Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roel van Proeflokaal Faas: een vertrouwd gezicht in het Oude Noorden

Door Wouter Vocke 16 mei 2018

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 12 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. Deze week Roel (33) – een vertrouwd gezicht in het Oude Noorden, want al 2,5 jaar staat hij achter de bar bij Proeflokaal Faas.

De biersoorten zijn met een stift op bierviltjes geschreven en met plakband aan de tap geplakt. Aan de bar pluist een oudere man de NRC door, op zoek naar de puzzel. Een stelletje zit buiten aan de wijn met een pindaatje erbij. Een jongetje van een jaar of 6 fietst over het terras en wordt begroet door barman Roel: “Hallo jongeman!” Een doorsnee middag in de fijnste huiskamer van Rotterdam Noord.

Buurtkroeg

Dat is dus het leuke van een buurtcafé als Faas. Iedereen is welkom, iedereen kan aanschuiven. Geen gedoe, gewoon gezellig. En Roel? Hij woont er zelfs recht boven! “Ik woonde op zuid, daar kende ik mijn buren niet eens. Nu ken ik ze echt allemaal.” En letterlijk, hij noemt ze allemaal op. Verhuizen van Zuid naar Noord? Niet verkeerd. “Ik woonde antikraak en op mijn werk werd mijn contract niet verlengd. Ik stond dus op het punt om mijn baan én mijn huis kwijt te raken. Toen belde Willem (de eigenaar van Faas) en hij zei: Roel, ik heb een baan voor je en het appartement boven Faas staat leeg. Je moet er wel het een en ander aan verbouwen.” Daar kon hij natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Memorabele avond

Proeflokaal Faas is in een relatief korte tijd een behoorlijk gevestigde naam geworden in Rotterdam. Is het niet vanwege de enorme bierkaart en de populaire maandelijkse pubquiz, dan is het wel om de bandjes die er om de zoveel tijd optreden. De bekende Rotterdamse band Convoi Exceptional (lees hier een leuk interview met hen van collega Britte!) speelde hier ook een keer. Roel: “We stonden met drie man achter de bar maar kwamen handen en glazen te kort. Als er een glas werd afgewassen ging hij gelijk weer vol met bier. Wat een avond was dat, binnen, buiten, alles stond vol. En Convoi Exceptional heeft daarna zelfs een nummer naar Faas vernoemd!”

Faas

Faas wat was je aan gister!!! Er stonden net zo veel mensen buiten als binnen (sorry voor wie niet naar binnenkon;). Even bijkomen en dan gaan we zo al weer naar 020 voor de MadNes Pre-Party in Melkweg Amsterdam!

Posted by Convoi Exceptional on Saturday, 24 March 2018

“Op Koningsdag dit jaar was het ook een gekkenhuis terwijl het eerst heel rustig was. Er zaten maar een paar mensen op het terras, ik dacht dat ik het wel alleen af kon en stuurde de rest weg.” Dat bleek een inschattingsfoutje, binnen de kortste keren stond de hele zaak vol, inclusief terras. Roel lacht: “Ja, dat was ook wel een memorabele avond.”

Transseksueel op de wc

Mooie verhalen genoeg, dat krijg je als je al ruim 10 jaar ‘in het vak’ zit. “De gebruikelijke dronken mensen en gekke Noorderlingen komen hier natuurlijk ook.” Maar het mooiste verhaal van Roel’s tijd bij Faas is ongetwijfeld dat over een straalbezopen transseksueel. Wat? “Het was een gewone dinsdag. Er was een groep van een stuk of twintig meisjes die een verjaardagsfeestje vierden. Er zat een dronken transseksueel aan de bar, die zichzelf opeens opsloot op de dames-wc. Probeer die er maar eens af te krijgen! Uiteindelijk heeft een van de bezoekers haar om weten te praten en van de wc afgekregen. Maar dat heeft wel twee uur geduurd.”

Bourbon

Zelf geniet hij het liefst van een bourbon. “Zacht, vanille, een licht zoetje… daar word ik wel blij van. Geen whisky met houttonen en weet ik veel wat. Echt, dat drink ik niet voor de lol. Ja, als ik verkouden ben misschien.” En het geheim van een goede barman? Dat is er niet echt. “Iedereen kan bier tappen. Toch? Maar je moet wel een barman willen zijn en het ook echt leuk vinden om te doen.”

Tip hier jouw favoriete barman van Rotterdam!

Hier zie je alle kandidaten tot nu toe nog even op een rij.


Meer over Proeflokaal Faas ontdekken?

Proeflokaal Faas cafés

Vandaag gesloten

Zwaanshals 248, Rotterdam

Bekijk meer:cafés
Kaapse Brouwers

Biertje? Probeer deze Rotterdamse brouwerijen eens

Mmm bier! Wie houdt er nou niet van zo'n goudgele pretcilinder? Helemaal als het zonnetje schijnt, d...
Convoi Exceptional

Convoi Exceptional: Rotterdamse doe-het-zelfband met Saoedische groupies

Convoi Exceptional is een van Rotterdams mooiste exportproducten. Het kan bijna niet anders of je he...

adv.