Boswachter Henk: ‘Er wordt hier van alles gedumpt, een keer zelfs een geit’

Door Wouter Vocke 12 februari 2019

Henk Suurbach (57) is boswachter in het Kralingse Bos. Hij was laatst nog te zien in het nieuws toen er voor het eerst in 20 jaar weer een eekhoorn opdook in het bos – die er dus ook niet bleek thuis te horen. Eind goed al goed: de exotische eekhoorn mocht tóch blijven in het geliefde Rotterdamse stadspark.

Of zoiets vaker voorkomt? Henk “Er is zelfs een keer een geit gedumpt! En hanen, witte ratten, vechthonden… Ja, je hebt leuke dingen en minder leuke dingen.” Omdat wij altijd al eens willen weten wat de boswachter van het Kralingse Bos zo allemaal doet is Henk deze week onze Rotterdammer van de Week!

Hoe ziet een dag in het Kralingse Bos eruit?

“Ik moet straks drie bomen controleren op nesten en holtes.” Op holtes? Henk: “Wij zijn flora en fauna controleur en inspecteur – dat houdt in dat we ook naar bomen kijken als er wat er aan de hand is, als ze ziek zijn of zo. Dan komt de inspecteur met een hoogwerker om te kijken of er vleermuizen of spechten zitten. We hebben een endoscoop met een cameraatje, dan kunnen we kijken of er iets inzit. Is dat het geval, dan mag hij niet gekapt worden.”

“Morgen loopt er iemand van de gemeente mee, woensdag komt er iemand van IVN (het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en later komt er ook nog een jongetje van 9 jaar die een verslag over boswachters gaat schrijven. Maar de ene week is natuurlijk drukker dan de andere. We hebben sinds kort ook de landtong van Rozenburg erbij, die is 10 kilometer lang dus dat wordt ook wat! Maar het werk wordt alleen maar leuker joh. Ik geef rondleidingen en vertel dingen, je kunt je niet voorstellen hoe groot het is. En als de dagen straks langer worden, werken wij ook langer – zo lang er publiek is in het bos zijn wij aanwezig.”

Is dat je favoriete jaargetijde?

“Ik heb niets met de zomer, dan is alles uitgebloeid en het wordt stiller want de vogels fluiten minder. Het is leuker als het paringstijd is en er eieren gelegd worden. Ik houd echt veel meer van het voorjaar en de herfst – ik ben in oktober geboren.” Dan stopt hij ineens, want we zien een grote bonte specht zitten: “Kijk hem zitten! Dat is dan weer het ideale van de winter, dan is alles kaal dus je kunt alles zien.”

Boswachter
“Lariksen zijn ideale bomen voor sperwers, die zitten daar vaak. Torenvalken, buizerds en bosuilen hebben we hier ook in het bos.”

Hoe word je boswachter?

“Als boswachter moet je een aantal opleidingen hebben gedaan. Het begint met de opleiding BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar). Dan een cursus Flora en Fauna Controleur en Inspecteur. Daarna krijg je een jachtcursus, want je moet ook kunnen omgaan met een geweer. Dan heb je wel je jachtdiploma, maar je moet ook nog een jachtakte hebben. Een cursus anesthesie hoort er ook bij, want je moet ook kunnen verdoven. Daarna krijg je nog Dierenverzorging Kinderboerderijen, want daar moet je ook verstand van hebben.” Dat is nogal wat! “Ja, we zijn ook dierenverzorgers. Elke dag houden we toezicht op de damherten in het hertenkamp, of ze niet ziek zijn bijvoorbeeld.” Hoeveel boswachters zijn er in totaal? “We zijn met een team van acht boswachters in alle groengebieden van Rotterdam.”

En je bent dus zelfs een BOA?

“Mensen hebben een voorstelling van een boswachter zoals in de Biesbosch of op de Veluwe weet je wel, maar die werken echt in bossen, midden in de natuur. Hier hebben we ook te maken met een stedelijk gebied. Daarom krijgen we cursussen en trainingen voor wat je allemaal kunt tegenkomen. Illegaal kamperen en stroperij – daar denken mensen niet snel aan bij een boswachter. Toen ik hier net een paar maanden werkte stond er ineens een afgebrande auto in het bos. Illegale dumpingen en drugsafval komen we tegen… het is af en toe net een afvoerputje.” Hij moet lachen: “En dan heb ik het nog niet eens over de afwerkplekken. Het leeft wel in het bos in ieder geval! “Vorig jaar heb ik daar nog een paar wildkampeerders weggestuurd. ‘Ik vind het wel knap dat u ons heeft gevonden!’ zeiden ze… maar wat denk je? Hun tent was knaloranje!”

Tot slot, op de vraag of hij een lievelingsplek heeft in het bos is Henk kort maar krachtig: “Mijn favoriete plek in het Kralingse bos? De heemtuin, daar bij het Langepad. Is hartstikke leuk daar.”

Persoonlijk

Henk Suurbach
Geboren: 3 oktober 1961 in Rotterdam
Boswachter sinds: september 2003
Woont in: 110-Morgen
Opleiding: Tuinbouwschool (“Ik ben eigenlijk hovenier”)
Burgerlijke staat: Getrouwd, 2 kinderen

Lees ook:

Nicole Meijer

Nicole van Heel Holland Bakt: ‘Je kunt me wakker maken voor alles met chocola’

Nicole Meijer (38) stond afgelopen zondag (3 februari) in de zinderende finale van Heel Holland Bakt...
Edwin van Beveren

Nice! Edwin deelt al zijn Rotterdamse tram-avonturen op instagram

Edwin van Beveren-Both (40) is trambestuurder bij de RET. En een trambestuurder die zijn liefde voor...
110-Morgen

Wat betekent de naam 110-Morgen?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

adv.