Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De man achter dé Kuipfoto over klauteren op daken en lichtmasten

Door Wouter Vocke 12 maart 2019

Jeroen van Dam (40) is professioneel fotograaf en werkt bij de gemeente als stedenbouwkundige. Zo bouwt hij op die manier dus letterlijk mee aan Rotterdam! “Iedereen deed altijd een beetje minderwaardig over Rotterdam, maar ik ken zelfs een jongen uit New York die het hier helemaal te gek vindt. Dat is toch vet?”

Wij kennen Jeroen vooral van zijn Instagram-account @jeroenvandam. Als ‘urban explorer’ maakt hij over heel de wereld foto’s, en hij promoot Rotterdam ook nog eens mooi vanuit de meest bizarre plekken met de gaafste perspectieven. Bovenop de Euromast bijvoorbeeld. En misschien heb je die foto vanuit de lichtmast van de Kuip, tijdens de Klassieker (6-2), gezien? Die is dus ook van zijn hand. Jeroen is onze Rotterdammer van de Week!

Vuurwerk
“Dankzij fotografie ben ik me volledig gaan focussen op steden, zowel in het vastleggen ervan als het letterlijk bouwen eraan.” Foto: Jeroen van Dam

Wanneer begon je met foto’s maken?

“In 2014 kwam ik een paar keer achter elkaar op hele toffe plekken, dat begon eigenlijk met de open dag van de nieuwe metrotunnel in Amsterdam – de Noord/Zuidlijn. Ik had geen camera en dacht: dit is wel tof, maar wat kan ik ermee? Ik leende er één van een maatje, die net een nieuwe camera had, ik kon toen zijn oude camera gebruiken.”

En toen was je verkocht?

“Een maand later raakte ik mijn baan kwijt, het was crisis in de architectuur. Toen heb ik een half jaar zonder baan gezeten, en ja, dat is toch vaak hoe het werkt: ik had toen meer tijd. Ik kon al mijn energie in fotografie kwijt. Ik heb een eigen camera gekocht en ben voor het eerst met een instameet (een fotowandeling met instagrammers, vaak op plekken waar je normaal niet zo snel komt, red.) meegegaan. Toen wist ik: er zijn meer mensen die zo gek zijn! Later dat jaar ging ik met diezelfde vriend waar ik eerder de camera van had geleend naar Azië. Dat was haast een soort laboratorium voor fotografie, daar kon ik alles oefenen. Daar heb ik heel veel geleerd.”

© Jeroen van Dam
© Jeroen van Dam
© Jeroen van Dam
© Jeroen van Dam

Wat is de tofste plek waar je hebt gefotografeerd in Rotterdam?

“Dat zijn er wel meerdere, dat komt ook door het moment.” Jeroen kijkt naar zijn foto van de Willemsbrug, gezien vanaf de Hef. Hij twijfelt, maar besluit dan toch: “Ja, de Kuip. Dat is sowieso één van de tofste, en dat is ook echt Rotterdam. Dat zal ik nooit meer vergeten.”

Kuip
27 januari 2019 – De Kuip gezien vanuit een lichtmast, met de stad op de achtergrond. De foto is genomen vlak voordat de spelers van Feyenoord en Ajax het veld opkomen. | Foto: Jeroen van Dam

Hoe was dat, in een lichtmast?

“Bizar. Het was niet makkelijk, die trap is superkrap. En ik had een tas met al mijn cameraspullen op mijn rug, dus ik moest plat met mijn buik tegen de trap omhoog. En die lichtmast stond te zwiepen door de fans! Maar het was echt waanzinnig. Het geluid dat omhoog komt, dat gebrul. Dat is ook een reden dat ik niet met drones werk, ik wil het echt zelf meemaken en ervaren.”

Hoe kwam je daar terecht?

“Ik had contacten via mijn werk en had gevraagd of ik de Kuip kon fotograferen. ‘Ik heb wel een idee, maar dat zullen jullie vast niet leuk vinden’ zei ik. Ik wilde ook per se die lichtmast, zodat je de skyline op de achtergrond ziet. Nou, toen hoorde ik dus een paar weken niets… totdat ik ineens hoorde dat het wel kon.”

Erasmusbrug
© Jeroen van Dam

Staat er nog iets op je lijst?

“Ik heb nog een hele lijst met dingen die ik wil. Ik ben al een tijdje met de haven bezig bijvoorbeeld. Maar op één staat de top van de Erasmusbrug. Dat is echt nog een droom. Ik heb een paar lijntjes lopen – ik weet zeker dat het een keer gaat lukken.”

Is er een plek in Rotterdam waar je echt áltijd goede foto’s kan schieten?

“Dat is lastig. Een maat van me woont in de New Orleans op de Kop van Zuid – die heeft ook een waanzinnig uitzicht. En vanaf de bovenste verdieping van de David Lloyd heb je een tof uitzicht richting Hofplein en Coolsingel. Ik sport daar, dus dat scheelt. Mijn geheim? Ik zoek altijd plekken op midden in de stad, het liefst zo centraal mogelijk – maar dan wel plekken die onbekend zijn. Of plekken die wél bekend zijn anders laten zien. Rotterdam zo op de kaart zetten; dat is toch tof?” Voor een overzicht van al zijn Rotterdam-foto’s kun je op deze link klikken: #jeroen_in_rotterdam

© Jeroen van Dam
© Jeroen van Dam
© Jeroen van Dam
© Jeroen van Dam

Persoonlijk

Jeroen van Dam
Geboren: 25 juli 1978 in Gouda
Woont in: Blijdorp
Studeerde Bouwkunde in Delft, werkt als stedenbouwkundige voor de Gemeente Rotterdam en is professioneel fotograaf. Bekijk zijn werk op www.jeroenvandam.com

Lees ook:

Bonnie

Vlogger Bonnie van Boncolor: ‘Ik vind het niet erg om veel van mijn leven te delen’

Bonnie (27) vlogt er op los en is een trotse Rotterdammer. En ze is een bekende Rotterdammer! Kort s...

Olympiër Madelon: ‘Op de Meent haal ik altijd m’n bakkie’

Nicole van Heel Holland Bakt: ‘Je kunt me wakker maken voor alles met chocola’

Boswachter Henk: ‘Er wordt hier van alles gedumpt, een keer zelfs een geit’

DJ Freddie Mercure van NIKO en de Frietboutique: ‘Door Rotterdam ben ik wie ik ben’

adv.