Gerda organiseert de Rotterdamse Oogstmarkt: ‘We zijn één grote familie’
De Rotterdamse Oogstmarkt is het afgelopen jaar uitgegroeid tot de weekendactiviteit van Rotterdammers. Iedere zaterdag koop je op het Noordplein…
Geef hem zijn hotdogkar en goede muziek. Dan is Hans Worst (a.k.a Hans Bode) de gelukkigste man van Rotterdam. Zijn passie voor kokkerellen proef je terug in zijn broodje ‘RotDog’, braadworsten en unieke hotdogs. Rocksterren, Feyenoorders en de man met de daklozenkrant; iedereen haalt een broodje bij Hans. Met worst. “Wortels ga ik niet aan beginnen.”
“Ik sta sinds 2002 met mijn Hans Worst-kar op de Coolsingel, maar de liefde voor koken is er van kinds af aan. Vroeger dook ik al de keukenkastjes in om iets lekkers in elkaar te flansen. Toch was het wel een zoektocht: wat ga je met je leven doen? Ik wist het nooit. Uiteindelijk kwam ik terug bij het kokkerellen. En ik wilde iets voor mezelf opbouwen. Laagdrempelig en op straat. Ik vond Rotterdam nog best clean, dus dat moest even anders. Toen kwam het idee van een Amerikaanse hotdogkar. Ik heb er eentje uit Miami laten overkomen, dus eigenlijk is dit allemaal The American Dream. Mijn eigen Manhattan aan de Maas.”
“Omdat je er eindeloos mee uit de voeten kunt. Biersaus, andijvie, gemarineerde avocado of truffelmayonaise. Het variëren vind ik te gek. Iedereen kan thuis een hotdog maken, maar ik stop er een beetje magie in. Mijn liefde voor de buitenlandse pot vind je ook terug in mijn broodjes. Surinaams, Turks, Hindoestaans; het kan allemaal.
Lees verder onder foto’s >
Ook heeft de hotdog echt iets stads. Ik hou van Rotterdam vanwege de dynamiek en het eigenwijze. Hier ligt niks voor 100 jaar vast. Mijn kar moest letterlijk verhuizen vanwege de verbouwing van de Coolsingel! Rotterdam is altijd aan het veranderen. Precies hoe ik ook ben. Als je denkt dat je hét broodje gevonden hebt, moet het toch weer anders. Want als je niks te klagen hebt, dan sta je stil.”
“Mijn echte lijfspreuk is: be real. Als je gewoon bent wie je bent, dan is dat goed genoeg. Zo voed ik mijn kinderen ook op, want dat is belangrijk. No nonsense. Dat zie je ook terug in mijn broodjes. Ik werk uitsluitend met 100% biologische worsten. Lekker én verantwoord. Je hoeft niks te verbloemen, want je valt toch door de mand. En wat hou je dan nog over?”
“Ik probeer het een beetje af te bouwen, want het blijft natuurlijk een snack. Maar ja, je moet wel testen of alles door de APK-keuring kan. Mijn favoriete broodje? Lastig, ik maak alleen maar favorieten. Het ligt eraan hoe de wind waait en welk seizoen het is. Maar als ik echt moet kiezen sowieso de ‘RotDog’. Die is het meest uniek. Met een zelfontwikkeld worstje, gewikkeld in bacon, met cheddar én mijn eigen black beer sauce. Niet normaal lekker.”
“Eigenlijk altijd. Rond brunchtijd met mosterd en ketchup. En na drieën met alles erop en eraan. Hoewel sommige mensen al om 11.00 uur een hotdog met chili en gehakt willen! Dat mag natuurlijk ook. Tijdens Lowlands staan ze vaak om 8.30 uur al te vragen naar een ‘RotDog’. Het meest bizarre moment was met mijn kraampje op de kade tijdens de komst van het Queen Mary-schip. Ik dacht: mensen gaan aan de koffie en met een beetje mazzel verkoop ik wat broodjes. Maar om 6.00 uur stond iedereen al aan de hotdogs. Hatsikidee.”
Lees verder onder foto’s >
“Zeker weten. Ik heb twee grote passies: kokkerellen en muziek. Dus werken op muziekfestivals vind ik echt tof. Er komen dan ook regelmatig artiesten een hotdog halen. Heb je opeens een rockster voor je kraam staan! Ja, ik heb al aardig wat mensen voorbij zien komen. Burgemeester Aboutaleb is zelfs al een paar keer langs geweest. Maar ook de lokale evenementen zijn te gek. Koningsdag, Zomercarnaval, de Marathon Rotterdam. Daar kan ik echt naartoe leven. Stapels brood, koelboxen, de hele ***zooi. Alles gaat schoon op. Bijzondere dagen in Rotterdam. Ik hou ervan.”
“Vijftien jaar geleden heb ik een keer vegetarisch geprobeerd in de Now&Wow: wortels op een broodje in plaats van vlees. Niemand wilde dat, dus heb ik alles moeten weggooien. Als je geen vlees eet moet je eigenlijk gewoon geen hotdog bestellen. Maar tegenwoordig krijg ik de vraag steeds vaker, dus ik zal er uiteindelijk niet aan ontkomen. Ik vind de vegetarische varianten alleen nog niet zo nice. Dus ik ben op zoek. Want als ik een vega broodje ga verkopen, dan moet die wel echt lekker zijn.”
In onze gids
Populaire rubrieken