Advertentie wordt geladen…

Paul is populair op Instagram en richtte een stichting op in India: ‘We wilden íets doen’

Urbanlines
Paul in 'zijn' Rotterdam, midden op de Erasmusbrug.

Paul van Wijngaarden (50) is een Rotterdammer in hart en nieren. Samen met zijn vrouw Karen richtte hij in 2009 Stichting Planet Hope op. Gegrepen door de armoede waarin veel kinderen en hun families leven, besloten Karen en Paul om een verschil te maken voor een aantal van hen. Planet Hope bestaat dit jaar officieel dus alweer tien jaar, een jubileum!

Advertentie wordt geladen…

Wij kennen Paul ook als @urbanlines op Instagram, waar zijn strakke architectuurshots inmiddels al meer dan 25.000 volgers hebben opgeleverd. “Het was toen een hobby, en dat is het nog steeds. Het leert je wel anders naar de wereld kijken, je loopt op straat en kijkt veel intensiever naar je omgeving.” Deze week is Paul onze Rotterdammer van de Week!

View this post on Instagram

I see reflected people 👻 #urbanlines

A post shared by P.A.U.L. (@urbanlines) on

Hoe Rotterdams ben je?

“Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. Ik ben geboren aan de Henegouwerlaan, toen het appartementencomplex bij de tunneltraverse nog een kinderziekenhuis was. Mijn ouders woonden in Ridderkerk, zeg maar suburban Rotterdam. Via Ridderkerk en de Hoeksche Waard ben ik op mijn achttiende, toen ik ging studeren, op het Noordereiland gaan wonen. Na het Noordereiland ging ik samenwonen in Rotterdam-West aan de Rochussenstraat, en via Blijdorp zijn we in Overschie beland.”

Een echte Rotterdammer, dus!

“In hart en nieren ja. Ik houd ook echt van Rotterdam, mede daarom begon ik ooit met Instagram. Toevallig hebben we nu een paar mensen uit India thuis, die wilden natuurlijk ook een dagje naar Amsterdam. Maar ze vonden Rotterdam gelukkig een stuk leuker! Ik vind het ook maar gepriegel daar, met al die geveltjes en die huisjes. Ik houd van lekker weids, hoog en strakke lijnen – dus ik ben in Rotterdam helemaal op mijn plek.”

Wanneer kwam je voor het eerst in India?

“In 1997. Samen met mijn vrouw, als rugzaktoerist. We waren nog jong en hadden al heel de wereld gezien, behalve India. Dat land maakte toen zo’n onuitwisbare indruk, in alle opzichten! Aan de ene kant de schoonheid van het land; van de Himalaya in het noorden tot de stranden in het zuiden. Maar ook de cultuur, het Hindoeïsme en alle andere religies door elkaar en het bijzondere eten.”

Maar ook heftig, of niet?

“Ik zeg altijd: you love it or hate it. Want naast alle mooie dingen in het land zijn er natuurlijk ook veel negatieve kanten. Je ziet daar dingen die je helemaal niet gewend bent. Zeker twintig jaar geleden.”

Waarom Planet Hope?

“Wat doe je dan als je thuis komt na zo’n reis? Ga je gewoon door met je leven en zoek je je volgende vakantie uit? In ons geval is het echt blijven hangen. Er is daar zoveel ellende, we moesten ‘iets’ doen. Toen onze dochter Isra India werd geboren wilden we ook geen cadeautjes, maar geld. Dat hebben we naar India gestuurd, zo begon het een beetje. Toen ze 3 jaar oud was ging ze al voor het eerst mee, dat is nu haar tweede thuisland.”

Werk je daarnaast ook?

“Ik doe de corporate communicatie bij de Nederlandse Orde van Advocaten, in Den Haag. Karen en ik werken nu allebei vier dagen per week, en gaan twee of drie keer per jaar naar India. We verdienen er niets aan, het kost ons alleen maar geld, maar dat maakt ook helemaal niet uit.”

Hoe begin je zo’n stichting?

