Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meryem heeft een beroemd Instagramaccount: ‘Wij zijn ook onderdeel van de maatschappij’

Door Luuk Barendrecht 24 maart 2020

Meryem Slimani (36) ken je misschien van haar Instagramaccount: meryemsfirst, waar ze haar moeder Najate Leklye (67) stylet in bijzondere kleding. Ze kwam daarmee zelfs in de Vogue en op Buzzfeed terecht, en hing ermee in het Stedelijk Museum Schiedam. Meryem is Medewerker Fondsenwerving & Partnerships bij Theater Zuidplein en werkt als freelancer, onder meer als scout voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Meryem groeide op in Schoonhoven, maar verhuisde zo snel als ze kon naar Rotterdam. Deze week is ze onze Rotterdammer van de Week!

Hoe Rotterdams ben je?

“Ik durf best te zeggen dat ik behoorlijk Rotterdams ben. Ik ben geboren in Marokko en opgegroeid in Schoonhoven. Mijn vader werkte in Rotterdam en mijn ooms wonen op Zuid. Ik kwam dus van jongs af aan al in Rotterdam. Op mijn twintigste ben ik hier naartoe verhuisd. Ik woonde toen in de Sint-Mariastraat in West. Ik heb daarna zeven jaar op de Mathenesserweg gewoond, nu woon ik alweer negen jaar samen met mijn man en mijn zoontje net achter de West-Kruiskade.”

Waarom Rotterdam?

“Alle culturen komen hier samen. Dat vind ik echt fantastisch. Ik ben een aantal keer van opleiding veranderd, maar uiteindelijk ben ik Cultuurwetenschappen gaan studeren op het Erasmus. Die heb ik gelukkig ook afgemaakt, in 2010, alleen kon ik na mijn afstuderen niet aan de bak komen door de economische crisis.”

Je doet veel met mode, waar komt die fascinatie vandaan?

“Vanuit huis, mijn moeder was heel erg met mode bezig en zag er stijlvol uit. Als jong meisje keek ik veel naar modeshows op tv. Later ben ik een blog begonnen waar mijn moeder wel eens foto’s van mij maakte. Op mijn Instagram was ze ook wel eens te zien, en dat werd enthousiast ontvangen . Daarom heb ik besloten om voor een opdracht van Susan Bijl mijn moeder te stylen en haar te fotograferen. We gebruiken alles voor de shoot: van vintage kleding en Marokkaanse jurken van mijn moeder tot aan streetwearaccessoires van mijn man en mij.”

Hoe reageerde je moeder daarop?

“Ze was meteen enthousiast, in het begin wel een beetje ongemakkelijk voor de camera, maar dat is nu ook niet meer. Maakt niet uit wie er met een camera komt, mijn moeder gaat er helemaal voor staan. Het duurde niet lang voordat dit ook in het buitenland werd opgepikt. Op een gegeven moment ontving ik een mailtje van Vogue. Ze waren geïnteresseerd in een interview. Dat was wel bijzonder.”

Wat is de boodschap achter de foto’s?

“Er zijn veel influencers en Instagrammodellen. Maar geen Marokkaanse vrouwen van 67 jaar oud. Ik wil mensen laten weten dat wij ook onderdeel van de maatschappij zijn. Als jong meisje zag ik nooit iemand van mijn afkomst waar ik tegenop kon kijken. Daarom is het belangrijk om voor een nieuwe generatie kinderen te laten merken dat je alles kunt doen, Ook als je een biculturele achtergrond hebt, the sky is the limit. Deze jongeren worden veel te weinig gerepresenteerd in de samenleving. Die boodschap overbrengen vind ik veel belangrijker dan alle volgers en aandacht van bijvoorbeeld Vogue en Buzzfeed.”

Wat kunnen Rotterdammers leren qua mode?

“Rotterdam is een ontzettend kleurrijke stad. Maar de kleding is vaak nogal grauw en donker. Kijk naar de jonge jongens op de West-Kruiskade. Dat ziet er zo veel vrolijker uit dan de gemiddelde Rotterdammer in de metro. Altijd als ik langs de poffertjeskraam loop zie ik dezelfde vrouw zitten, helemaal opgemaakt en in haar mooie kleding. Neem daar een voorbeeld aan. Gebruik meer kleur!”

Lees ook:

Mede dankzij Kim Heinen komen steeds meer toeristen naar Rotterdam

Rotterdammer van de Week Kim Heinen is International Press Officer bij Rotterdam Partners. Dat houdt...

Timo van punkband Pig Frenzy: ‘Ik vind dat de Rotterdamse mentaliteit verloren gaat’

Timo Croes (22) is frontman van de punkband Pig Frenzy en een Rotterdams nachtdier. Met de band heef...
Jan Blaauw

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit. Hij begon als agent en klom op tot hoofdcom...

adv.