De Boswachtert Natascha tipt: ‘Aan de noordrand van Rotterdam liggen mooie wandelgebieden’

RvdW Natascha (2) boswachter
Foto: indebuurt Rotterdam

Natascha Hokke werkt al tien jaar voor Natuurmonumenten in Rotterdam en de omgeving. Door haa werk heeft ze veel geleerd over de wereld om ons heen. “Ik zie dingen in de natuur die ik eerst helemaal niet wist. Er gebeurt zoveel moois in je eigen omgeving, daarvoor hoef je niet naar Costa Rica!” Natascha deelt haar avonturen in de buitenlucht op het Instagramaccount @deboswachtert.

Natuurmonumenten is op 18 februari gestart met het grote droomproject ‘Rotterdam de boer op!’. Samen met 18 partners willen ze ervoor zorgen dat Rotterdammers meer eerlijk geproduceerd eten en drinken uit de regio kopen. Hiervoor hebben ze een bijdrage van vijf miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij gekregen.

Wat gaan jullie doen met ‘Rotterdam de boer op’?

“Eigenlijk staan er bij het project drie punten centraal. Allereerst willen we dat Rotterdammers meer lokaal en met hart voor de natuur geproduceerd eten op hun bord hebben. Daarnaast gaan we boeren op het platteland rondom Rotterdam die natuurinclusief willen worden, helpen om deze stap te zetten. Dat zorgt voor meer biodiversiteit. En dat is hard nodig, want de biodiversiteit in ons land is zeventien procent van wat ooit was. We streven met ‘Rotterdam de boer op!’ naar een korte keten: de weg van de boer naar het bord wordt kleiner. Boeren verdienen een eerlijke prijs voor een goed product, gemaakt met respect voor natuur en landschap.”

Lees verder onder de foto >

Hoe pakken jullie het aan?

“Het is heel bijzonder dat we met negentien partijen samenwerken die allemaal iets bijdragen in het proces. Bijvoorbeeld Rechtstreex en de Rotterdamse Oogst, die al jaren producten uit de regio verkopen in de stad. Maar ook grote organisaties zoals Rabobank en en FrieslandCampina maken deel uit van de coalitie. We willen het makkelijker maken voor Rotterdammers om eerlijk voedsel uit de regio te kopen, door het op meer plekken in de stad aan te bieden. Ook voor boeren moet het haalbaar worden om op een natuurvriendelijke manier te gaan produceren; een duurzaam en toekomstbestendig boerenbedrijf runnen is een hele uitdaging. We moeten het met elkaar doen.”

Wat kunnen Rotterdammers bijdragen aan jullie doel?

“Vaak vul je gedachteloos je winkelmandje in de supermarkt; waar je dan niet aan denkt is dat je met die boodschappen zoveel invloed hebt op je omgeving. Maak bijvoorbeeld eens een fietstocht langs boeren in regio van Rotterdam. Veel van hen hebben een eigen boerderijwinkel waar je producten van het land kunt kopen. Zo shop je lokaal je avondeten bij elkaar. Logisch dat dit niet iedere week lukt, maar het geeft je wel weer meer gevoel en verbinding met het platteland om je heen.”

“Onze samenwerkingspartners als Rechtstreex en Rotterdamse Oogst hebben hun verkoop het afgelopen coronajaar zien verdubbelen. Dit geeft wel aan dat we steeds meer zien hoe belangrijk onze directe omgeving is. Hetzelfde merk je natuurlijk aan de enorme drukte in bijvoorbeeld het Kralingse Bos; dit is voor Rotterdammers de natuur waar ze – juist nu – zoveel behoefte aan hebben. Maar er zijn nog veel meer mooie plekken rondom de stad, dus ga ook eens ergens anders op ontdekking!”

Lees verder onder de foto >

Welke tips heb je om de omgeving van de stad meer te ontdekken?

“Samen met Gemeente Rotterdam werkt Natuurmonumenten aan de noordrand van Rotterdam aan een nieuw natuur- en recreatiegebied. Voor veel Rotterdammers is Zestienhoven een soort onbewuste, mentale drempel, maar net na het vliegveld vind je zulke mooie gebieden. We noemen dit het Rotterdams platteland en daar ben je echt zo. Stap eens uit bij metrohalte Rodenrijs en loop vijf minuten naar de Zuidpolder: dat is echt prachtig. Langs het Polderpad staat in het voorjaar een lint van polderbloemen.”

