

Welke activiteiten kunnen kinderen bij jullie doen in de zomer?

“We organiseren heel uiteenlopende dingen, van kamperen op bijzondere plekken tot het NK Stoepranden. Dit jaar werken we samen met Zomercampus010, onze ideeën sluiten op elkaar aan. Kinderen krijgen hier allerlei lessen: circus, djembé, freerunnen of tennis. Er hangt zo’n goede sfeer dat kinderen en ouders na de eerste blokken in het park blijven. Daar ben ik trots op! Wij zeggen al jaren: ‘Niemand terug in de klas zonder vakantieherinnering’.

Wat bedoel je daarmee?

“Na de zomervakantie kom je als kind terug in de klas. In het kringgesprek vraagt de juffrouw hoe de vakantie was en jij hebt geen antwoord: dat is toch triest? En dit heeft dus echt niet altijd te maken met geld, geluk zit namelijk in kleine dingen. Die organiseren wij, zodat ieder kind een mooie herinneringen heeft en terugkomt in de klas met een verhaal.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“We waren ooit op een uitwisseling in Caen. Er waren jongeren uit allerlei landen en die waren druk met elkaar in de weer op het strand. Ik schrok, want ik was een meisje kwijt en dat is niet het beste teken als je op kamp bent. Uiteindelijk vond ik haar bovenop een duin. Ze zei: ‘Peter, de zee is echt zout’. Daar krijg ik kippenvel van. Ze komt uit Curaçao, woont verdorie veertien kilometer vanaf het strand en ontdekt pas op haar negentiende in Frankrijk dat de zee zout is. Ik kan avonden vullen met dit soort verhalen.”

Lees verder onder de foto’s >

Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Jullie slapen ook ieder jaar met kinderen op het ss Rotterdam: vertel.

“Dit doen we nu al acht jaar: Slapen op het Stoomschip. De eerste vijf jaar waren we met een groep van zestig kinderen. Dat zijn er in één keer heel veel, maar hoe ver kom je dan nog met een individu? Dus dat hebben we aangepast. Nu leggen we tijdens het eten in een restaurant uit wat de etiquette zijn. Waar zijn al die vorken en lepels precies voor. Twee jaar geleden hadden we een groep tienermoeders met hun kind. En vorig jaar senioren uit Hillegersberg met kinderen uit de Tarwewijk. Dat was heel bijzonder: jong ontmoet oud, Noord ontmoet Zuid. Ze kennen alleen elkaars verhalen, maar hebben elkaar nog nooit ontmoet. Tijdens een workshop portret schilderen moesten ze elkaar op het doek zetten.”

Op welke andere bijzondere plekken hebben jullie al gekampeerd?

“We hebben al verschillende toffe slaapplekken gehad: Wakker worden op Woudestein, Maffen in het Museum, Kamperen op de Kinderboerderij. Dit jaar zouden we Pitten in Plaswijck, maar vanwege corona is dit verplaatst naar volgend jaar. Als je het op kamp gaan noemt, heeft het iets ouderwets. Door de alliteratie klinkt het lekker en leuk. Met dit soort uitjes geven we ouders die het zwaar hebben, niet alleen op financieel vlak, even 24 uur voor zichzelf.”

Wat vind je het leukst aan het werk?

“Ik heb het voordeel dat ik al een tijdje mee mag doen. Je komt mensen na een aantal jaar weer tegen en veel van hen herinneren zich jou. Ze denken terug aan een mooi moment dat voor hen heel belangrijk was: dat kringgesprek met een goed vakantieverhaal. Een tijdje geleden kwam ik een vrouw tegen. Ze begon meteen te vertellen: ‘weet je nog dat er ‘s nachts een UFO landde?’. We hadden als begeleiders veel lawaai gemaakt, kranten in brand gestoken en zelfs met het meldpunt afgesproken dat er kinderen uit Rotterdam zouden bellen. Voor de vrouw die ik tegenkwam was dit nog steeds een echt verhaal. Ze vond het eigenlijk helemaal niet leuk dat ik vertelde dat het nep was geweest.”

Hoelang hoop je dit nog te blijven doen?

“Toen ik achttien was, kwamen kinderen mij ophalen: ‘Peter, kom je buiten spelen?’. Nu word ik overgeslagen en komen ze voor Tom of Matthijs. Maar ik ben er wel nog steeds bij en hoop nog heel lang mooie verhalen mee te maken. Dat is voor mij waar het om gaat. Bouwen aan mooie Rotterdammers, bouwen aan de toekomst. Zo lang ik tijdens vergaderingen en achter de tekentafel kan vertellen over praktijkervaringen en de uitvoering, blijf ik dit doen. k hoop door te mogen werken tot aan mijn pensioen!”

Lees ook:

Fuat Korucu voor Europoort

Karaoke-fan Fuat: ‘Ik ben fietsenmaker van de straat’

Fuat Korucu is een bekend gezicht in Rotterdam West. Met zijn Rotterdamse accent vertelt hij over de...
Jan Blaauw

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit. Hij begon als agent en klom op tot hoofdcom...
Jeroen Naaktgeboren

Jeroen weet alles over (hoog)begaafdheid bij basisschoolleerlingen

Jeroen Naaktgeboren (42) uit Overschie was in 2007 de eerste officiële stadsdichter van Rotterdam. N...

adv.