Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit

Door Britte Kramer 3 maart 2020

Jan Blaauw (91) is Rotterdams bekendste politieman ooit. Hij begon als agent en klom op tot hoofdcommissaris in Rotterdam en korpschef in Gorinchem. Zijn zoon Hans is inspecteur in Utrecht en kleinzoon Jordy is agent in opleiding. 

Tekst: Joop van der Hor

Op 7 mei 1970 won Feyenoord de Europa Cup 1 en stond Jan vanaf het balkon van het stadhuis de uitzinnige menigte op de Coolsingel, met een eenvoudige megafoon, tot kalmte te bedaren. Alle 22 agenten die de boel die dag regelden kregen een rozet met Feyenoordembleem op hun pet, en met elkaar – dus zonder peloton ME’ers – wisten ze de boel onder controle te houden.

Hoe Rotterdams bent u?

“Ik adem Rotterdam, ik ben Rotterdammer en heb hier veertig jaar lang gewerkt. Ik kom er nog elke week op de fiets naartoe. Maar ik ben niet in Rotterdam geboren en woon er evenmin. Ik ben geboren in het Drentse veendorpje Nieuw-Buinen bij Borger en woon in Berkel en Rodenrijs, maar voel mij in elke ader en vezel een echte Rotterdammer! Ik zou echt in geen andere stad politieman willen zijn en al helemaal niet in Amsterdam, waar ze mij na de opleiding aanvankelijk naartoe wilden sturen.”

Waarom is Rotterdam zo leuk?

“Ik houd van Rotterdam, maar vooral van de mensen in die stad, omdat Rotterdammers van daden houden en het niet alleen bij woorden laten. Ik heb ze leren kennen als mensen van stavast; recht door zee, het hart op de tong. Moordmensen! Ik moest daar in het begin zeer aan wennen. Ik heb de stad, na het bombardement, in de afgelopen zeventig jaar zien veranderen van een kale vlakte in een prachtige metropool. Leuk? Wat is leuk. Om een stad kun je niet lachen – met en om die platte, nuchtere Rotterdammers wel. Rotterdam heeft een zakelijk, misschien wel wat hard uiterlijk, maar zit vol mooie, warme mensen – zowel oude als nieuwe Rotterdammers. Ik ben er trots op om deze stad en haar inwoners te hebben mogen dienen.”

Lees verder onder de foto >

Jan Blaauw Coolsingel

Wat vindt u het mooiste aan Rotterdam?

“De markt op de Binnenrotte op vrijdagochtend, met kooplui die hun waren aanprijzen in plat Rotterdams en bloemrijke buitenlandse accenten.”

En wat het lelijkst?

“De Binnenrotte als er geen markt is, vooral als het regent en waait. Wat een kale vlakte… Dan mis je het Hofpleinspoor met z’n bogen.”

Wat mist u?

“Ik mis het contact met de mensen op straat uit de tijd dat ik nog een gewone diender was. Toen liep en fietste ik dagelijks door de stad en sprak ik, ondanks mijn licht Drentse accent, Rotterdams met de Rotterdammers. We begrepen elkaar, we respecteerden elkaar. Als diender moet je beschikken over BIP’s; betrouwbaarheid, integriteit en professionaliteit. Als je één hiervan mist dan moet je maken dat je wegkomt en een ander baantje gaan zoeken. Ik fiets nog elke week vanuit Berkel naar de stad. Wel met een helm op, want als je valt, dan val je bovenop je knar. Vroeger deed ik dat samen met mijn in 1994 overleden lieve vrouw Nelly. Die mis ik natuurlijk het meest. Als ik ooit niet echt mobiel meer ben dan zal ik die wekelijkse bezoekjes echt gaan missen.”

Wat zou u verbeteren?

“Wat een moeilijke vraag. Zo op eerste gezicht niets; er is al zoveel veranderd in de afgelopen tachtig jaar. Rotterdam is een zakelijke, maar ook vriendelijke stad. Rotterdam is goed zoals het nu is. Alhoewel, de oude wijken op zowel Noord als Zuid mogen wel een flinke opknapbeurt krijgen. Niet slopen, maar echt opknappen. De mensen die daar wonen houden van hun wijk, buurt en straat. En verder moet je het gewoon laten zoals het is. Alhoewel… doe toch maar wat leuks met die saaie Binnenrotte, die kan wel een paar kilo gezelligheid gebruiken.”

Lees ook:

Columnist Monica Beek heeft het AD verlaten maar Rotterdammer blijft ze voor altijd

Ja, ze zal Rotterdam missen. En haar baan in de journalistiek ook. En Monica Beek gaat óók de Rotter...
Ben Wijnstekers

Ben Wijnstekers (Mister Feyenoord): ‘Ik denk dat ik wel héél erg fanatiek Rotterdams ben’

Ben Wijnstekers was van 1977 tot 1988 een vaste waarde in het eerste elftal van Feyenoord. 31 august...
Anton Slotboom

Anton schreef een boek over Jules Deelder: ‘Ik leef mijn leven in de geest van Jules’

Anton Slotboom is über-Spartaan en schreef meerdere boeken over 'zijn' club. Ook schreef hij de biog...
Peter Houtman

Peter Houtman speelde met Cruijff, Gullit en Van Hanegem en is nu stadionspeaker in De Kuip

Die bekende stem in de Kuip is van Peter Houtman. Elke thuiswedstrijd van Feyenoord staat Peter klaa...

adv.