“Ook Belevenisboerderij Schieveen is een pareltje. Deze plek is nu helaas gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar zodra het weer kan, zou ik hier echt naartoe gaan. Zeker met kinderen is dit een fantastisch plek om het boerenleven te herontdekken. Er is ook Speelnatuur van OERRR waar je lekker in de modder kunt banjeren. Op onze website hebben we een heleboel routes, zowel voor wandelen als fietsen of skaten, waarmee je nog zoveel kunt ontdekken rondom Rotterdam.”

Woon je zelf in de natuur of juist in de stad?

“Ik woonde tot twee maanden geleden nog in het Kleiwegkwartier, maar ik moest helaas mijn huis verlaten, omdat het huurcontract niet werd verlengd. Zoals veel mensen zullen herkennen, is het lastig om een huis te vinden. Ik woon nu tijdelijk in Nootdorp, maar ik mis Rotterdam enorm. Gelukkig ben ik er nog een aantal keer per week en ik wil zodra het kan terug verhuizen.”

“Ik heb het voorrecht dat ik vaak buiten kan zijn voor mijn werk. Als ik in de poldergebieden rondom Rotterdam sta en ik zie de skyline in de verte, dan ben ik echt trots. Ik zoek in de stad graag de rust op, zoals in het Melanchtonpark of langs de Rotte. Maar ik houd ook echt van de stadse drukte; een bezoekje aan het Boijmans als dat weer kan en een koud biertje drinken op het terras.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Rotterdammer van de Week

Ga naar “Vloggende verloskundige Djanifa: ‘Soms heb ik amper tijd om mijn handschoenen aan te doen’”

Vloggende verloskundige Djanifa: ‘Soms heb ik amper tijd om mijn handschoenen aan te doen’

Djanifa da Conceicao
Ga naar “Daklozen, rocksterren en Aboutaleb: iedereen haalt een broodje bij Hans Worst”

Daklozen, rocksterren en Aboutaleb: iedereen haalt een broodje bij Hans Worst

Hans Worst
Ga naar “Vroeger vond Nina Rotterdam lelijk; nu schrijft ze reisgidsen over de stad”

Vroeger vond Nina Rotterdam lelijk; nu schrijft ze reisgidsen over de stad

Nina Swaep time to momo RvdW

In onze gids

Ga naar “Lil Delfshaven”

Lil Delfshaven

 • Havenstraat 6
 • Koffiebars
 • 13:00 - 17:00
Lil Delfshaven insidertip

Nu geopend

Ga naar “Macho Mama”

Macho Mama

 • Willem Ruyslaan 18
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00
macho mama rotterdam

Nu geopend

Ga naar “Mecca”

Mecca

 • Noordsingel 39
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 18:00
mecca rotterdam

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Rijlessen bij Rijschool Virean”

Rijlessen bij Rijschool Virean

 • Geldig t/m 31 juli 2021
Rijschool Virean
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Verse pasta en pastasauzen van € 3,98 voor € 1,99”

AH Verse pasta en pastasauzen van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Alle AH Biologische kaas of zuivel van € 1,05 voor € 0,79”

Alle AH Biologische kaas of zuivel van € 1,05 voor € 0,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Junior Account Manager ‘spellen op maat’”

Junior Account Manager ‘spellen op maat’

 • Identity Games
 • Fulltime
Identity Games vacature Rotterdam Junior Account Manager

Topper

Ga naar “Stafmedewerker AD”

Stafmedewerker AD

 • DPG Media
 • Fulltime
Central Post
Ga naar “Administratief medewerker Rotterdam”

Administratief medewerker Rotterdam

 • RAAAK Personeel
 • Parttime
Ga naar “Douane Declarant”

Douane Declarant

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sociaal Beheerder Huis van de Wijk/Wijkmakelaar 36 u/w, Rotterdam PIT 010”

Sociaal Beheerder Huis van de Wijk/Wijkmakelaar 36 u/w, Rotterdam PIT 010

 • B&A Civic B.V.
 • Fulltime/Parttime