Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brandweervrouw Amanda: ‘Je kan veel over ons zeggen, maar we hebben wel humor!’

Door Faayyaaz van Dijk 20 augustus 2019

Dit keer hebben we wel een hele leuke Rotterdammer van de week: een echte Rotterdamse brandweervrouw, Amanda Patricia van Kuijk! Ze werkt al ruim 17 jaar voor de brandweer in Rotterdam. Ze doet niet onder voor haar mannelijke collega’s. Zij moet tijdens het werk kunnen rekenen op haar collega’s, maar haar collega’s moeten ook op haar kunnen rekenen. 

Amanda is één van de dertien beroepsbrandweervrouwen die Rotterdam rijk is. Ze woont in Rotterdam samen met haar drie kinderen. ”Naast brandweervrouw ben ik op nummer één moeder.” Verder heeft ze ook een relatie, ze wonen zo goed als samen.

Waar kom je vandaan?

”Ik ben geboren en getogen in het Oude Noorden van Rotterdam, kan je wel horen aan mijn accent haha. Die kan ik niet verbloemen. Ik woon er nog steeds samen met mijn drie kinderen. Ik heb ooit vijf jaar in Gorinchem gewoond, maar als ik toen naar Rotterdam kwam… Ja, dan kwam ik toch thuis. Nu hoef ik echt niet meer weg.”

Hoe Rotterdams ben jij?

”Ik ben gewoon een Rotterdammer. Ik ben hier geboren en getogen. Het is mijn stad en ik ben hier altijd blijven hangen. Weet je… Je kiest niet waar je wieg komt te staan. Ik heb zoveel herinneringen in Rotterdam, mijn roots liggen hier, mijn wortels. Ik werk hier graag het is een mooie stad om voor te werken. Ik ben wel echt trots op de skyline… Ik kan eigenlijk van alles zeggen, maar het komt er op neer dat ik Rotterdam gewoon een toffe stad vind.”

Wat zou je veranderen in Rotterdam?

”Rotterdam is een vooruitstrevende stad met veel leuke evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn. Kijk naar Zomercarnaval, Pleinbioscoop en pas geleden kon je nog zwemmen bij de Binnenrotte! Hoe geweldig is dat? Daarnaast heeft Rotterdam ook veel kleinere evenementen. Het hoeft allemaal niet heel groot en gek. Wat ik nog wel mis zijn meer kleine gratis activiteiten voor bijvoorbeeld kinderen. Kijk hoe leuk die fonteintjes zijn in de Koopgoot… Kinderen rennen erdoorheen en vermaken zich er prima. En het kost ouders geen geld… Meer van dat, meer gratis, niet alles wat leuk is hoeft geld te kosten en groots te zijn.”

Hoe ben je bij de brandweer terecht gekomen?

”Het is niet zo dat ik altijd bij de brandweer wilde werken. Toen ik hier kwam wist ik alleen dat een brandweerauto rood was. Ik heb alles moet leren. Ik ben ooit bejaardenverzorgster geweest, dat ben ik nog steeds met al die gasten hier haha. Ik heb in leger gewerkt en ik ben ook nog eens dertien jaar trambestuurder geweest in Rotterdam en nu werk ik al zeventien jaar bij de brandweer.”

Wow, dat is lang!

”Ja, dat is zeker lang. Wij zijn echt een familie. Bij de brandweer werk je nooit alleen, je ziet elkaar tijdens een dienst 24 uur. Je doet alles samen: sporten, trainen, eten… Behalve intiem zijn dan! En lachen is ook belangrijk. Je kan veel over ons zeggen, maar we hebben wel humor… Brandweerhumor. Toen het ging vriezen hebben we heel de nacht water over de auto van een collega gegooid haha. De volgende dag lag er een flinke laag ijs overheen. Ja, dat vinden wij grappig. Maar je maakt ook zware dingen mee, die bespreek je thuis niet eens, want hoe leg je sommige dingen uit? Maar gelukkig is er dus ook tijd voor geintjes, je moet wel een beetje geinen toch?”

Maak je weleens echt nare dingen mee?

”Joh, je maakt genoeg nare dingen mee… Waar ik nu aan denk is onze collega… Die is overleden aan alvleesklierkanker. Een collega kwijtraken bij de brandweer is als familie kwijtraken. O, en weet je waar ik ook naar van wordt? Mensen die hulpdiensten niet hun werk laten doen. Dan staan ze bij een incident foto’s te maken… Wat ga je er mee doen? Op een verjaardag laten zien? Doe toch even normaal. Wij willen die dingen al niet zien en dan ga jij er vrijwillig foto’s van maken.”

Lees ook:

Wijkagent Tugay: ‘We willen niemand plagen, maar het leven rooskleuriger maken’

Dit keer is onze Rotterdammer van de Week Tugay. Je hebt hem misschien weleens zien fietsen in de Ro...

Volgens BBC is Kees (Stichting Ambulance Wens) een van de meest inspirerende personen

adv.