Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Al tekenend Rotterdam door: Jeffrey de Bruin zet de stad op papier

Door Anne Klapmuts 7 juli 2020

Jeffrey de Bruin tekent de stad en haar inwoners. Met andere tekenaars vormt hij de groep Urban Sketchers. Ze spreken op allerlei plekken af om samen te schetsen. Van rauwe havengebieden tot portretten van Rotterdammers: Jeffrey tekent alles.

Urban Sketchers

Jeffrey kent de stad op zijn duimpje. Met zijn Facebookgroep Urban Sketchers spreekt hij regelmatig af in de stad om te gaan tekenen. “Iedere maand organiseren we een bijeenkomst, altijd op andere locaties in de stad. We werken nu met een jaarkalender en sommige tekenaars blokken meteen alle dagen voor het hele jaar! Het aantal deelnemers wisselt, dat ligt aan de locatie en het weer. Het leuke van de groep vind ik dat het zowel online als offline is. We leren elkaar kennen via Facebook, dan spreken we af en na een tekenmiddag zie je al het werk weer op social media voorbijkomen.”

In de zomer tekent de groep buiten, ‘s winters kiezen ze binnenlocaties. “We hebben altijd meer plekken op ons lijstje dan tijd! Laatst waren we voor het eerst weer samen in Merwe Vierhavens, dat was echt wel een van mijn favorieten. Ik houd van het tekenen van industriële omgevingen en daar liggen allemaal van die grote sleepboten. Voorafgaand aan een tekensessie spreken we altijd af bij een café in de buurt, dit keer bij Weelde. Daarna gaan we tekenen en achteraf zien we elkaar weer op dezelfde plek. We delen dan het werk met elkaar.” Met zijn tekentours onder de naam I Draw wil Jeffrey meer mensen de stad al tekenend laten ontdekken.

Internationaal

Jeffrey ontmoet ook regelmatig internationale Urban Sketchers. “De internationale community is heel groot. Ik heb mede-tekenaars ontmoet in Manchester, Taiwan en Japan. Ze organiseren symposia vol workshops, lezingen, diners en borrels. Je ontmoet dan mensen die je al heel lang volgt of spreekt. Het zijn allemaal dezelfde gekken die alleen maar over pennetjes en dat soort dingen kunnen praten!”

Lees verder onder foto’s >

Foto: Jeffrey de Bruin
Foto: Jeffrey de Bruin

Stadsgids

Jeffrey tekende ook voor de nieuwe, gratis stadsgids van Rotterdam, die sinds deze week op allerlei plekken in de stad te verkrijgen is. “Facebook vroeg ons om vanuit Urban Sketchers tips en tekeningen aan te leveren voor hun city guide. Zo staat mijn schets van de stad op de buitenkant en binnenin vind je tekeningen van de Ballentent en de Calypso. Het ziet er tof uit!”

Stadstekenaar010

Sinds een aantal jaar werkt Jeffrey onder de naam stadstekenaar010. “Ik zocht naar een naam die duidelijk maakt dat ik eigenlijk alles in de stad teken. Van de gebouwen tot portretten van inwoners. Maar sinds 2018 benoemt Rotterdam weer stadstekenaars, een oude traditie. Ieder jaar leggen drie gekozen kunstenaars de stad door hun ogen vast en de werken hangen aan het eind van het jaar in de Kunsthal. Van dit project heb ik nu heel veel profijt, want iedereen die op internet naar stadstekenaar Rotterdam zoekt, komt op mijn website terecht!”, lacht Jeffrey. “Ik hoop dat ik het misschien volgend jaar officieel word.”

Muurschilderingen

Nieuw in Jeffreys portfolio zijn een aantal muurschilderingen die hij pas heeft gemaakt op Katendrecht. “Dit stond altijd op mijn bucketlist en nu heb ik er meteen drie kunnen maken! Het nieuwe hotel Bed, Bites en Business vroeg mij om twee kamers te decoreren. In de rode kamer heb ik een lijntekening van de landtong van Katendrecht gemaakt in Japanse stripstijl. Heel vrolijk, blij en lief. De andere kamer is het werk veel grafischer, met het stratenplan van Katendrecht als aderen. Hier werkte ik met foto’s uit het stadsarchief van Chinatown en de rosse buurt van vroeger. Ze waren zo tevreden dat ik hierna ook meteen een schildering in het restaurant mocht maken.”

Lees verder onder foto’s >

Foto: Jeffrey de Bruin
Foto: Jeffrey de Bruin
Foto: Jeffrey de Bruin

Expositie

Jeffreys werk hangt momenteel in Café ‘t Pakhuys in historisch Delfshaven. “De eigenaar is een fan van mijn tekeningen, dus ik mocht daar exposeren. Hij heeft ook gelijk mijn werk van zijn zaak gekocht. Het is één van de kleinste cafés van Rotterdam, een oud kunstenaarscafé. Er hangen negen nieuwe werken, maar ook oude tekeningen uit mijn Moleskine-boekjes. In het begin wilde ik die niet verkopen, want het zijn voor mij dagboekjes. Maar nu staan ze zomaar in de kast en dat vind ik ook zonde!”

Jeffreys expositie hangt tot 23 augustus in Café ‘t Pakhuys. Daarnaast is zijn werk online te koop.

Lees ook:

Rotterdammer van de Week Renee Ketelaar2_klein

Renée is 74 en covermodel: “ik vind dat ik goed ben opgedroogd”

Avonturier Renée Ketelaar (74) ligt half augustus als covermodel van magazine Saar in de schappen: “...
Ramona Kimberley Molhoop

Ramona Kimberley won een prijs met haar prentenboek over een prinses met kroeshaar

Ramona Kimberley Molhoop (30) won met haar prentenboek ‘Prinses Imara's haar - Kroeshaar is mooi!’ d...
Facebook Community City Guide Rotterdam 01

Facebook komt met een Rotterdamse stadgids (en die is ook leuk als je de stad al kent)

Facebook brengt in Rotterdam een nieuwe, gratis stadgids uit vol tips van Rotterdammers. De Facebook...

 

adv.