Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdamse tweelingbroers Marvin en Kevin willen de stadsnatuur sexy maken

Door Wouter Vocke 11 december 2018

De tweelingbroers Marvin en Kevin Groen (what’s in a name) zijn gek van natuur, en dan met name de natuur in de stad. Je hebt ze misschien wel eens gezien bij Vroege Vogels van BNN/VARA of anders vast wel in ons mysterie over al die konijnen bij de Esch. De broers weten in ieder geval waar ze het over hebben!

Kevin is moleculair ecoloog, studeerde ‘Life Sciences’ en biologie in Delft en Leiden en doet nu promotieonderzoek naar het dieet van leeuwen- in 2019 gaat hij hiervoor drie maanden naar Kenia. Broer Marvin rondt binnenkort zijn master over taxonomie en evolutie af, ook in Leiden. Zijn master Bos- en Natuurbeheer in Wageningen heeft hij net achter de rug. Voor hun studies bezochten ze de afgelopen jaren onder andere het Himalayagebergte, Borneo en Spitsbergen, maar ze komen net zo lief op het Eiland van Brienenoord. Deze week dus niet één, maar twee Rotterdammers van de Week!

Noord en Zuid

“We zijn geboren op 8 maart 1991 in Schiedam, maar toen we 3 jaar oud waren verhuisden we naar Spijkenisse, hier woonden we tot we 18 waren. Onze ouders komen wel echt uit Rotterdam, eentje uit Noord en eentje uit Zuid. Moeder komt uit de Tarwewijk en vader uit het Oude Noorden.” En dan gaat het meteen over de natuur: “We woonden wel mooi, echt aan de rand van Spijkenisse. We keken uit over de polders en de boerenweilanden.” Ze wisten het nooit zeker, maar onlangs – na ruim 27 jaar – zijn ze er door DNA onderzoek achtergekomen dat ze toch echt een eeneiige tweeling zijn. Kijk, dat verklaart meteen een hoop!

lees verder onder de foto>

“We waren altijd heel nieuwsgierig, van: ‘hoe werkt alles om je heen?’, en biologie geeft de meeste antwoorden. Onze ouders namen ons ook heel vaak mee naar Diergaarde Blijdorp, wij vonden dit helemaal geweldig en het heeft zeker een rol gespeeld in onze interesse voor de natuur. De kas met de vijver en de Victoria waterlelie is ook nog steeds een van onze favoriete rustige romantische plekjes.”

‘Hee, daar is die houtduif weer!’

De broers geven onder de naam Groen Voorziening lezingen, les aan scholieren en in samenwerking met IVN ook stadssafari’s. Ze wonen al zeven jaar samen op de Burgemeester Meineszlaan (een zijstraat van de Heemraadssingel) en ook hierover krijgen we gelijk een lesje biologie. Kevin: “Die laan is echt mooi want aan elke kant staan bomen, we kijken vanuit onze woonkamer zo een boomkruin in.” Marvin vult aan: “Een paardenkastanje!” Kevin: “Er zit daar altijd een duif, als je wakker wordt en je kijkt uit het raam denk je ‘hee daar is die houtduif weer’. Net als stadsduiven zitten houtduiven graag in de stad. Maar houtduiven zijn schuwer, zitten vaak in bomen en grazen naar gras. Stadsduiven stammen af van de rotsduif, daarom zitten ze graag op hoge gebouwen.”

Geen eenheidsworst

“Rotterdam heeft altijd wel geleefd bij ons, onze familie woont er”, zegt Marvin. “We zijn echt opgegroeid met het arbeidersethos en we gingen hier ook altijd uit toen we in Spijkenisse woonden. Het is gewoon een leuke stad! Toen we hier gingen wonen werden het centraal station en nog meer dingen gebouwd, Rotterdam kreeg ineens superveel allure. Overal stond de stad in top-10 lijstjes van steden om heen te gaan, terwijl het eerst een beetje shabby was, vooral in west waar we wonen.” Kevin: “Rotterdam is ook niet vergelijkbaar met andere steden.” Marvin: “Het is hier geen eenheidsworst.”

