Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter de Krom over Hoek van Holland: ‘de gekke plek die bij ons hoort’

Door Britte Kramer 11 februari 2020

Peter de Krom (38) groeide op in Hoek van Holland en woont sinds vijf jaar in Rotterdam. In de Kunsthal hangt nu een overzichtstentoonstelling van zijn foto’s van Hoek van Holland. Beelden vol droge humor, die ervoor moeten zorgen dat wij Rotterdammers Hoek van Holland meer gaan omarmen als een stukje van onze stad.

Eigenlijk is deze expositie een afscheid, want Peter is inmiddels gestopt als fotograaf en richt zich nu op de herbestemming van bunkers als ecologische verblijfplaats: Cocondo. De eerste komt in Hoek van Holland.

Waarom ben je naar Rotterdam verhuisd?

“Ik was nooit zo’n Hoekenees die ervan baalde dat we bij Rotterdam hoorden. Ik zag het juist als een mogelijkheid. Een plek waar je naar de bioscoop kon, naar school kon en kon lasergamen. Als tiener wist ik al dat ik er wilde wonen. Tijdens mijn opleiding Fotografie woonde ik in Breda. Daarna verhuisde ik niet meteen naar Rotterdam – al was dat logischer geweest, omdat je sneller in de culturele sector terecht komt – maar besloot ik heel bewust terug naar Hoek van Holland te gaan. Ik wist dat ik daar niet gelukkig zou worden in de zin van ‘sociaal leuk leven’, maar dat ik er wel veel vrij werk kon maken.”

Heeft die tijd in Breda je kijk op Hoek van Holland veranderd?

“Door de kunstacademie ga je anders naar je omgeving kijken, objectiever. In die jaren besefte ik wat voor vreemde plek Hoek van Holland eigenlijk was. Dat het niet een hele duidelijke cultuur of identiteit heeft, terwijl omliggende gemeenten zoals het Westland dat wel hebben. De Hoekenezen vond ik een beetje zoekende, alsof ze zich miskend voelden door Rotterdam. Het bestuur zit dertig kilometer verderop – dat komt nergens anders voor – en de inwoners moeten overal maar in meegaan. Mensen komen en gaan er ook de hele tijd, waardoor een vreemde mix aan mensen en situaties ontstaat. Elke zomer komen er bijvoorbeeld 2.000 Rotterdammers naar het huisjeskamp. Dat maakt het dorp veranderlijk, brengt een andere sfeer, en daardoor liggen er verhalen op de loer.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Peter de Krom (@peterdekrom) op

Hoe Rotterdams voel je je?

“Wat Rotterdam zo mooi maakt is dat we niet te trots zijn, dus dat probeer ik ook niet te zijn. Ik wond me op over het idee om van Rotterdam de hoofdstad van Nederland te maken. Ik snapte het punt, maar dat moet je juist níet willen: Amsterdam is de perfecte bliksemafleider van Rotterdam. Ik ben altijd heel fanatiek over dat Rotterdam niet te populair moet worden. Ik hou er niet van als dingen populair zijn. Daarom is die lelijkheid ook zo mooi, en Hoek van Holland is daar een voorbeeld van. Dat Instagramaccount Keep Rotterdam Ugly vind ik ook mooi. Rotterdam mag trots zijn op wat het doet, maar niet te veel op wat het ís. Je moet altijd kunnen veranderen als stad en jezelf opnieuw kunnen uitvinden. Geen woorden maar daden, eigenlijk. Haha, kut… daar komt het toch altijd weer op terug.”

Hoe is het om je werk in de Kunsthal te zien?

“Het is een grote eer en de perfecte afsluiting van een periode. Ik zie het ook als een stukje erkenning van Hoek van Holland als onderdeel van Rotterdam. Eigenlijk stap je met de expositie in het gevoel van Hoek van Holland. Of: wat het bij mij teweegbrengt als ik in dat dorp ben. Het is natuurlijk heel subjectief. Het laat niet zozeer zien wat Hoek van Holland is, maar is meer een blik op hoe het kan zijn. Ik denk dat je dit soort verhalen kan blijven maken daar, omdat het alleen maar extremer zal worden. De metro rijdt straks tot het strand en de gemeente ziet ineens toeristische mogelijkheden en een verdienmodel, waardoor de gemeente meer investeert. Dat strijkt tegen de haren van de Hoekenezen in: ‘Nu ineens wel…’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Peter de Krom (@peterdekrom) op

Wat is typisch Hoek van Holland, volgens jou?

“Honderd jaar geleden, toen Hoek van Holland bij Rotterdam ging horen, werden paviljoens gebouwd aan het strand en kwamen rijkere Rotterdammers met de koets en mooie kleding. Maar het werd al heel snel een plek waar alle lagen van de bevolking kwamen en op een gegeven moment werd het platter: een heel eenzijdig aanbod aan strandtenten die mekaar beconcurreren en allemaal dezelfde boeddhabeelden hebben staan, met zo’n fontein uit het hoofd. O man, daar kan ik heel slecht tegen. Net als al die gebouwen in de vorm van schepen en containers. Het is een samenkomst van clichés. Maar wat je nu gaat zien, en dat vind ik heel positief, is dat jonge, creatieve Rotterdamse ondernemers mogelijkheden zien, waardoor er zaken als Plastic Café en Pele Surf Shack komen. Het zou mooi zijn als door die Rotterdamse lef en allure ook de publieke ruimte erop vooruit kan gaan.”

Wat vind je van de bijnaam ‘Rotterdam Beach’?

“‘Die term, dat kan gewoon niet. Je moet juist spreken over Hoek van Holland. Het zit ‘m zo erg in die naam. Het is niet alleen maar de plááts Hoek van Holland, het is letterlijk ‘de hoek van Holland’. Net als wanneer je het huis aanbezemt: alles gaat een hoek in en komt daar bij elkaar. Ik hoop dat Rotterdammers Hoek van Holland meer gaan omarmen als de gekke plek die bij hen hoort, als ook hún stukje stad. Maar wel met erkenning voor de echte Hoekenezen. Dat zijn toch zo’n 10.000 Rotterdammers die zich niet altijd Rotterdammer voelen. Het zou mooi zijn als die zich iets meer Rotterdams dan Westlands gaan voelen. Maar ze hoeven zich nou ook weer niet zo Rotterdams te gaan voelen als een Schiebroeker of Kralinger. Dat is juist de charme, dat ze zich een beetje afzetten. Een beetje als Asterix en Obelix die dapper weerstand bieden tegen Gallië, of in dit geval Rotterdam.”

De expositie ‘Hoek van Holland’ van Peter de Krom is tot en met 24 mei 2020 te zien in de Kunsthal.

Lees ook:

Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg

Waarom hoort Hoek van Holland eigenlijk bij Rotterdam?

Het ligt hemelsbreed zo'n dertig kilometer van het centrum van Rotterdam vandaan, onderweg kom je no...
Matthijs van Burg

‘Je kan in Rotterdam wel fancy gaan doen, maar dat past helemaal niet’

Matthijs van Burg (36) werkt voor Humanitas en is zakelijk leider en programmeur van Verzamelgebouw ...
Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg

Meer dan havens en stranden: Hoek van Holland is the place to be!

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...

Meer over Kunsthal ontdekken?

Kunsthal musea

Geopend10:00 - 17:00

Westzeedijk 341, Rotterdam

Bekijk meer:musea

adv.