Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Celien kookt voor iedereen die aanklopt: ‘Ik geef het eten door mijn keukenraampje’

Door De Havenloods 2 juni 2020

Celien Anches (55) groeide op in een klein dorpje in Suriname. Na de staatsgreep in 1980 vond haar vader dat zijn vijftienjarige dochter maar beter ergens anders heen kon gaan. Ze vertrok naar Rotterdam en ging in de Eendrachtsstraat wonen, bij haar zus. Celiens leven staat in het teken van zorgen. Met een baan in de verslaafdenzorg, en daarbuiten (onder de naam ‘GlamMa’) vooral voor kinderen. En dan niet alleen haar eigen acht – “bijna negen” – kleinkinderen: “Alle kinderen zijn me even lief.”

Interview: Emile van de Velde

Haar huis aan de Vierambachtsstraat, waar ze woont met haar vriend, staat regelmatig vol met spullen voor mensen die het financieel wat lastiger hebben. Ze zamelt bijvoorbeeld schooltassen in, of jassen. En iedere avond kookt ze, voor iedereen die maar aanklopt. “Mensen die dakloos zijn, of geen geld hebben. Iedereen kan bij me langskomen. Ik geef het eten door mijn keukenraampje.”

Kun je zo goed koken?

“Volgens mijn cliënten wel. Altijd als ik iemand op straat tegenkom waar ik mee gewerkt heb, beginnen ze over eten. Mensen met een verslaving zorgen niet altijd goed voor zichzelf. Vorige week zag ik dat een jongen aan het vermageren was. ‘Wat vind je lekker?’, vroeg ik. ‘Lasagne.’ Dus dat heb ik gemaakt. Bij de mensen met wie ik werk weet je vaak wel dat het niet meer goedkomt, maar dat betekent niet dat we ze geen goed leven kunnen geven. En gezond eten.”

Wat was het eerste dat je zag van Rotterdam?

“Het Centraal Station, waar mijn zus me van de bus haalde toen ik vijftien was. Alles was zo groot! En zo mooi! Ik kon niet geloven dat het echt was. Rotterdam leek toen net een sprookje voor me.”

Het wennen ging lastig. Ze verdwaalde (“Ik wist niet dat lijn 5 twee kanten op ging, ik moest huilend de weg naar huis vragen.”). En ze had het koud. Toen het gesneeuwd had, geloofde ze niet wat ze zag. “Ik dacht: wat is dit voor een raar land? Er valt ijs uit de lucht! Ik vertikte het om naar buiten te gaan. Nou ja, uiteindelijk moest ik natuurlijk wel naar school. Thuis zat ik zó dicht bij de kachel dat ik mezelf brandde. Ik heb het wondje nog steeds.”

Na twee jaar miste Celien haar vrienden zó erg dat ze terug ging naar Suriname, maar inmiddels waren al haar geliefden daar weg. Een jaar later kwam ze terug naar Rotterdam. Nu voorgoed. “En nu moest ik ook gaan werken. In de zorg natuurlijk, als verpleegster. Later ben ik overgestapt naar verslavingszorg. Ik heb de tijd van Perron Nul nog meegemaakt, en de Keileweg. Ik was nog jong, maar ze luisterden wel hoor, ik ben altijd streng maar rechtvaardig geweest.”

En alle andere soorten zorg dus?

“Ja, ook in m’n privéleven. Ik wil nu stay safe-pakketten maken voor de kinderen, dat ze straks in de zomer leuke dingen te doen hebben. Niemand kan natuurlijk weg, vanwege het coronavirus. In de dozen komen potloden, spelletjes, knikkers; dat soort dingen. Doneren kan via [email protected].”

Heb je nog wel tijd om van Rotterdam te genieten?

“Als ik ’s ochtends naar mijn werk fiets – over de Beukelsdijk, het Weena, langs het station – zie ik de zon opkomen bij de fontein. Dát moment vind ik het allermooiste aan de stad! Dan stop ik ook even. Ik stap vaker af, om te kijken wat er nou ineens weer voor nieuw gebouw staat. Het gaat zo snel hier, Rotterdam blijft maar veranderen!”

En jij? Welke kant wil jij op?

“Ik wil van GlamMa een stichting maken, met een eigen pandje. Dat is mijn allergrootste wens. Er is vast ergens wel een lieve Rotterdammer die me daarmee kan helpen. GlamMa moet bekender worden. Zodat ik nóg meer kan zorgen voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Die mogen we niet uit het oog verliezen.”

Lees ook:

Kris de Leeuw

Van donkere club naar ouderwetse ijsfiets: de horeca-avonturen van Kristian de Leeuw

Kristian de Leeuw (37) kennen we als de man achter Bar, Poing, Sjatzi, Tandoor16, de feesten van de ...
Herman Hell

Horecaondernemer Herman Hell: ‘We willen de Witte de Withstraat autovrij maken’

Ja, er zijn grote zorgen in de wereld waarin Herman Hell (44) al vanaf zijn achttiende rondloopt. Ie...
Koos en Tony Voorrips Crooswijk

Koos en Tony Voorrips zijn al bijna 80 jaar verliefd: op elkaar én op Crooswijk

De Crooswijkse buurkinderen Koos en Tony Voorrips waren op hun vijfde al ‘vriendje en vriendinnetje’...

adv.