Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aruna heeft eelt van het breakdancen: ‘In het HipHopHuis ruik je het zweet van gisteren nog’

Door De Havenloods 10 september 2019

In de week dat deze rubriek zijn vijfjarig jubileum viert, is Aruna Vermeulen onze Rotterdammer van de week. Hoewel ze toen nog over de hele wereld danste, was Aruna in 2002 ook medeoprichter van het Rotterdamse HipHopHuis. Sindsdien heeft Het HipHopHuis zich gestaag ontwikkeld tot een dans-, cursus- en ontmoetingscentrum en is het bloeiende centrum ook partner in vele muziek- en kunstfestivals.

Het hiphop-centrum zetelt in een groot pand aan de Delftsestraat, waar het letterlijk dag en nacht bruist van de activiteiten. Aruna bestiert ‘haar’ centrum inmiddels als directeur, terwijl ze op een steenworp afstand ook haar gezin met jonge kinderen draaiend houdt.

Ben je 100% Rotterdams?

“Zeker, vooral Rotterdam-West is mijn referentiekader. Ik ben in Dijkzigt geboren en opgegroeid in het Nieuwe Westen. Later zijn we verhuisd naar het randje van de Provenierswijk en Blijdorp, maar ik ben nu al weer vijftien jaar terug in West. Als ik al ooit de stad uit gewild had, is het daar nu te laat voor.”

Is Rotterdam je thuisbasis?

“Oja. Van mijn twintigste tot mijn dertigste heb ik over de hele wereld gedanst. In die periode was Rotterdam al dé ideale thuisbasis en dat is het nog steeds. Daar heb ik nooit over getwijfeld. Sinds ik hier heel veel ben én omdat ik die kleintjes heb, ben ik de stad wel anders gaan beleven. Ik let meer op zaken als straatvuil en slechte verlichting, maar hier hoor ik thuis, en hier groeien óók mijn kinderen op.”

“Voor mij moet niet alles mooi zijn”

Hoe bevalt al het nieuwe?

”Als ik vroeger aankwam op CS dacht ik altijd ‘Ik ben thuis!’ De stad voelde voor mij toegankelijk, je kon overal allerlei typen mensen tegenkomen. Het centrum was een voorproefje voor de rest van de stad. Nu krijg je een mooi plaatje voorgeschoteld. Over alles zit een laagje make-up. Ik heb er niks mee. Voor mij moet niet alles mooi zijn. Funk muziek bijvoorbeeld, klinkt niet altijd mooi. Soms zelfs een beetje vals, maar het raakt je. In het HipHopHuis ruik je het zweet van gisteren nog. Dat is hét teken dat het leeft en sprankelt.”

Ben je in alles anti-make-up?

“Absoluut. Ik heb er echt hélemaal niks mee. Ook niet als versiering. Wie je bent is wat je mooi maakt. Of je nou grijs bent en gerimpeld of sproeten hebt. Alles in het leven laat sporen na, bevallingen ook! Die kijk op zaken heb ik overgehouden aan breakdancen. Daar krijg je letterlijk eelt van op je hoofd. Dat ontstaat door de vele headspins. Van het vele op je hoofd draaien groeit er bovenop je hoofd geen haar meer. Veel mensen vinden dat vreemd, maar wíj zijn er trots op. Omdat het bewijst dat we er veel voor hebben gedaan én ingeleverd. Hiphop leerde mij dat esthetische normen er niet toe doen. Je leert je niks aan te trekken van meningen van buitenaf.”

“Ik ben gepokt en gemazeld”

Toch zijn normen belangrijk?

“Laat ik het zo zeggen: Niet als ze je persoonlijke vrijheid en ontwikkeling bedreigen en je strak worden opgelegd. Als het goed is, komen normen uit jezelf. Mijn visie komt vanuit de hiphop. Je respecteert elkaar! Of, zoals wij zeggen: Each one, teach one! In de basis is iedere artiest ook leraar. Voor zichzelf en anderen. Omdat jezelf zijn en oprecht zijn tot een waardevol leven leidt. We merken dat het HipHopHuis een hele positieve invloed heeft op hoe mensen naar zichzelf kijken.”

Wat stoort je in de stad?

“Ik ben gepokt en gemazeld. Daardoor doorzie ik veel en hoor ik de meest grote nonsens. Maar het kwaadst word ik van instituties die niet op verandering anticiperen. Die hebben zich zo diep ingegraven dat ze niet meer kunnen bewegen. Dat brengt een enorme machtsongelijkheid met zich mee. Arme mensen hebben geen enkele macht.

Ook hier zie je die make-up weer. De stad is mooi en schoon, maar alleen voor wie hier komt winkelen. Arme mensen zijn óók Rotterdams kapitaal.”

HipHopHuis

Aruna werd in 1976 in het vroegere Dijkzigt ziekenhuis geboren. Ze woont met haar twee zoontjes in het Oude Westen. Op www.hiphophuis.nl kun je alle informatie vinden over de Rotterdamse hiphop community.

De Rotterdammer van de Week is deze week geschreven door onze collega’s van De Havenloods. Tekst: Els Neijts.

Rajiv Bhagwanbali

Van Holland’s Got Talent naar het HipHopHuis: ‘Shit, dit is ook míjn stad!’

We spreken Rajiv Bhagwanbali (33) in zijn tweede thuis: het HipHopHuis in het centrum van de stad. I...

Rachid Benhammou: ‘Mijn hemel, platter Rotterdams kán gewoon niet!’

Moses Roffa: ‘Op de Meent kom ik niet meer, dat is zo’n yuppenplek geworden’

Willem vindt het hier veel te gladjes worden: ‘Als je bakfietsen ziet, is het al gebeurd’

adv.