Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het Kleine Heldenhuis is zó uniek, dat mensen uit Sneek er speciaal voor naar Rotterdam komen

Door Wouter Vocke 3 december 2019

In Rotterdam worden elk jaar zo’n 2000 baby’s te vroeg geboren. Natuurlijk is dat erg ingrijpend voor de kleine hummeltjes, maar voor de ouders is het minstens zo heftig. Na een (soms erg lang) ziekenhuistraject komt de echte uitdaging thuis, met veel zorgen waar je als kersverse ouder niet bij stilstaat.

Kinderarts/neonatoloog Angelique Haringsma (52) en gezinscoach Hiltje Heyman (44) vonden dat hier iets voor gedaan moest worden en richtten in 2018 Het Kleine Heldenhuis op – uniek in zijn soort. Angelique: “Wij zijn de eerste ja! En mensen weten ons steeds meer te vinden.” Omdat dit best wat meer onder de aandacht mag komen deze week niet één, maar twee Rotterdammers van de Week!

Wat doet een gezinscoach?

“Een gezinscoach biedt ondersteuning voor het hele gezin. In overleg met de ouders wordt bepaald welke begeleiding, zorg of hulp nodig is en stellen we een plan op.”

En een neonatoloog?

“Een neonatoloog is een kinderarts die gespecialiseerd is in pasgeborenen, dus ook te vroeg geboren kinderen. Alles dat onder de 37 weken geboren wordt is prematuur.”

Babymassage is één van de dingen die wordt aangeboden in het Kleine Heldenhuis.

Hoe is het allemaal begonnen?

“Het is begonnen bij Excelsior,” zegt Hiltje. “Onze zoons zaten bij elkaar in het voetbalteam, daar stonden we een beetje langs de zijlijn te schreeuwen en zo kwamen we in gesprek met elkaar. Angelique vertelde dat ze neonatoloog is en ik zei dat ik gezinscoach ben. Angelique: “In het ziekenhuis zag ik wat een impact het kan hebben voor gezinnen. Maar ik ben daar voor de zorg van het kind, heb helaas geen tijd voor het hele gezin.” Hiltje: “Toen ging er een lampje branden dat we die twee werelden samen moesten brengen. Ik kijk naar het gezin en Angelique kijkt naar het kind, maar wilde ook wat meer voor het gezin doen omdat ze heel veel signaleert.”

Wat signaleer je dan?

“Één op de drie moeders van een prematuur krijgt een vorm van een burn-out of depressie. Toen dachten we: dat moeten we eerder zien te voorkomen. Want als je eenmaal een burn-out hebt gehad is de kans op een nieuwe burn-out groter.”

Waarom is dit huis belangrijk?

Hiltje: “De kinderen krijgen vaak al een goede zorg, dat is in Nederland goed geregeld. Maar ouders – en ook de broertjes en zusjes – worden vaak vergeten. Als coach heb ik me daar al op gefocust.” Angelique: “De zorg begint pas echt op het moment dat je naar huis mag, omdat je er dan ineens alleen voorstaat en je dan ook pas verwerkt wat er allemaal is gebeurd. Juist dat stukje begeleiding misten we.” Hiltje: “Er is nooit echt veel aandacht voor wat het betekent voor ouders. Medisch, psychisch en sociaal.” Angelique: “De hoofdmoot is voor prematuren, maar in principe is iedereen welkom. We helpen bijvoorbeeld ook te kleine baby’s of huilbaby’s.”

Kleine Heldenhuis
Als je baby na geboorte een lange tijd in het ziekenhuis ligt heb je vaak geen recht meer op kraamzorg, In het Kleine Heldenhuis vind je alle specialisten onder één dak.

Komen er meer locaties?

Angelique: “Uiteindelijk wordt dat ons doel. We zijn al benaderd door ziekenhuizen in Utrecht en Den Haag. Maar we willen eerst zorgen dat dit stevig genoeg staat, pas dan kunnen we een blauwdruk maken voor andere plekken in Nederland. Ze weten ons steeds meer te vinden, op dit moment hebben we al meer dan honderd gezinnen behandeld. We hadden van de week zelfs een gezin uit Sneek! Die kwamen helemaal hierheen.”

Zijn jullie eigenlijk echte Rotterdammers?

In koor: “Ja! We zijn echt van het niet lullen maar poetsen. We wonen ook vlakbij elkaar, hier in Kralingen. Onze honden gaan ook nog eens naar dezelfde uitlaatservice.”

Waar zijn jullie trots op?

Angelique: “Op het hele huis! En als je hoort dat er een enorme last van iemands schouders is gevallen, dat zijn wel de mooie dingen.” Hiltje: “Ik kreeg een brief van een van de eerste moeders die we hielpen, zij noemde me een engel die in haar leven kwam waarna haar leven weer de goede kant op ging. Dat zijn de dingen waar je het voor doet.” Angelique: “En iedere patiënt moet huppelend de deur uit, dat is onze missie.”

Het Kleine Heldenhuis

Het Kleine Heldenhuis zit op de Oostzeedijk 32B in Kralingen. Naast de kinderarts en gezinscoach kun je hier bijvoorbeeld ook terecht bij een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en (kinder) psycholoog.

Ook vrijwilliger of vriend van het huis worden? Check dan www.hetkleineheldenhuis.nl voor meer informatie.

Lees ook:

Speelkleed

Hoe tof is dit?! Een speelkleed voor kleine Rotterdammertjes

Je truck parkeren bij de Euromast om vervolgens langs Diergaarde Blijdorp te rijden? En daarna effe ...
Feyenoord

Kleine Feyenoordfan moet ADO-mascotte zijn en daar is hij niet blij mee (filmpje)

Genieten! Dit jongetje trapt er niet in en heeft een hele duidelijke mening. Groot gelijk jongeman, ...
wouter laura geboren rotterdam

Bijzonder: Deze twee kleine Rotterdammertjes werden onverwacht in Groningen geboren

Feest op de redactie van indebuurt Rotterdam: Onze redacteur Wouter Vocke werd vader van een tweelin...

adv.