“We zijn van noord naar zuid en van oost naar west gereisd om verschillende projecten te bezoeken. We gingen op zoek naar lokale stichtingen die daar al werk deden. Toen we uiteindelijk een eigen stichting begonnen, konden we aansluiten bij partners die we daar hebben ontmoet.”

Urbanlines
Met zijn vrouw Karen en dochter Isra India. “Een paar jaar na onze eerste reis werd onze dochter geboren: Isra India. Haar naam geeft ook wel iets aan van onze liefde voor dat land.”

Wat doen jullie precies?

“In Bangalore, een stad van 10 miljoen inwoners, hebben we een huis opgericht voor meisjes. Eerst haalden we ze uit steengroeven, waar ze zwaar werk doen en nul kans hebben op een toekomst. Maar tegenwoordig wonen er ook kansarme meisjes uit sloppenwijken en voormalige straatkinderen. In samenwerking met het ROC Mondriaan in Den Haag bieden wij de meisjes en vele andere kansarme kinderen een eenjarige hotelopleiding aan, van kamermeisje tot kok of serveerster. Er komt een stukje persoonlijke verzorging bij kijken en ze leren er ook Engels. Je helpt zo niet alleen die meiden, maar ook hun hele familie.”

Waarom Bangalore?

“Bangalore is booming, het is een beetje het Rotterdam van India. Het is dé IT-hub van India en groeit als kool. Er zijn daar een stuk of tien vijfsterrenhotels en wel veertig hotels met vier sterren, die zitten allemaal te springen om opgeleid personeel. Vandaar dat we ook gekozen hebben voor deze opleiding.”

Persoonlijk

Geboren: 1 april 1969 in Rotterdam. Woont in Overschie, samen met zijn vrouw Karen en dochter Isra India (13). Studeerde Rechten op de Erasmus Universiteit en werkt bij de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in Den Haag. Meer weten over stichting Planet Hope? Check www.planethope.nl

Meer in deze categorie

Rotterdammer van de Week

Ga naar “Rapper Kay Slice: ‘In Rotterdam is alles mogelijk’”

Rapper Kay Slice: ‘In Rotterdam is alles mogelijk’

rvdw kay slice
Ga naar “Anneke van Oma’s Postkantoortje: ‘Ik word helemaal nooit oma’”

Anneke van Oma’s Postkantoortje: ‘Ik word helemaal nooit oma’

RvdW Anneke - oma's postkantoortje
Ga naar “Visagist Judith doet de make-up van allerlei sterren: ‘Ik wil dat mensen zich goed voelen’”

Visagist Judith doet de make-up van allerlei sterren: ‘Ik wil dat mensen zich goed voelen’

Judithvandongenmakeup door Marcel Haug

In onze gids

Ga naar “Restaurant ’t Ambachthuys”

Restaurant ’t Ambachthuys

 • Kerkstraat 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
restaurant Ambachthuys

Nu gesloten

Ga naar “WineTank”

WineTank

 • Van Oldenbarneveltstraat 128
 • Slijterijen
 • Gesloten
winetank buitenzijde

Nu gesloten

Ga naar “Spaghetteria Pannekoekstraat”

Spaghetteria Pannekoekstraat

 • Pannekoekstraat 76
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Spaghetteria

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70”

Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70

 • Kwantum
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Uitschuifbare verticale pashouder van € 19,99 voor € 12,99”

Uitschuifbare verticale pashouder van € 19,99 voor € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,99”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “7-zones koudschuimmatras € 99,99”

7-zones koudschuimmatras € 99,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 27 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Huismeester”

Huismeester

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Vrijwillig
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Opbouwwerker (tijdelijk)”

Opbouwwerker (tijdelijk)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Tijdelijk
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Zakelijk coördinator (parttime)”

Zakelijk coördinator (parttime)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Parttime
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam”

Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam

 • The James Hotel
 • Fulltime
Ga naar “Jongerencoach”

Jongerencoach

 • B&A Civic B.V.
 • Fulltime/Parttime