‘Een beetje ouwehoeren, scheppen en dingen planten’ – Marvin

Geheim plekje in het Lloydkwartier

Op de vraag waar de broers graag komen roepen ze in koor: “Het Eiland van Brienenoord; dat is echt een aanrader.” Marvin: “Ik kom ook graag in Tuin Schoonoord, in het Scheepvaartkwartier. Daar heb je echt niet het idee dat je in een grote stad bent. De Heemraadsingel is gewoon mooi om over te lopen. En bij het Lloydkwartier aan het einde is een geheim plekje: daar staan twee bankjes en kun je een beetje de haven in staren. De mooiste plek om van de zonsondergang te genieten in Rotterdam!” Kevin: “Dat heb ik ook als ik over de Erasmusbrug loop als de lichtjes aanstaan, dat doet me altijd wel goed. Het Park bij de Euromast is ook fijn. De Heemtuin bij de Kralingse Plas, dat is echt een jungle met inheemse beplanting die je verder nergens ziet. En de DakAkker bij de Schiekade, daar op het dak geven we elke maandagochtend les aan basisschoolkinderen.” Marvin: “O, en we komen graag onze moestuin op de Gordelweg! Een beetje ouwehoeren, scheppen en dingen planten.”

lees verder onder de foto>

Gebroeders Groen
Lesgeven op de DakAkker in hartje Rotterdam.

Meeuwen, bijen en spreeuwen

Over specifieke dingen die alleen in Rotterdam groeien en bloeien ten opzichte van andere steden zijn de broers duidelijk: “Op zich heb je in Rotterdam hetzelfde als in zo’n beetje alle grote steden. Er groeien hier planten die je in 90% van de steden ziet. Er zijn veel factoren die er voor zorgen dat bepaalde planten en dieren goed gedijen in steden, waar het vaak iets warmer is en er genoeg voedsel te vinden is. Een van de meest bekende voorbeelden is natuurlijk de halsbandparkiet die het in alle stadsparken goed doet.” En platanen die je overal ziet? “Die waren gewoon goedkoop en makkelijk om te planten na het bombardement.”

lees verder onder de foto>

Gebroeders Groen
Marvin (links) en Kevin Groen op het Eiland van Brienenoord.

Kevin: “Van oorsprong is Rotterdam gebouwd op een groot natuurgebied. Als je naar de haven gaat zie je daar op de een of andere manier nog veel van terug. Het is qua natuur een vrij uniek stukje in Rotterdam met industrieterreinen waar meeuwenkolonies broeden, bijzondere wilde bijen vliegen en mooie orchideeën bloeien.” Marvin: “De spreeuwenkolonie op Rotterdam Centraal is trouwens ook bijzonder en speciaal voor Rotterdam. Spreeuwen zitten ook zeker wel in andere steden, maar naar ons weten niet zo opvallend op stations!”

Rock & Roll

We spreken de broers in het Vroesenpaviljoen; midden in het park. Komen ze eigenlijk ook nog wel eens ergens anders – op plekken die níet met de natuur te maken hebben? Marvin: “Ik vind Tiki’s wel leuk.” Kevin vult aan: “Lekker rock & roll!” Marvin: “En ook bij Burgertrut en Spirit. Onbehouwen en relaxte sfeer, lekker eten en veel vega opties!”

De broers willen een groter – en vooral jonger publiek – bereiken en mensen enthousiaster maken over natuur in de stad, wij denken dat dat vast gaat lukken. “Als mensen hun omgeving meer gaan waarderen gaan ze er ook beter mee om! Dus hoe maak je de natuur sexy? Dat is wel een beetje een uitdaging.” Binnenkort starten ze met een eigen serie op de lokale zender OPEN Rotterdam. Wij kijken er naar uit!

Kevin en Marvin Groen

Lees ook:

Eiland van Brienenoord

Hoe komen de Van Brienenoordbrug en het Eiland van Brienenoord aan hun naam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Flower Burger

11 x vegan hotspots in Rotterdam

De tijd dat vegan eten voor geitenwollensokkentypes was, is allang voorbij. Voor de leken onder ons:...

6 heerlijke hotspots op de Hartmansstraat

De Hartmansstraat is zo'n straat die wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen, maar toch midd...

Meer Rotterdammers van de Week:

Matthijs van Burg

‘Je kan in Rotterdam wel fancy gaan doen, maar dat past helemaal niet’

Matthijs van Burg (36) werkt voor Humanitas en is zakelijk leider en programmeur van Verzamelgebouw ...
Michelle van Woensel

‘Er mogen wel wat meer clubs bij om uit te gaan in Rotterdam’

Haar naam is inmiddels een begrip bij liefhebbers van lekker eten in Rotterdam, haar foto’s zijn om ...
Kees de Jong

Kees: ‘Er zouden veel meer Noorderlingen naar Zuid moeten komen!’

Kees de Jong (39) woont dan wel in het Lloydkwartier, maar zijn hart ligt op Zuid. Geboren in het Ik...

adv.