Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brendo: ‘Ik denk dat veel steden een voorbeeld aan Rotterdam kunnen nemen qua veiligheid’

Door Britte Kramer 11 september 2018

Brendo Festen (35) woont in Noord, samen met zijn vriendin Judith en hun dochter Mimi. Met compagnon Robert organiseert hij onder meer CuliNESSE, de Kookgoot, Chinees Nieuwjaar, Tafel op Zuid en RotterdamseKost (21, 22 en 23 september). Tussen de voorbereidingen door beantwoordt deze Rotterdammer van de Week onze vragen.

Waarom Noord?

“Ik ben een beetje de hoer van de stad, haha; ik heb op veel verschillende plekken gewoond en dat vind ik ook leuk. Rotterdam heeft zo veel gezichten! Noord is op een positieve manier aan het ontwikkelen, met het Noordplein, de Zaagmolenkade, Bierbrouwerij Noordt, leuke galerietjes en kunstenaars. Maar Crooswijk heeft ook echt mijn hart gestolen, ondanks alle doodsbedreigingen die ik er kreeg. De ene dag stond er met stift ‘HOMO’ op m’n deur geschreven – ik heb lang haar, zie er misschien een beetje anders uit – en de andere dag werd ik door die moeder uitgenodigd om thee te drinken. Op het Wijnhaveneiland zag ik bootjes met bubbelbaden vanuit m’n raam en dacht ik: what the f*ck, dit is óók Rotterdam. Geen enkele Rotterdammer kent het, maar toeristen weten het allemaal te vinden. En Delfshaven heeft dan weer dat ouwe Amsterd – eh, Delftgevoel.”

Brendo Festen
De liefde voor eten zat er al vroeg in

Wat maakt Rotterdam jouw stad?

“Ik vind het grappig dat Rotterdam lelijk is, zoals de Koopgoot en de Lijnbaan met al dat beton, maar dat het op de een of andere manier toch allemaal wel klopt. Ken je die brug met grote leeuwen erop, die verbintenis tussen het Wijnhaveneiland en de Blaak? Ik heb ook op het Wijnhaveneiland gewoond. Dan loop je ‘s avonds door de stad en als je dan thuiskomt en je ziet zo’n ouderwetse, uitgelichte leeuwenkop met daarachter The Red Apple en The Muse die gebouwd werd; echt te gek. En als je dan effe stilstaat en goed kijkt denk je: wie onderhoudt dit, met dat goud enzo?”

Waar staat Rotterdam op festivalgebied?

“Ik denk dat Rotterdam wel vooruitstrevend is in de evenementenwereld. We hebben heel veel: kleinschalig, grootschalig, bekend, onbekend, en het is aan de bezoekers zelf: wat er mist, dat komt er. Net zoals het gat van reggae nu opgevuld is. Wij zijn inmiddels een serieus productiebedrijf, maar er wordt ook veel georganiseerd op burgerinitiatief. Iedereen steekt z’n nek uit. Vaak levert het qua geld niks op, maar het is mooi om te zien dat zulke initiatieven toch worden geïnitieerd. Qua veiligheid is Rotterdam vooruitstrevend ten opzichte van andere steden. Sinds Aboutaleb Rotterdam begeleidt wordt door directie veiligheid het vergunningstraject scherp begeleid en geadviseerd. Dat is goed en fijn; ik denk dat heel veel steden daar nog een voorbeeld aan kunnen nemen.”

RotterdamseKost
Brendo op RotterdamseKost, met compagnon Robert en Ellen Scholtens

Hoe kwam je erbij om foodfestivals te gaan organiseren?

“Tien jaar geleden, meteen na onze studie zijn Robert en ik gestart met ons evenementenbureau. Onze eerste eigen productie was CuliNESSE, omdat er in de regio Zevenhuizerplas geen reet te beleven was voor onze leeftijdgenoten. We wilden gewoon een goed biertje, wijntje, eten en leuke artiesten. Ook voor RotterdamseKost hebben we dit jaar een toffe line-up, met The Kik & Friends, Douwe Bob en Anitaatje Meijer. Twee jaar geleden hadden we haar en Lee Towers samen; een unicum natuurlijk. Daaromheen Joris Lutz, Convoi Exceptional, vrouwen die in tijgerpakjes a capella liedjes zingen en veel andere gekkigheid.”

Wat maakt RotterdamseKost anders dan andere festivals?

“Met RotterdamseKost willen we restaurants een platform geven. Het is een eerbetoon aan Rotterdamse horecaklassiekers, zoals De Ballentent en Hotel New York, maar ook Restaurant Fred** en Three, het nieuwe restaurant van de oprichter van de Baja: Robin Bravenboer. We proberen een dwarsdoorsnee van de stad te maken. Daarom hebben we bijvoorbeeld De Beren ook. Sommige mensen vinden dat misschien lastig, van ‘WTF, ik kom bij een culinair evenement!’ Maar je hóeft het niet te eten. Je kan een sterrengerechtje nemen, maar ook bier en een bitterbal en Anita Meijertje kijken. En op zaterdag en zondag kan je je kinderen meenemen. Als je dat wil.”

Brendo Festen Mimi
Brendo met dochter Mimi

Pssstt: hou indebuurt Rotterdam goed in de gaten, want binnenkort gaan wij héél veel kaartjes weggeven voor RotterdamseKost!

adv.