Vet&Lazy wil een café in het oude Tropicana (met terras aan de Maas)
De Rotterdamse brouwerij Vet&Lazy heeft plannen om een eigen kroeg te openen in BlueCity, het voormalige zwemparadijs Tropicana. Met een…
Een tafel van een eik uit het Kralingse Bos of een puzzel van een populier uit het Zuiderpark: de start-up Rotterdamskrom maakt het. Drie jonge ondernemers, Jasper, Job en Niek, zorgen ervoor dat hout van afgekeurde bomen gebruikt wordt. “We verkopen de eerste circulaire vlinderdas ter wereld.”
Jasper Smit (23) komt uit een ondernemersfamilie en tijdens zijn studie Bedrijfskunde hoorde hij over betekenisvol ondernemen. Daar ging zijn hart meteen sneller van kloppen. Hij kwam in contact met Niek, die circulaire bedrijven adviseert, en Job, die als bomenverzorger voor een groenaannemer werkt. Samen bedachten ze Rotterdamskrom. “Nee, onze producten zijn niet krom, maar het hout is niet perfect.”
Regelmatig worden bomen in de stad gekapt, onder andere als ze ziek zijn. Jasper: “Een boom heeft dan bijvoorbeeld een schimmel, maar dat zit alleen aan de onderkant. De rest van het hout is nog goed genoeg om producten van te maken.” Precies dat doen ze bij Rotterdamskrom.
“We werken nauw samen met Buurman uit de Keilewerf. Zij verkopen al tien jaar planken van afgekeurde stadsbomen. Bij ons kopen klanten meteen een eindproduct, zoals een tafel, wandplank, onderzetters en binnenkort een puzzel.” Grappig feitje: in het tafelblad drukt Rotterdamskrom een NFC-chip. Zodra je je telefoon hierop legt, krijg je het bomenpaspoort te zien. “Dan weet je precies waar jouw tafel in de stad stond.”
Lees verder onder het Instagram-bericht >
Rotterdamskrom is gevestigd in BlueCity, een verzamelpand voor ondernemers binnen de circulaire economie. Het oude zwemparadijs Tropicana is de afgelopen jaren omgetoverd tot een ministad aan de Maas. Rotterzwam begon hier met het kweken van paddenstoelen op koffiedik, bij restaurant Aloha eet je low waste gerechten en Vet&Lazy brouwt bier in de kelder van het bijzondere pand. Jasper: “Het is tof om hier met gelijkgestemden te werken. We inspireren elkaar en vertellen het ook als iets juist even niet zo lekker gaat.”
De eerste samenwerking binnen het pand heeft hij al: een vlinderdas van stadshout en mangoleer. “Het bedrijf Fruitleather maakt leer van fruitresten. Met de overblijfselen van hun productie hebben we de bandjes de vlinderdassen gemaakt. De strikjes zijn ook van resthout van onze productie gemaakt.”
Jasper is gepassioneerd over circulair ondernemen en vindt dat dingen anders moeten. “We moeten nadenken over de toekomst van onze planeet. Als jonge generatie kunnen we ouderen beïnvloeden.” Daarmee begint hij dichtbij huis, want zijn moeder is al vegetarisch gaan eten en elektrisch gaan rijden.
Ook met zijn vader, die een eigen spellenbedrijf heeft, gaat hij het gesprek aan. “We ontwikkelen nu een puzzel van afgedankte Rotterdamse populieren. Daarvoor denken we samen na over een duurzaam maakproces. Zo maken we een kistje van stadshout dat in winkels komt te staan. Daarin liggen de puzzels die verpakt worden in linnen zakjes. Zo kan het ook!”
In onze gids
Populaire rubrieken