Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Corleone: van ‘Feyenoord-hooliganrapper’ naar The Voice of Holland

Door Britte Kramer 28 januari 2020

Cor Verdoes (29) werd in één klap een bekende Nederlander. Toch zul je zijn naam waarschijnlijk niet kennen. Hij doet namelijk onder zijn artiestennaam Corleone mee aan The Voice of Holland. Vooral met de rapbattle die hij won imponeerde hij de twee miljoen kijkers én de jury.

Maar onze Rotterdammer van de Week doet meer. Hij werkt in de haven, geeft betekenisvolle hiphopworkshops op scholen en binnenkort komt zijn cd Querencia uit. Cor groeide op in Overschie, woonde wat jaren in Spijkenisse en vervolgens in Rotterdam-Noord. Pas verhuisde hij naar Dordrecht, maar daar heeft hij een goede verklaring voor…

Het lijkt wel of het tegenwoordig extra benadrukt wordt als mensen op tv uit Rotterdam komen.

“Ja, er is ineens een omslag. Mensen vinden dat rauwe en directe heel tof. Rotterdam is hip en dat wordt heel erg benadrukt. Bij een vriend van me, die bij First Dates aan zijn date vroeg of ze voor Feyenoord was, en ook bij The Voice. In mijn geval werkt het heel positief. Iedereen uit de stad kent mij nu als ‘die Rotterdammer’ en ik vind het mooi om Rotterdam te mogen representeren op deze manier. Toch wel iets om trots op te zijn. Het is nu ook hip om hier te wonen. Alles wordt helemaal opgeknapt en ingericht.”

En daar ben je nu zelf de dupe van?

“Haha, zo had ik er nog niet over nagedacht, maar daardoor zit ik nu inderdaad in Dordrecht… Ik moest mijn huis uit en snel iets anders vinden. Dat lukte niet in Rotterdam.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Corleone 🦴 (@cor.leone01) op

Wat betekent Rotterdam voor jou?

“Er is geen plek als hier. Rotterdam is niet te vergelijken met andere steden, echt niet. Als ik door de stad loop kijk ik altijd omhoog, naar de gebouwen. Ik vind ze mooi. Ik houd van die griminess – en van de ambiance van de geluiden. Daar ben ik altijd mee bezig, het is een soort tic. Met mijn ogen dicht kan ik geluid bijna zien. Ik ben echt een audiofiel, om het zo maar even te noemen.”

Waar kom je graag?

“De mooiste plekken zijn voor mij toch die aan het water. Het is een bepaalde rust die daar heerst, terwijl de stad dag en nacht leeft. Het is nooit stil. Bij de Wilhelminakade vind ik het heel erg mooi. En bij de Kuip. Het stadion. Hoe ze ligt, en dan de lampen… Dat is gewoon een heel mooi aanzicht. Uitgaan doe ik zelden. Ik drink sinds een klein halfjaar niet meer en het resoneert een stuk minder als je niet in dezelfde flow bent als de rest. Daarnaast heb ik het gewoon veel te druk.”

Hoe combineer je de haven en de muziek?

“Ik heb net afgesproken om minder in de haven te gaan werken: van soms vijftig, naar nu maximaal dertig uur per week. Ik geef namelijk ook workshops op scholen en wil dat ook in jeugdgevangenissen gaan doen: hiphop met een stukje voorlichting over seks, drugs en alcohol. Er zijn een hele hoop ouders die zich druk maken om hun kindjes en scholen spelen daarop in. Er komt steeds meer ruimte voor die dialoog met kids. Via hiphop gaat dat spelenderwijs, doorbreek je een barrière en wordt het ineens een stuk makkelijker voor ze om dingen te vertellen.”

Lees verder onder de foto >

Corleone workshop basisschool hiphop
Cor tijdens een hiphopworkshop op een basisschool (waar hij uiteraard andere onderwerpen behandelt)

Waarom is dat zo belangrijk voor je?

“Ik merk dat je bij die kinderen echt het verschil kan maken. Mensen denken dat ze tijdens hun middelbareschoolperiode onbereikbaar en onhandelbaar zijn, maar dat is júist het moment om ze te triggeren. We laten ze een beroepskeuze maken voor de rest van hun leven, maar zijn niet van mening dat ze in staat zijn om goed voor zichzelf na te denken…. Er wordt ook niet goed geluisterd naar kinderen. Ik denk dat daar heel veel te halen valt. Door ze te raken stuur je ze onbewust toch in een goede richting. Bij mij is dat nooit gebeurd: ik moest zelf heel hard vallen en weer opstaan, elke keer. Als ik kan zeggen: ‘Hee, pas op voor die kuil’, dan is het mooi meegenomen als in ieder geval ééntje uit zo’n klas niet in die kuil valt.”

Vertel eens over die artiestennaam: Corleone.

