Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mede dankzij Kim Heinen komen steeds meer toeristen naar Rotterdam

Door Luuk Barendrecht 10 maart 2020

Rotterdammer van de Week Kim Heinen is International Press Officer bij Rotterdam Partners. Dat houdt in dat zij internationale journalisten enthousiast maakt om over Rotterdam te schrijven. Mede dankzij Kim staat Rotterdam wereldwijd zo hoog aangeschreven en komen er steeds meer internationale toeristen op onze stad af. Reden genoeg dus om Kim te vragen naar haar band met Rotterdam en waarom zij verliefd is geworden op de stad.

Hoe Rotterdams ben je?

“Nou, dat valt nog vies tegen: ik ben geboren in het Brabantse Deurne en opgegroeid in Zutphen, maar ik woon al wel sinds mijn zeventiende in Rotterdam. Ik wilde graag geschiedenis studeren, en als je wilt studeren en je woont in Zutphen, zul je toch echt ergens anders heen moeten. Veel klasgenoten gingen naar Leiden, Amsterdam en Utrecht. Ik koos voor Rotterdam, omdat het minder intimiderend overkwam. Het was voor mijn gevoel een relaxte en nuchtere stad. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, ik woon er nog steeds.”

Wat maakt Rotterdam zo leuk?

“Ik vind Rotterdammers vooral echt heel leuk. Toen ik hier kwam kende ik niemand, en de mensen waarmee ik in het jaar zat op het Erasmus waren toch mensen uit de regio. Ik zeg zelf eigenlijk altijd dat ik een beetje ben geadopteerd door mijn studiegenoten uit Rotterdam. Ze hielpen me aan een leuke studentenwoning in Rotterdam-West en zorgden ervoor dat ik mijn bijbaantje in Zutphen kon opzeggen en aan de slag kon achter de bar in de Oude Haven in Rotterdam. Door dat warme welkom in Rotterdam heb ik mij hier altijd thuisgevoeld.”

Foto: Luuk Barendrecht

 

Wat vind jij typisch Rotterdams?

“Ik hou zelf heel veel van architectuur. En laten we eerlijk zijn, sommige gebouwen in Rotterdam zijn niet per se heel mooi. Maar als je de Watertaxi neemt of op een dak staat en de stad vanuit een ander perspectief bekijkt, is het opeens prachtig. Ik noem dat zelf ook wel eens tegenover de journalisten op mijn werk: ‘the good, the bad and the sometimes very ugly, and all together it works’. Dat vind ik heel erg typisch voor Rotterdam: als je je focust op één element haal je misschien je schouders op, maar het gaat om het gehele plaatje.”

Hoe ben je in deze functie gerold?

“Ik ben hier terechtgekomen door een vriend. Hij ging op wereldreis en zijn functie kwam vrij. Ik stond toen zelf nog achter de bar bij Café Stalles. Mijn studie geschiedenis was net een beetje afgelopen en hij vroeg of ik mensen wist voor deze functie. In eerste instantie dacht ik niet aan mezelf; ik had nog geen ervaring met citymarketing of internationale pers. Maar ik besloot toch op gesprek te gaan. Pas in het gesprek werd ik erg enthousiast over de functie. Sindsdien organiseer ik dus persreizen voor internationale journalisten, al negen jaar lang.”

Hoe ziet zo’n persreis er ongeveer uit?

“Wij zijn daar heel bescheiden in. We laten Rotterdam zien zoals het is. Als journalisten op Schiphol aankomen krijgen ze gewoon treinkaartjes voor de tweede klas. Vervolgens kunnen ze hier op het Centraal Station kaartjes ophalen voor het ov en wordt vriendelijk uitgelegd hoe ze bij het hotel komen. Het is zeker niet zo dat we alleen bij Michelin restaurants eten en journalisten in de watten leggen. We willen hen gastvrij ontvangen, maar het moet wel bij Rotterdam passen. Daarna ga ik met gasten mee naar de stad en doen we ook alles per ov. Als ze geluk hebben pakken we ook nog eventjes de Watertaxi – die doet het altijd goed. Het ligt er een beetje aan wat voor gasten we hebben; een Italiaanse modefotograaf ziet graag andere dingen dan een Deense architectuurcriticus die bijna met pensioen gaat.”

En wat vinden de buitenlandse gasten van Rotterdam?

“Ik ben altijd verheugd om te horen dat ze Rotterdammers echt ontwapenend leuk vinden. Al is het de tramconducteur die een praatje aangaat of de vriendelijke mensen van de receptie bij een hotel. Ook wordt Rotterdam door bijna iedereen wel heel erg interessant gevonden. Het idee van een stad die helemaal aan gruzelementen lag, binnen vier dagen een nieuw plan heeft neergelegd en begon met schoonmaken. Dat je met z'n allen de schouders eronder zet en er het beste van probeert te maken heeft ook iets heel sympathieks. De underdogpositie, zeg maar.”

Lees ook:

Jan Blaauw

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit. Hij begon als agent en klom op tot hoofdcom...

Timo van punkband Pig Frenzy: ‘Ik vind dat de Rotterdamse mentaliteit verloren gaat’

Timo Croes (22) is frontman van de punkband Pig Frenzy en een Rotterdams nachtdier. Met de band heef...

Columnist Monica Beek heeft het AD verlaten maar Rotterdammer blijft ze voor altijd

Ja, ze zal Rotterdam missen. En haar baan in de journalistiek ook. En Monica Beek gaat óók de Rotter...

adv.