“Cor is mijn eigen naam. Het betekent ‘hart’ of ‘kern’. Leone is ‘leeuw’. Dus: hart van een leeuw, survivor. Hiervoor was mijn artiestennaam Bizzy Blaze, maar ik had daarmee de stempel dat ik een hooliganrapper was. Ik heb veel mooie dingen gedaan voor Feyenoord hoor. Rood Wit, een nummer dat ik maakte, is viral gegaan en ik heb in de Kuip opgetreden tijdens de bekerfinale. Maar ik was toe aan een volgende stap, wilde mezelf opnieuw uitvinden: zangles nemen en kijken wat dat me zou brengen. Op mijn doelenlijst stond: op een podium zingen. Na drie maanden werd ik benaderd door The Voice. Ik dacht: ik ga het mezelf niet makkelijk maken… dan gaan we wel gelijk zingen! En wat is nou een beter podium dan dat miljoenenpubliek?”

Hoe heb je je Blind Audition ervaren?

“Het was een hele overwinning. Ik was ongekend zenuwachtig, en toch ging ik door naar The Battles. Ik heb alles op alles gezet om dat te nailen. Het is precies zo gegaan als ik hoopte en dat heeft ongelooflijk veel impact gehad. Wow, wéér een ronde verder, en ook nog eens in mijn eigen vaarwater. Het was gewoon een cadeautje, en alles vanaf hier is winst. Vanaf hier is alles een toegift. Mooi. Écht mooi.”

Wat is jouw doel met The Voice?

“Tegenwoordig gaat het in de hiphop meer om kwantiteit dan om kwaliteit. Het gaat steeds minder om het verhaal dat verteld wordt. Ik heb juist altijd muziek gemaakt om mijn hart te luchten. Ik was heel ad rem en welbespraakt, maar vond het moeilijk om over mijn gevoel te praten. Dat lukte wel in de muziek. De Beastie Boys en Eminem waren mijn grote voorbeelden, dus dat pad ben ik ook gaan volgen. Ik zie hiphop als kunstvorm die vertegenwoordigd mag worden, en tijdens The Battles is dat perfect gelukt. Ik probeer mensen vooral iets mee te geven. Je kan mensen triggeren om positiever in het leven te staan, net even dat kleine vonkje zijn op het moment dat iemand het niet meer ziet zitten.”

Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

“Een hoop bekendheid, en respect toch ook wel. Vanuit de hiphopgemeenschap werd er heel positief gereageerd op het feit dat iemand de cultuur vertegenwoordigt, iemand die geen culture vulture – cultuurbarbaar – is. ‘Dit is wat hiphop-Nederland nodig had’, heb ik veel gehoord. Dat zijn woorden die wel binnenkomen bij iemand die echt leeft voor het ambacht en de cultuur. Dat is een eer. Ik doe het vanuit liefde voor de muziek. Als ik het voor het geld zou doen had het op een andere manier veel sneller gekund, maar dan ben je een leeuw uit de jungle die in het circus moet werken. Die één keer per dag zijn kooi uit mag, wat kunstjes doet en zijn kooi weer in moet. Nu mag ik gewoon in de jungle blijven spelen.”

Wat kunnen we van je verwachten, de komende tijd?

“Ik heb een cd klaarliggen, Querencia, die voor de zomer uitkomt. Op het moment dat een stier in de hoek gedreven is, raakt hij in de staat van ‘querencia’. In die staat is hij het moeilijkst te doden, en zo goed als onoverwinnelijk. Het betekent ook: de plek waar je je het meest thuis voelt. In de hiphopscene ben ik het meeste thuis, en ik ben momenteel – in mijn hoofd – in een staat van bijna onoverwinnelijk zijn. Daarnaast heb ik een paar projecten lopen met andere Rotterdamse artiesten. Voor mij zou het heel nice zijn om een gevestigde naam in de hiphopscene te worden. Veel van de gerespecteerde artiesten zijn inmiddels een dagje ouder, en er moet toch íemand het stokje overnemen en het vuur dragen. Ik heb wel het gevoel dat ik dat zou kunnen zijn, dus ik hoop dat ik op die manier door mensen geaccepteerd word.”

Vrijdag 31 januari is Corleone weer te zien, tijdens The Knockouts bij The Voice of Holland, vanaf 20.30 uur op RTL4. Wil je hem boeken voor een optreden of een rap-, schrijf- of spoken word-workshop? Mail dan naar corl[email protected].

Lees ook:

Corleone The Voice of Holland

Rotterdamse ‘pitbull’ Corleone zorgt voor unieke momenten bij The Voice of Holland

Wowowow!!! Met drie uitroeptekens, jazeker. Wat vét, die battle die Ali B organiseerde tussen drie v...
Bobby Jacques gabber aussies

Aussieverzamelaar Bobby Jacques over zijn liefde voor de gabberscene

Bobby Jacques (40) verzamelt Australians. Je weet wel: die gabbertrainingspakken. In zijn schatkamer...

Moet je zien: deze Rotterdammer windt er geen doekjes om in het tv-programma First Dates

Het tv-programma First Dates is altijd heerlijke televisie. Af en toe een tikkeltje ongemakkelijk, w...
Nishelsea The Voice Kids (2)

Nishelsea van The Voice Kids vertelt: zó is het om mee te doen

De 12-jarige Nishelsea deed dit jaar mee aan The Voice Kids, en daar mogen we als mede-Rotterdammers...

adv.